ΙΔΨ διαταραχή, είναι εμπόδιο για μια σχέση;
Καλησπέρα σας,
Γνώρισα πρόσφατα ένα άτομο το οποίο μου είπε από το πρώτο κιόλας ραντεβού ότι ταλαιπωρείται από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Εγώ δεν γνώριζα τίποτα για την πάθηση αυτή και έψαξα κάποια πράγματα στο ίντερνετ ώστε να ενημερωθώ. Και έτσι βρήκα και το φορουμ εδώ και πήρα το θάρρος να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου. Λοιπόν, κάποια από τα συμπτώματα που αναφέρει στο διαδίκτυο τα έχω παρατηρήσει και εγώ στη συμπεριφορά του. Έχει υπερβολικό άγχος, λυπάται πολύ όταν χάνει πράγματα του, φοβόταν ότι κάτι έχει ή ότι θα αρρωστήσει, τέσταρε αν έχει κλειδώσει ή αν έχει τα κλειδιά του πάνω του πολλές φορές κ.α Γενικά βάζει ιδέες και πολλές φορές ενώ είμαστε έξω και μιλάμε τον βλέπω να χάνεται κάπου κάπου,να σκέφτεται τα δικά του και να απορροφάται από αυτά. Κάτι τέτοιο δεν διαρκεί πολύ όμως αν επιμένω και τον βάζω πάλι στη συζήτηση.
Ωστόσο, έχω παρατηρήσει και άλλα πράγματα που δεν ξέρω αν είναι συμπτώματα της διαταραχής. Τα βράδια δυσκολεύεται στον ύπνο και έχει εμμονή με το αν θα μπορέσει η όχι να κοιμηθεί και κάνει ανήσυχο ύπνο. Το τελευταίο με στενοχωρεί πιο πολύ από όλα γιατί μειώνει την ποιότητα ζωής του. Δεν ξέρω πως είναι να πάσχει κανείς από αυτή την πάθηση, νοιάζομαι για αυτόν, θέλω να βοηθήσω αλλά δεν ξέρω ούτε σε τι βαθμό ταλαιπωρούνται αυτά τα άτομα ούτε πως είναι καλύτερα να φέρομαι. Το παιδί έβλεπε ήδη πάντως κάποιο ψυχίατρο πριν γνωριστούμε και φαίνεται να θέλει να προσπαθήσει για '' εμάς''. Σας παρακαλώ πείτε μου μερικά λόγια για την πάθηση, είναι ιάσιμη; Πώς θα μπορούσα να βοηθήσω χωρίς να τον επιβαρύνω ψυχολογικά; Τα άτομα αυτά μπορούν να αντέξουν το επιπλέον ''άγχος'' μιας σχέσης; Ακόμα μπορεί να εμφανίσουν βίαιες συμπεριφορές; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων..