Originally Posted by
Coconut
Καλησπέρα...
Γράφω πρώτη φορά, γιατί νιώθω πολύ άσχημα... Ζω μ'αυτό το πράγμα (Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή) 20 χρόνια. Τότε διαγνώστηκε δηλαδή, αλλά μεταγενέστρα που το σκέφτηκα, αναγνωρίζω συμπτώματα και νωρίτερα, ιδιαίτερα κατα την εφηβεία μου....
Η ΙΔΨ θεωρείται η πιο "βαριά" από τις αγχώδεις διαταραχές (πρώην νευρώσεις) και είναι πραγματικά ΑΝΥΠΟΦΟΡΗ.
Φυσικά παίζει ρόλο και ο βαθμός στον οποίο το έχει κάποιος, όπως σε κάθε νόσο...άλλοι πιο ελαφρά, άλλοι λιγότερο....
Προσωπικά ξέρω και από την εμπειρία τόσων ετών και από το γιατρό μου ότι η δική μου περιπτωση εχει βαθιές ρίζες άγχους και είναι ιδιαίτερα επίμονη.
Έχω δοκιμάσει ΤΑ ΠΆΝΤΑ (μόνο Ultrex δεν ήπια... lol).
-Και διαφορετικούς γιατρούς - και επέστρεψα στον ίδιο γιατί με τάιζαν ό,τι φάρμακο τραβάει η καρδιά σας-,
-σε γιατρό - ιερέα (γιατί οι ιδεοληψίες μου την ώρα του άγχους έχουν συνδεθεί με όλα τα ενοχικά που μας έχουν φορτώσει), ο οποίος, ευγενέστατος, ΑΡΝΗΘΗΚΕ να μιλήσει για θεολογικά πράγματα - γιατί ο άνθρωπος είναι σοβαρός επιστήμων και είχε καταλάβει οτι δε θα παίξει το παιχνιδάκι του εγκεφάλου μου να μου ενισχύσει τις ιδεοληψίες- και με παρέπεμψε στο γιατρό μου με την ίδια αγωγή (Dumyrox- φλουβοξαμίνη + Xanax),
-δοκίμασα και τα υπόλοιπα SSRI,
-δοκίμασa NSRI,
-ομοιοπαθητική,
-Υπερικό (ή βαλσαμόχορτο, ή St.John's wort)
-νυχτολούλουδο (που δίνουν για το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο)
-νευροανάδραση
-ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία (από κει ξεκίνησα και η θεραπεύτρια -φαντάσου, ψυχοδυναμική- με υποχρέωσε να πάω στον ψυχίατρο για φάρμακα)
- τίποτα θα τα καταφέρω μόνη μου (μεγάααααλη επιτυχία!!!)
και έχω καταλήξει στο σχήμα ψυχοθεραπεία και φλουβοξαμίνη. Δεν είμαι χωρίς συμπτώματα, αλλά υπάρχει ένα μέτρο....ένα επίπεδο λειτουργίας. Έχω υπάρξει καλύτερα, έχω υπάρξει και ΤΡΙΣΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.
Ένας ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ που θα ήθελα να αναφέρω, γιατί ειλικρινά σας λέω έχω δοκιμάσει τα πάντα, είναι το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΗΡΕΜΙΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ (στο μέτρο που είναι δυνατό πάντα και που ταιριάζει στον καθένα). Γιατί όπως κάποτε μου ειπε ο γιατρός μου ότι "τα φάρμακα δεν είναι μαγικά φίλτρα, πρέπει να "δουλέψει" κι ο ασθενής" (κι εγώ δουλεύω σα σκυλί 20 χρόνια τώρα) εννοώντας την ψυχοθεραπεία, την ανοχή/αντοχή στις ιδεοληψίες όσο μπορείς κτλ... έτσι είναι και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
Γιατί δεν πα να τρέχεις σε γιατρούς, ψυχοθεραπευτές, παπάδες, μάγους και σαμάνους, αν η δουλειά που κάνεις εκεί σε πάει 2 βήματα μπροστά και επιστρέφεις σε ένα περιβάλλον (εργασία; σπίτι; γειτονια; - ο καθένας ξέρει) που ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ... τότε έχεις μια τρύπα στο νερό. Και εμένα δε με βοήθησε το περιβάλλον για ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ... τώρα βέβαια γίνεται πραγματικά μεγάλη προσπάθεια στήριξης από τους γύρω, αλλά πλέον έχω κουραστεί ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΝΑ ΠΛΕΝΩ ΧΕΡΙΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΠΑΝΙΑ...(όχι δεν έχω μικροβιοφοβία, έχω συχνές και έντονες παρεισφρέουσες σκέψεις βίας με ελέεινό περιεχόμενο) - ναι ξέρω, δεν τις προκαλώ, δεν τις θέλω, δε φταίω, δεν δεν δεν..αλλά με τσακίζουν κυριολεκτικά...:'( :'( :'( :'( :'(
Μετά από τόσα χρόνια συνύπαρξης με ΙΨΔ και έχοντας δοκιμάσει ό,τι υπάρχει (τώρα δοκιμάζω και κάτι που είναι σε πειραματικό στάδιο κ γι αυτό δε μπορώ να το αναφέρω) έχω κουραστεί..πολύ!!! Δεν το έβαλα ποτέ κάτω...έχω σπουδάσει ψυχολογία, έχω διαβάσει βιβλία, μπλογκ, φόρουμ, επιστημονικά άρθρα, μη επιστημονικά σκουπίδια, ο,τιδήποτε... Ξέρω σχεδόν τα πάντα γι αυτή την ασθένεια (όχι δεν είμαι ξερόλας, αλήθεια σας λέω...απλά το έχω τερματίσει στο διάβασμα κ το ψάξιμο) κι όμως δε μπορώ να λυτρωθώ...
Επίσημες έρευνες δείχνουν ότι το 2% του αμερικανικού πληθυσμού (και κάτι άντίστοιχο στην Ελλάδα) υποφέρει από αυτή τη διαταραχή....και αυτό το ποσοστό είναι ΨΕΥΤΙΚΟ. Γιατί το 2% αυτο είναι από όσους το έχουν αναφέρει/δηλώσει κτλ. πόσοι το κρύβουν? (κι εγώ το έκρυβα για χρόνια)...άρα είναι περισσότεροι. Οπότε ούτε μόνη είμαι, ούτε κάτι περίεργο...η οικογένεια κ οι φίλοι μου ξέρουν, και όσο μπορούν με στηρίζουν...όμως κι εκείνοι πονούν...πονούν να με βλέπουν να υποφέρω....
Κι έτσι προσπαθώ να αυτοσαρκάζομαι, να μην το συζητώ, για να μην πληγώνω κι άλλους...αλλά αν υπήρχε κάποιος που το ζει και καταλαβαίνει... Να φανταστείτε, στον κύκλο που έχω είμαι "ο συμβουλάτορας, ο εξομολογητής" για τα θέματα των φίλων μου, γιατί απλά ξέρω να ακούω και να μην κρίνω...και φυσικά να μην πετάω ό,τι μου ρθει στο κεφάλι ως συμβουλή (αυτό είναι αντιδεοντολογικό και στην επιστήμη μου αλλά και γενικότερα)...Αλλά εμένα, αν κ με αγαπούν, ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ...ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ....
Όμως φοβάμαι...απελπίζομαι...πλέν ομαι τόσο πολύ που χρειάζομαι ειδικά δερματολογικά προϊόντα, που κουράζομαι τόσο ώστε να εχω μυοσκελετικούς πόνους, πόσες φορές έχω χτυπήσει το κεφάλι μου στα πλακάκια του μπάνιου από απόγνωση... Όλα αυτά τα χρόνια εργάζομαι κανονικά, έχω σπουδάσει...και το βράδι που γυρνούσα σπίτι, αντί για ύπνο μετά από 10 ώρες δουλειά, άλλες 3 ώρες στο μπάνιο με καταναγκασμούς...μέχρι που κατέρρευσε το σώμα μου με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και Ινομυαλγία (ούτε εγώ τα είχα ξανακούσει)...
Και κλαίω...γιατί δεν τα παράτησα ποτέ, συνεχίζω να προσπαθώ, αλλά έχω λυγίσει, έχω καταρρεύσει...πονάει όλο μου το σώμα πια (και από την Ινομυαλγία, αλλά και από το χρόνο που μου παίρνουν τα πλυσίματα) που φέτος δε μπορώ καν να εργαστώ...
Ευχαριστώ όποιον το διάβασε, ξέρω, ήταν μεγάλο...αλλά είμαι σε πολύ άσχημη φάση, υποφέρω πολύ, ήθελα κάποιος να με ακούσει...κάποιος που ξέρει τι θα πει ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ....
Ευχαριστώ.