Διαφορά κοινωνικού άγχους & αποφευκτικής διαταραχής.
Επειδή βλέπω ότι ρωτιέται συχνά ποια είναι η διαφορά. Και επειδή όντως αυτά τα δύο μοιάζουν πολύ.
Αυτό που έχω καταλήξει εγώ απ'την εμπειρία μου είναι το εξής:
Κοινωνικό άγχος είναι όταν αγχώνεσαι σε συγκεκριμένες κοινωνικές καταστάσεις με αποτέλεσμα να ιδρώνεις, να μην ξέρεις τι λες, να χτυπάει η καρδιά σου κτλ. Αλλά αυτό δεν έχει προεκτάσεις στο τι πιστεύεις για τον χαρακτήρα σου. Πχ μπορεί να πιστεύεις ότι είσαι γαμάτος! Και γενικώς, αν με κάποιο τρόπο, κάποιος έρθει κοντά σου και γνωριστείτε καλά, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και μπορεί να μην έχεις καθόλου άγχος μαζί του. Ξέρω πολλούς κοινωνικά αγχωμένους ανθρώπους (από φόρουμ) οι οποίοι έχουν κάποιους λίγους φίλους ή και κοπέλα/αγόρι.
Αποφευκτική διαταραχή είναι για μένα κάτι τελείως διαφορετικό. Είναι η φάση όπου πιστεύεις ότι εσύ ο ίδιος είσαι το πρόβλημα. Θες να αποφύγεις τις κοντινές σχέσεις για να μην δουν οι άλλοι τον αληθινό σου εαυτό. Πάσχεις απ'αυτό που λένε οι ψυχολόγοι "σχήμα μειονεκτικότητας". Σ'αυτή την περίπτωση, ΕΣΥ δεν αφήνεις τους άλλους να πλησιάσουν με τίποτα.
Παράδειγμα: Εγώ ξεκίνησα με "απλό" κοινωνικό άγχος. Νόμιζα ότι οι άλλοι με κοιτάνε όταν λέω μάθημα, ίδρωνα όταν υπήρχε κίνδυνος να γίνω ρεζίλι μπροστά στους άλλους κτλ. Αλλά δεν είχα κάποιο πρόβλημα με τον εαυτό μου, τον γούσταρα κιόλας. Αυτό σιγά σιγά μεταλλάχτηκε (λόγω συνεχούς bullying, απορρίψεων κτλ) σε αποφευκτική διαταραχή. Δηλαδή άρχισα να πιστεύω ότι το πρόβλημα είμαι εγώ. Έτσι άρχισα να αποφεύγω όλες τις περιστάσεις όπου μπορεί να φανεί ότι, πχ δεν έχω φίλους, δεν έχω ενδιαφέροντα στη ζωή κτλ. Κοινώς απέφευγα έστω και την παραμικρή πιθανότητα απόρριψης, που την θεωρούσα βέβαιη λόγω αυτού που είμαι!
Αυτή είναι η διαφορά όπως την βλέπω εγώ. Αλλά θα με ενδιέφερε να ακούσω και άλλες απόψεις από ομοιοπαθείς!