Προβληματισμοί σχετικά με την ψυχολόγο
Καλησπέρα σας! Σήμερα είχα την πρώτη μου συνάντηση με μια ψυχολόγο, και γενικά την πρώτη μου εμπειρία ψυχοθεραπείας μετά από μήνες προβληματισμού.
Σαφώς δεν έχω την εμπειρία να κρίνω την ειδικό, όμως ένιωσα πως κάτι "δεν πάει σωστά" και, μετά τη συνεδρία, ένιωθα πολύ άσχημα και σαφώς πολύ χειρότερα απ' ότι πριν.
Κάποιοι προβληματισμοί:
Κατά τον χρόνο αναμονής ώστε να τελειώσει την προηγούμενη συνεδρία, είχε αφήσει την πόρτα μισάνοιχτη με αποτέλεσμα να ακούω ΚΑΜΠΑΝΑ όσα διαδραματίζονταν με την ασθενή πριν από εμένα. Το ίδιο έκανε και όταν έφτασε ο επόμενος ασθενής μετά από εμένα, και όταν τόνισα ότι δεν έχει κλείσει καλά την πόρτα, είπε ότι έχει πρόβλημα το χερούλι και να μην ανησυχώ γιατι δεν ακούγομαστε έξω.
Η ειδικός, ενώ έδειχνε να με ακούει, απήγγειλε απλώς θεωρητικές "ιδέες για τη ζωή" που καταφανώς λέει σε κάθε ασθενή αρχικά, και έψαχνε γενικά τρόπο να ταιριάξει τα λόγια μου σε αυτά που εκείνη ήθελε να πει.
Έβγαλε συμπεράσματα πολύ γρήγορα, προσπαθούσε να "διαγνώσει" την αιτία του προβλήματος από τα πρώτα λεπτά και βάλθηκε να μου περιγράφει τη λύση σε ένα πρόβλημα που δεν είχα προλάβει καν να περιγράψω σε όλες του τις διαστάσεις.
Ενώ ήταν πολύ πρόσχαρη και ευγενική, μου φάνηκε πως υπήρχε μεγάλη απόσταση μεταξύ μας, με αποτέλεσμα να μην νιώθω άνετα να αποκαλύψω ορισμένα πράγματα - αν βέβαια μου το ζητήσει.
Αμέσως μετά τη συνεδρία ένιωσα πως είχα παρεξηγηθεί, πως δεν ειχε λάβει τη σωστή εικόνα όσων είχα να πω και πως, στην ουσία, είχα πληρώσει τη συνεδρία για να καταλήξω να νιώθω δέκα φορές χειρότερα.
Παρόλο που ήδη κανόνισα ακόμη μια συνάντηση με τη συγκεκριμένη ειδικό, αμφιβάλλω για το κατά πόσο θα δουλέψει αυτή η σχέση. Καταλαβαίνω πως είναι ακόμη πολύ νωρίς, όμως δεν θέλω να καταλήξω να έχω πληρώσει δέκα συνεδρίες για να συνειδητοποιήσω ότι δουλειά δεν γίνεται...
Είναι γενικά σύνηθες να νιώθει έτσι κανείς στην πρώτη συνεδρία; Πιστεύετε οτι μπορώ να συνεχίσω με τη συγκεκριμένη γιατρο και να βελτιωθούν στην πορεία οι εντυπώσεις μου; Ευχαριστώ.
edit: εκτός των άλλων, δεν υπογράψαμε ούτε συμφωνήσαμε τίποτα επίσημα για τη συνεργασία - τα μόνα δικά μου στοιχεία που έχει αυτή τη στιγμή είναι το τηλέφωνο και το όνομα που άφησα όταν έκλεισα το ραντεβού. Δείχνει αυτό έλλειψη επαγγελματισμού και τυπικότητας;
Επίσης, για να αποφύγω την παρεξήγηση, η γυναίκα δεν μου φάνηκε σαφώς απατεώνας ή έστω ανεπαρκής στη δουλειά της - οι σπουδές της και η εμπειρία της δείχνουν ότι είναι καλή επαγγελματίας και αυτός είναι και ο λόγος που την διάλεξα. Καταθέτω απλώς κάποιους προβληματισμούς που αφορούν εμένα προσωπικά.