Τοξικος ανθρωπος ή τοξικη σχεση?
Τελευταια στο fb βλεπω πολλα αρθρα για τους τοξικους ανθρωπους και πως να τους αποφευγουμε, προστατευοντας τον καλο και αθωο εαυτο μας.
Εγω ειμαι της αποψης οτι δεν υπαρχει τοξικος ανθρωπος παρα μονο τοξικη σχεση, τουλαχιστον στη συντριπτικη πλειοψηφια, αν εξαιρεσω καποιους κυριολεκτικα και επικινδυνα ψυχοπαθείς ανθρωπους με παθολογικη απουσια συναισθηματων και με κακο χαρακτηρα, με τους οποιους καποιος πρεπει να συνεναισει να κανει σχεση μαζι τους πασης φυσεως, οποτε τα θελει ο ποπος τους.
Ειμαι σιγουρος οτι πολλοι που καταριουνται τους τοξικους σε μια σχεση, στην ουσια δε αντιλαμβανονται οτι οι ιδιοι απλα φερουν τη μιση ευθυνη για την δημιουργια μιας τοξικης σχεσης.
Πχ καποιος εχει αυτισμο και εχει βιωσει απο μικρος την απορριψη και τη μοναξια, καποιος πασχει απο σχιζοφρενεια και φοβαται να μην φανει. Δυσκολοι ανθρωποι και τοξικοι λογω των δικαιολογημενων αμυνων που αν κανεις καποια σχεση μαζι τους και τους δωσεις την αισθηση οτι επειδη εγω ειμαι "καλα" και εσυ προβληματικος, θα επρεπε να με ευγνομωνεις που ειμαι μαζι σου και σε ανεχομαι, ε τοτε φιλε μου εισαι και εσυ ο τοξικος για αυτον. Πιθανως στη πραγματικοτητα να εισαι πιο κακος απο αυτον σαν ανθρωπος.
Πχ σε μια σχεση ο ενας ερωτευεται παράφορα και ο αλλος απλα ειναι σε μια σχεση ρουτινας. Ε αυτος που ερωτευθηκε θα πει τον αλλο τοξικο κτλ.
Πχ ξεκιναει μια σχεση και οντως λενε και οι δυο νωρις και οντως το θελουν οτι ενδιαφερονται να φτιαξουν κατι σοβαρο. Στην πορεια καποιος βλεπει οτι δεεεν και κοβει τη σχεση, οποτε γινεται ο τοξικος ο ψευτης ο εκμεταλλευτης ο ψυχοπαθης.
Ποια η δικη σας γνωμη?