Quote:
Originally posted by gvasilia
Νομίζω ότι η ατομική όπως και η ομαδική ψυχοθεραπεία δεν μπορεί παρά να γίνεται εφόσον θεραπευτής και θεραπευόμενος/η βρίσκονται φυσικά (σωματικά) παρόντες σ'έναν συμφωνημένο χώρο και χρόνο.
Και αυτή η επαφή και επικοινωνία νομίζω ότι είναι αναντικατάστατη προκειμένου να είναι αποτελεσματική η θεραπεία, ακριβώς γιατί η ανταλλάγή ενέργειας και το ψυχοσωματικό βίωμα ανάμεσα στα δύο μέρη της θεραπευτικής σχέσης δεν μπορούν να υπάρξουν μέσα από οποιαδήποτε μορφής virtual παρουσίας κι επικοινωνίας (δηλ. τηλεφωνικής, ή ηλεκτρονικής).
Το θέμα βέβαια αλλάζει εαν μιλούμε για απλή καθοδήγηση ή συμβουλές για τον χειρισμό μιας σχετικά απλής κατάστασης, όπου δεν υπάρχει η ανάγκη διαπραγμάτευσης υπαρξιακών και κλινικών προβλημάτων, ή εσωτερικής αναζήτησης. Σ'αυτήν την περίπτωση η ηλεκτρονική "επικοινωνία" είναι δυνατόν να προσφέρει κάποια σχετική βοήθεια.
Κατά τη γνώμη μου, το ανθρώπινο κομμάτι της θεραπευτικής σχέσης είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο για την αποτελεσματικότητά της, όπως και οι προσωπικότητες των δυο εμπλεκομένων (θερεπευόμενου/ης & θεραπευτή)!
Ναι, αλλά που το στηρίζεις αυτό που λες?