Quote:
Originally posted by maria_p_40
Πρώτα ήρθε η κατάθλιψη. Λίγο μετά τον τοκετό που είχα στα 34 μου χρόνια. Την ήξερα τούτη την επισκέπτρια από παλιά.. Ποτέ της δε με ξέχασε, τελικά.
Η 2η επίσκεψή της όμως ήταν καταλυτική. Με σάρωσε, με διέλυσε, με ώθησε ένα βήμα πριν το θάνατο. Δεν δικαιούμουν όμως να πεθάνω. Ήμουν πλέον μητέρα.
Μεταξύ ψυχοθεραπευτικών συνεδριών, μητρότητας και αντικαταθλιπτικών χαπιών, έστρεψα το ενδιαφέρον μου στην απώλεια των περιττών κιλών της εγκυμοσύνης (αισίως είχα φτάσει τα 93 kg).
Όλα πήγαιναν "καλά". Τα κιλά χάνονταν. Μαζί μ'αυτά κι ο έλεγχος του εαυτού μου. Η νευρική ανορεξία ήταν η επόμενη επισκέπτρια της ζωής μου. Κατέβηκα στα 54 κιλά και σταματημό δεν είχα. ʼρχισαν να πέφτουν τα μαλλιά μου, οι μικροαμυχές στο σώμα μου δεν εξαφανίζονταν για μήνες. Η συνεχής χρήση καθαρτικών νέκρωσε το έντερό μου. Αιμορροϊδες, πόνος, εξευτελισμός, σεξουαλική νέκρωση.
Κάπου εκεί, ήρθε ο χωρισμός μου. Εφυγα απ'το σπίτι μου, παίρνοντας μαζί μου την κατάθλιψη, την ανορεξία, προβλήματα υγείας κι ένα 5χρονο κοριτσάκι.
Έκανα μια ύστατη προσπάθεια ν'αποδείξω ότι κάτι αξίζω, ότι δεν υποφέρω πλέον, ότι είμαι ΑΞΙΑ μητέρα. Η αξιοσύνη αυτή (στο άρρωστο μυαλό μου) μεταφραζόταν σε αυτοκυριαρχία - αυτοέλεγχο- αποχή από τη μισητή τροφή. Όποτε παρέκλινα της πορείας κι έβαζα κάτι στο στόμα μου, έπρεπε να με τιμωρήσω σκληρά. Με εμετό. Με καθαρτικά. Συνεχίζω να με τιμωρώ κάθε μέρα.
Μοναδικός μου φόβος, μην καταλάβει τίποτα η κορούλα μου, μη τυχόν κι εμφανίσει διατροφική διαταραχή κι εκείνη. Αυτό θα με σκότωνε απ'τις τύψεις. Για μένα δε με νοιάζει πια. Ο δρόμος είναι χωρίς επιστροφή, το ξέρω. Κάθε είδους απόλαυση (φαγητό, έρωτας, βόλτες, παρέες, χαμόγελο) έχει απορριφθεί απ'τη ζωή μου. Δεν είμαι πλέον ούτε γυναίκα, ούτε σύζυγος, ούτε φίλη. Μόνο ΜΗΤΕΡΑ. Αυτός ο ρόλος είμαι εγώ. ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ. Αν αποτύχω ΚΑΙ σ'αυτόν, μου αξίζει η χειρότερη μοίρα.
Φυσικά, κάθε μέρα νοσταλγώ το πώς ήμουν. Νοσταλγώ τη γεύση ενός αγαπημένου φαγητού στα χείλη μου, χωρίς να το αποβάλλω εντός 5 λεπτών, γεμάτη ενοχές και σκληρή αυτοκριτική. Νοσταλγώ τα απλά, καθημερινά πράγματα που δίνουν κουράγιο στους ανθρώπους να συνεχίζουν μέρα με τη μέρα. Νοσταλγώ το χαμόγελο, την εσωτερική δύναμη, την ελπίδα.. .Είμαι όμως μόνη. Το επέλεξα εγώ και πρέπει να υποστώ τις συνέπειες. Ο καθένας κερδίζει αυτό που του αξίζει.-