Κέντρα Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών
Σκέφτομαι να επισκεφτώ κάποιο κέντρο αντιμετώπισης διατροφικών διαταραχών, γιατί, παρόλο που κάνω ψυχοθεραπεία εδώ και 8 μήνες, πιστεύω ότι κάποιος πιο εξειδικευμένος στο συγκεκριμένο πρόβλημα θα με βοηθούσε περισσότερο. Έχουμε κάνει ήδη μια μικρή έρευνα με το αγόρι μου για να βρούμε το κατάλληλο μέρος. Στείλαμε e-mail ή τηλεφωνήσαμε σε πολλά κέντρα για να δούμε τι ακριβώς προσφέρουν, τι ειδικούς διαθέτουν και πόσο χρεώνουν τη θεραπεία.
Αυτό που μας απογοήτευσε είναι ότι οι περισσότεροι ζητούν υπερβολικά ποσά. Δε λέω, ευτυχώς έχω την οικονομική δυνατότητα να πληρώσω μια πιο ακριβή θεραπεία, αλλά αυτό που με προβληματίζει είναι ότι δεν μπορώ να επισκεφτώ κάποιον άνθρωπο που χρεώνει 70 ευρώ την επίσκεψη. Τα περισσότερα άτομα που απευθύνονται σε τέτοια κέντρα είναι ηλικίας 16-17χρονών. Με ποιο σκεπτικό ο άλλος έχει το θράσος να ζητά τόσα πολλά χρήματα;
Ένα από αυτά τα κέντρα με τα οποία επικοινωνήσαμε είναι το Αυτογνωσία, το οποίο μάλιστα διαφημίζεται και στο eating disorders. Δε θυμάμαι ακριβώς πόσα μας απάντησε ο εν λόγω ψυχολόγος ότι χρεώνει, αλλά εμένα μου φάνηκε παράλογο. Εντάξει, τη δουλειά του κάνει ο άνθρωπος, φυσικό είναι να ζητάει λεφτά, αλλά πρέπει να λάβει υπόψη του και τι έργο έχει αναλάβει. Δεν ξέρω, εμένα δεν μου εμπνέει καμία εμπιστοσύνη κάποιος που υποτίθεται ότι θέλει να σε βοηθήσει αλλά σου ζητάει τόσα χρήματα. Μου δημιουργεί την εντύπωση ότι στις συνεδρίες σας θα κοιτάει το ρολόι του μέχρι να έρθει η στιγμή να εισπράξει τα χρήματα.
Ένα κέντρο που ομολογώ ότι κέρδισε την εμπιστοσύνη μου είναι το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών (hcfed). Η ιστοσελίδα του μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρουσα, ενώ όταν επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με κάποια υπεύθυνη, φάνηκε πολύ πρόθυμη να βοηθήσει. Να φανταστείτε, μιλούσαμε σχεδόν μισή ώρα, στην οποία έκανε διάφορες ερωτήσεις για να καταλάβει ακριβώς τι πρόβλημα αντιμετωπίζω.
Τέλος, στείλαμε και στην Ανάσα της Ζέτας Δούκα, αλλά κάποια βλακεία έγινε με το e-mail και δεν μπορέσαμε να λάβουμε την απάντηση, οπότε δεν μπορώ να σας διαφωτίσω σχετικά...
Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι ποιοι από εσάς έχουν επισκεφτεί ανάλογα κέντρα; Τι ακριβώς παρέχουν αυτά, εκτός από ατομική ψυχοθεραπεία, δηλαδή τι παραπάνω προσφέρουν από αυτό που μπορει να προσφέρει ένας οποιοσδήποτε ψυχολόγος; Τέλος, ποιοι από εσάς έχουν μείνει ευχαριστημένοι;