Μικρά tips για βουλιμικούς
Καλημέρα σε όλους!
Είμαι νέος μέλος εδώ. Βρήκα αυτό το site τυχαία ψάχνοντας για δίαιτες. Η δική μου ιστορία ξεκίνησε πριν από 5 μήνες αλλά έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι θα το σταματήσω όσο πιο γρήγορα μπορώ. Από την πρώτη στιγμή που κατάλαβα ότι κατι δεν πάει καλά άρχισα να διαβάζω άρθρα και βιβλία πάνω στη βουλιμία, να συμβουλεύομαι τη διαιτολόγο μου και φυσικά να σκέφτομαι πολύ το μέλλον μου αν συνεχίσω να κάνω κακό στον εαυτό μου. Θα ήθελα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας κάποια κολπάκια στα οποία κατέληξα για να μπορώ να περιορίζω τα βουλιμικά μου ξεσπάσματα.
1. Το σίγουρο είναι ότι η αυστηρή δίαιτα/αφαγία μετά από ένα βουλιμικό επεισόδιο το μόνο που κάνει είναι να μας ξαναοδηγήσει σύντομα στο επόμενο βουλιμικό επεισόδιο. (αυτή η λογική στέρησης με έκαψε εμένα...) Είναι ένας φαύλος κύκλος υπερβολικής στέρησης και επακόλουθου ξεσπάσματος. ʼρα, μετά από μια κρίση βουλιμίας ακολουθούμε μια πιο ελαφριά διατροφή μέχρι να έρθουμε στα ίσα μας.
2. Καλό θα ήταν όταν βλέπουμε ότι πάει να μας πιάσει κρίση βουλιμίας να προσπαθούμε να σκεφτόμαστε τις τύψεις και τις ενοχές που θα νιώσουμε αμέσως μετά, το κακό που θα προκαλέσουμε με τον εμετό-καθαρτικά, τη διατροφή μας που θα την καταστρέψουμε αν ξανακυλήσουμε. Επίσης, χρησιμό θα ήταν να καταγράψουμε σε ένα χαρτί τρόπους απόσπασης της προσοχής μας από το φαγητό ώστε να ασχοληθούμε με κάτι άλλο και να προλάβουμε το επεισόδιο βουλιμίας. Π.χ. μπορούμε εναλλακτικά να τρέξουμε στον υπολογιστή μας και να μπούμε γρήγορα-γρήγορα σε αυτό εδώ το forum να αντλήσουμε δύναμη (το έχω κάνει), να πάρουμε τηλέφωνο κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, να κάνουμε κάποια δουλειά στο σπίτι (μακριά από την κουζίνα), να διαβάσουμε ένα βιβλίο ή ό,τι άλλο πιστεύουμε ότι θα μας ευχαριστήσει/αποσπάσει.
3. Να απομακρύνουμε από το σπίτι τυχόν λιχουδιές οι οποίες μας βάζουν σε πειρασμούς. Έτσι, ακόμα κι αν μας πιάσει λαιμαργία θα τη βγάλουμε με.... πορτοκάλια και ρυζογκοφρέτες :-)))
4. Να προσπαθήσουμε να ''ακούμε'' το σώμα μας. Δηλ. να τρώμε όταν πεινάμε και μέχρι να χορτάσουμε. Να μην πέφτουμε στην παγίδα της λεγόμενης ''συναισθηματικής'' πείνας. Βέβαια, όταν μας πιάνει το βουλιμικό επεισόδιο είναι σίγουρο ότι θα φάμε μέχρι να σκάσουμε κι όχι μέχρι να χορτάσουμε αλλά σιγά-σιγά ίσως καταφέρουμε να διαχωρίσουμε το όριο μεταξύ κορεσμού και ''σκασίματος''. Για να το πετύχουμε αυτό, καλό θα ήταν να τρώμε αργά, να πίνουμε άφθονο νεράκι και να είμαστε συγκεντρωμένοι στο φαγητό μας.
5. Τα πολλά και μικρά γεύματα μπορούν να αποβούν σωτήρια στην αντιμετώπιση της βουλιμίας διότι δε μένουμε πολλές ώρες με άδειο στομάχι κι έτσι μετριάζεται λίγο η όρεξή μας ενώ παράλληλα δεν αισθανόμαστε ότι στερούμαστε φαγητό. Μια καλή συχνότητα γευμάτων είναι κάθε 4 ώρες απ' ό,τι έχω διαβάσει.
Αυτά έχω στο μυαλό μου προς το παρόν. Ελπίζω να φανούν χρήσιμα. Κι εγώ προσπαθώ να τα ακολουθώ. Αυτές τις μέρες είμαι στη φάση της ελαφριάς διατροφής διότι την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη έφαγα τον άμπακο.
Αν θυμηθώ κάτι άλλο θα ξαναμπώ να το καταγράψω.
Καλή μας προσπάθεια!