Κειμενα που αξιζει να μοιραστουμε...
Εκει που τελειωσα το τριτο μου βιβλιο περι διατροφης...ισογλυκαιμικης διατροφης, συνδιασμου τροφων, αυξησης του μεταβολισμου κ.ο.κ. κ σκεφτηκα οτι ωραια εχω μια αποψη και θα τα συνδιασω ολα...τοτε διαβασα ολως τυχαιως το εξης!
"Θέμα δημοσίευσης: Ο μύθος των συνδυασμών
Αξιόπιστα σας καταθέτω την άποψη των επιστημόνων της διατροφής. Δεν υπάρχει αποτρεπτικός ή προτρεπτικός συνδυασμός που βοηθάει το αδυνάτισμα ή δεν πρέπει να υφίσταται κάποια χρονική στιγμή την ημέρα , διότι απλούστατα όλες οι θρεπτικές πηγές πρωτείνες,υδατάνθρακες και λίπη καταλήγουν σε θερμίδες , σε καθαρή ενέργεια. Είναι απλά μύθος δηλαδή η γνώμη ότι πρέπει να συνδυάζουμε τροφές. Ο συνδυασμός τροφών έχει να κάνει με τα εξής: Πιθανή αλλεργία , καθυστέρηση της πέψης , ίσως μονομερείς συνδυασμοί να δυσχεραίνουν την απορρόφηση κάποιων μετάλλων ή βιταμινών , π.χ μειώνεται η απορρόφηση του ασβεστίου στο τυρί , αν το συνδυάζουμε πάντα με χόρτα ή μετά πίνουμε 2 κούπες τσάι σαν αφέψημα , άλλο παράδειγμα κλασικό ότι η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου από τις φυτικές πηγές και άλλα πολλά παραδείγματα που πρέπει να ξέρει ένας διαιτολόγος ή ένας γαστρεντερολόγος , τέλος στην περίπτωση κάποιας ασθένειας μπορεί να απαγορεύονται κάποιοι συνδυασμοί τροφών.
Να θυμάστε υδατάνθρακες και πρωτείνη μετά την άσκηση , υδατάνθρακες κυρίως πριν την άσκηση , υδατάνθρακες & λίπος το πρωί , και τα 3 μαζί στα κύρια γεύματα σας . Αλλά και πάλι υπενθυμίζω δεν υπάρχουν συνδυασμοί , απλά τα παραπάνω κυλάνε σωστά την ημέρα μας με ενέργεια και ζωτικότητα! "
δεν ξερω αν κανει να δωσω λινκ...το βαζω κ αν απαγορευεται πειτε μου,..
http://www.preventionmag.gr/forum/vi...3dbe77199164c4
δεν ειχα την υπομονη να διαβασω τι ειναι ο τυπος...αλλα γνωστης μου ακουγεται! Ποια ειναι η δικη σας γνωμη?
εχω μπερδευτει. θα το βαλω στη λιστα των αποριων για το διαιτολογο μου :D
Τι θα λεγατε να γραφαμε εδω περι αρθων που μας εντυπωσιασαν κ θελουμε να τα συζητησουμε?
Η ζαχαρη και πως επηρεαζει την απωλεια βαρους
Τα κατωτερω ειναι διαφορα αποσπασματα απο ενα βιβλιο που μιλαει γιια ρυθμιση του μεταβολισμου κ μου φανηκαν ενδδιαφεροντα! να πω πως με βαση ολο το υπολοιπο βιβλιο λεγοντας ζαχαρη εννοει οποιασδηποτε μορφης...λευκη, μαυρη, φρουκτοζη, μαλτοζη, κρυμμενη ζαχαρη, φανερη κ ο,τι αλλο μπορει να βαλει το μυαλο σας :D
"Μπορει να προκυψουν προβληματα οταν η διατροφη περιεχει πολλη ζαχαρη.
Οταν τρωμε οποιοδηποτε ειδος ζαχαρης απο υδατανθρακες το παγκρεας παραγει μια βασικη ορμονη μεταβολισμου, ττην ινσουλινη.
Η δουλεια της ειναι να βοηθα την ζαχαρη να μπαινει στα κυτταρα. Μολις εισχωρησει στα κυτταρα μπορει να μετατραπει σε ενεργεια απο τα μιτοχονδρια.
Επομένως η ινσουλινη σας βοηθα να χρησιμοποιειτε την ζαχαρη που τρωτε, ή αν φατε παραπανω απο οση χρειαζεστε να την αποθηκευσει για μετεπειτα χρηση...
Μολις φατε λιγη ζαχαρη το σωμα σας παραηει την απαραιτητη ινσουλινη για να την μεταβολισει. Αργοτερα τρωτε λιγη ακομα ζαχαρη και συμβαινει το ιδιο. Ειναι ενας ομαλος κυκλος που το υγιες σωμα εκτελει καθημερινα.
Οταν ομως τρωτε συχνα πολλη ζαχαρη, ιδιατερα ζαχαρη που απορροφαται γρηγορα, αυξανονται τα επιπεδα ισνουλινης στο αιμα. Με τον καιρο αποκτατε ανοχη στην επιδραση της ινσουλινης, με αποτελεσμα να χρειαζεστε μεγαλυτερη ποσοτητα για να εχετε το ιδιο αποτελεσμα. Αυτη η ανοχη στην ισνουλινη προκαλει σοβαρες επιπλοκες στην υγεια και εχει αμεση επιδραση στην ορεξη σας.
Η ανοχη στην ινσουλινη μοιαζει με εθισμο σε φαρμακο. Οταν εχετε εθιστει σενα φαρμακο αναπτυσσετε αντισταση σε αυτο με αποτελεσμα να χρειαζεστε μεγαλυτερες ποσοτητες για να εχετε το ιδιο αποτελεσμα...
Οταν εχετε συνεχως υψηλα επιπεδα ισνουλινης στο αιμα αναπτυσσεται ανοχη σε αυτη. Οι ιστοι του σωματος δεν αντιδρουν πλεον φυσιολογικα στην ορμονη, το παγκρεας παραγει περισσοτερη στην προσπαθει ατου να υπερνικησει αυτη την ανοχη.
Αυτο προκαλει εννα φαυλο κυκλο. Οταν χετε περισσοτερη ισνουλινη στο αιμα αποτι ζαχαρη ο οργανισμος σας λεει να φατε περισσοτερη ζαχαρη για να εξισορροπησει την κατασταση. Ομως καθε φορα που τρωτε ζαχαρη προκαλειται και αλλη αυξηση της ινσουλινης που σας κανει να θελετε περισσοτερη ζαχαρη και ο κυκλος συνεχιζεται...
Στο μεταξυ αποθηκευετε ολη την επιπλεον ζαχαρη σ εμορφη λιπους επιβραδυνοντας τον μεταβολισμο σας και προκαλωντας καρδιοπαθειες, ανοια και καρκινο.
Αυτη η παθηση ονομαζεται προδιαβητης.
Τα διαφορετικα ειδη υδατανθρακων μετατρεπονται σε ζαχαρη με διαφορετικο ρυθμο στο σωμΑ. Καποια ειδη υδατανθρακων καιγονται πιο αργα. χρειαζονται περισσοτερο χρονο για να μμετατραπουν σε ζαχαρη στο σωμα. Ετσι τα επιπεδα ισνουλινης παραμενουν περισσοτερο σταθερα. Αυτος ο τροπος διατροφης διατηρει σε καλα επιπεδα τη λειτουργια του μεταβολισμου...
Ας παρουμε ενα παραδειγμα:
μακαρονια με σκορδοψωμο και σαλατα μαρουλι.
Οσο λαχταριστο κ αν φαινεται αυτο το γευμα δεν ειναι καλο για εσας ανν θελετε να χασετε βαρος ή να παραμεινετε υγιεις.
Ειναι πλουσιο σε υδατανθρακες που μετατρεπονται αμεσως σε ζαχαρη στο σωμα.
Αν τρωτε και ψωμι μαζι με τα ζυμαρικα ειναι σαν να προσθετετε μια κουταλια ζαχαρη στην κοκακολα!!!
Η αναλογια πρωτεινης και λιπους ειναι ελαχιστη οπως ειναι κ η σαλατα.
Αυτο το γευμα δεν περιεχει τιποτε που να επιβραδυνει τον ρυθμο που οι υδατανθρακες μετατρεπονται σε ζαχαρη.
Το κλειδι για να κανετε ισορροπημενα γευματα και να μην αναπτυξετε προβληματα ινσουλινης ειναι ο γλυκαιμικος ογκος... Μολις πεσουμε στην παγιδα και καταναλωσουμε γευματα με υψηλο γλυκαιμικο ογκο, η ορεξη μας αυξανεται περα απο τον ελεγχο μας οδηγοντας μας στην παχυσαρκια, τις καρδιοπαθειες, την ανοια, το διαβητη, τον καρκινο και τον προωρο θανατο.