Αδελφή - Αδελφός (παθολογία - συμπεριφορά)
Καλημέρα σας,
αποφάσισα να σας γράψω το πρόβλημά μου - πρόβλημα που αφορά την σύντροφό μου και κατ' επέκτασην επιρρεάζει κι εμένα. Είναι η πρώτη φορά που κάνω γνωστή μια τέτοια προσωπική κατάσταση στο ευρύ κοινό - δεν ξέρω αν το φόρουμ έχει ψυχολόγους - πάντως θα ήθελα - αν υπάρχουν - να με βοηθήσουν.
Ιστορικό :
Εδώ και 7 σχεδόν μήνες έχω ένα σοβαρό δεσμό με μια κοπέλα 39 ετών. Μένουμε μαζί και σκοπεύουμε να παντρευτούμε. Από την πρώτη κιόλας στιγμή - πράγμα που το εκτίμησα - η Α. μου είπε πως έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό (45 ετών) με ψυχολογικά προβλήματα. Συγκεκριμένα ο αδερφός της διαμένει στο σπίτι των γονέων του στην επαρχία έχοντας να βγει από εκεί σχεδόν 1 χρόνο. Δεν βγαίνει, δεν πηγαίνει πουθενά, ενώ παρουσιάζει κάποιες εχθρικές - ενίοτε - τάσεις κυρίως στην μητέρα του.
Η Α. επίσης μου είχε δηλώσει πριν μηνών πως θα έπρεπε ο αδελφός της να επισκεφτεί οδοντίατρο και γι' αυτόν τον λόγο θα ερχόταν στην πόλη, φιλοξενούμενός της. Επειδή το διαμέρισμα που μένουμε είναι μικρό, εγώ θα έπρεπε να φύγω για όσο διάστημα έμενε ο αδερφός της στο σπίτι και για όσο χρειαζόταν ώστε να κάνει και κάποιες εξετάσεις για την υγεία του.
Όλο αυτό το διάστημα παρατηρώ μια ιδιαίτερη σχέση που έχει η Α. με τον αδελφό της. Θα σας πω συγκεκριμένα παραδείγματα για να γίνει πιο εύκολη - ίσως - η κατανόηση του προβλήματος.
α) Όποτε τηλ. ο αδερφός της στο σπίτι - ενώ ο ίδιος γνωρίζει πως μένουμε μαζί - η Α. με παρατηρεί συνεχώς λέγοντας "σσσςςς ... ο αδελφός μου στο τηλ. "
β) Μου έχει πει η ίδια η Α. πως πολλές φορές τον έχει δει γυμνό, όπως κι ο ίδιος την έχει δει γυμνή - πράγμα που το θεωρεί φυσιολογικό. Επίσης πως όταν αισθάνεται κουρασμένη την τρίβει στις πλάτες - κι αυτή κάνει το ίδιο σ' αυτόν - και στα πόδια.
γ) Όποτε αναφερόμαστε στον αδελφό της, παρατηρώ πως έχει μια αδιάλλαχτη στάση.
Ο αδελφός της Α. είχε στο παρελθόν προβλήματα με το αλκοόλ. Μερικές φορές την χτυπούσε. Χρειάστηκε να εγχειριστεί στο παρελθόν στο στομάχι του γιατί έπαθε έλκος και εδώ και έναν χρόνο - από τότε που ξαναήρθε για λίγο διάστημα στην πόλη πάλι για κάποιες εξετάσεις - δεν έχει βγει από το σπίτι που μένει στην επαρχία.
Η Α. αγαπάει παθολογικά τον αδελφό της και ανυσηχώ πολύ για το διάστημα αυτό που θα τον φιλοξενεί. Έχω επισκεφτεί 2 φόρες το σπίτι της Α. γνωρίζοντας τους γονείς της. Σ' αυτές τις δύο φορές ο αδελφός της παρέμεινε στο δωμάτιό του, μη θέλοντας να βγει. Η Α. μου έχει πει πως ο αδελφός της θα με γνωρίσει όποτε το κρίνει αυτός, όποτε αισθανθεί έτοιμος.
Ανυσηχώ γι' αυτήν την σχέση της Α. με τον αδελφό της. Οι γονείς της είναι αρκετά μεγάλοι σε ηλικία και με προβληματίζει πολύ το τι θα γίνει με αυτόν τον άνθρωπο αργότερα, όταν εγώ φτιάξω οικογένεια με την Α. Βλέποντας την υπερβολική αγάπη που το έχει, ειλικρινά, δεν μπορώ να φανταστώ το μέγεθος του προβλήματος. Η Α. με έχει διαβεβαιώσει πως πάνω από όλα θα βάλει την μελλοντική οικόγενεία της, αλλά η συμπεριφορά της - ως τώρα - δείχνει το αντίθετο.