Originally posted by NikosD.
Quote:
Originally posted by ria
έχω την εντύπωση οτι μόνο καλο δε μου κάνει η ενάσχοληση μου με το βάρος το δικό μου, αλλα και των άλλων τακτικων μελών του forum. Νιώθω ώρες ώρες ότι κουβαλάω όλα τα κιλά των μελών επάνω μου...
έχω παρατηρήσει επίσης οτι καθε φορα που απέχω και κάνω προσπάθεια να χάσω βάρος,,, με το που θα μπώ να το μοιραστώ μαζί σας... κάνω υπερφαγικό επεισόδιο...
Ria καλημέρα,
μπορείς να παρομοιάσεις μια κοινότητα υποστήριξης με ένα group therapy. διαταραχών πρόσληψης τροφής.
Σε ένα τετοιο group, υπάρχουν μέλη που παίρνουν δύναμη από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, υπάρχουν όμως και μέλη που- ειδικά αν έχουν μια αυστηρή αυτοεικόνα- συγκρίνονται, αυτομαστιγώνονται/θυμώνουν με τον εαυτό τους και εν τέλει απογοητεύονται και παρατούν την προσπάθεια.
Επιπλέον, παρατηρείται και ένα φαινόμενο, όμοιο με αυτό που συμβαίνει σε χώρους γυμναστηρίων όπου για κάποιους η γυμναστική, η γράμμωση και η εξαφάνιση του λίπους γίνονται εμμονή.
Οταν χαθεί ο ενθουσιασμός της παρέας με ανθρώπους που έχουν κοινά προβλήματα και στόχους, ελοχεύει ο κίνδυνος της ψυχαναγκαστικής συμμετοχής, της ψυχαναγκαστικής σύγκρισης απώλειας (ή μη) κιλών κλπ. Έτσι, τα ίδια γεγονότα, οι ίδιες συναναστροφές αρχίζουν πια να έχουν αντίστροφο αποτέλεσμα.
Κάνω δυο υποθέσεις που ίσως να μην αφορούν καθόλου εσένα και αυτό που βιώνεις. Τις αναφέρω ωστόσο μιας και είναι μάλλον συχνές.
Ισως λοιπόν για σένα αυτή η κοινότητα, ότι είχε να δώσει, το έδωσε και ένα διάλειμμα ή μια οριστική αποχή να είναι πράγματι βοηθητικά για σένα.
Καλή συνέχεια στην προσπάθεια σου! Ο οργανισμός σου (ψυχή και σώμα) έχει μια σοφία και σου δίνει ένα μήνυμα το οποίο καλά θα κάνεις να το εμπιστευθείς, για όσο το έχεις ανάγκη. Αλλωστε, σε ένα σημαντικό βαθμό, μια διατροφική διαταραχή συντηρείται, ασχετως των αρχικών αιτιών, επειδή δεν ακούμε τα αληθινά σωματικά και ψυχο-συναισθηματικά μηνύματα που μας δίνει ο οργανισμός μας.