Χρειάζομαι την συμβουλή σας
Ο αδερφός μου (ετών 41) πάσχει από σχιζοφρένεια. Την γνωμάτευση αυτή την έκανε ψυχίατρος τον οποίο είχα επισκεφθεί εγώ μαζί με τους γονείς μου προ δεκαετίας, χωρίς την παρουσία του αδερφού μου - αρνούταν να επισκεφτεί γιατρό - και αφού του εκθέσαμε τα συμπτώματα - σύνδρομο καταδίωξης, συνομωσίες εναντίον του, εκδήλωση επιθετικής και βίαιης συμπεριφοράς προς όλους και απέναντι σε εμάς- έβγαλε την παραπάνω διάγνωση. «Παρανοϊκή ψύχωση» είχε πει για την ακρίβεια και μας συνέστησε να του δείνουμε εμείς την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή εν αγνοία του αδερφού. Εδώ και 10 χρόνια λοιπόν, μία φορά την εβδομάδα, κάθε εβδομάδα ασταμάτητα, δείνουμε στον αδερφό μου μισό χάπι «flupidol» μέσα στο φαγητό του. Η συμπεριφορά του όλο αυτό το διάστημα μπορεί να πει κάποιος ότι είναι σχετικά ισορροπημένη - μπορεί να δουλεύει, να ζει μόνος του - ωστόσο δεν έχει καταφέρει να κάνει σχέση - αν και το θέλει πολύ - ενώ αρκετές φορές ιδιαίτερα αν στρεσαριστεί για κάποιον λόγο έχει έντονες εκδηλώσεις οργής, αδυναμία να βάλει κάποιον στόχο και να τον εκπληρώσει, αλλά και μια γενική τάση παραίτησης από απλά καθημερινά πράγματα (περιποίηση του εαυτού του, του χώρου του κ.α.). Βέβαια η συνεχής χορήγηση του φαρμάκου έχει αρχίσει να αφήνει τα σημάδια της πάνω του - στις εκφράσεις του προσώπου του, στην άρθρωση λέξεων κ.α. Το ζήτημα είναι ότι πλέον οι γονείς μου βαδίζουν προς το τέλος της ζωής τους - είναι ήδη αρκετά μεγάλοι - ενώ ο δεύτερος αδερφός μου δεν θέλει να έχει καμία επαφή με τον «τρελό», συμπεριφορά φυσικά που στον ασθενή αδερφό μας, στοιχίζει αφάνταστα. Το ζήτημα είναι ότι και εγώ πια καταλαβαίνω ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη αυτό το ψέμα, καθώς μπορεί να υπάρξουν διαφόρων ειδών επιπλοκές.
Βεβαίως αρχίζω από αυτήν την κατάσταση να νιώθω και ο ίδιος έντονη ψυχολογική πίεση ωστόσο γνωρίζω ότι αν τον εγκαταλείψω το τέλος του θα είναι άσχημο κάτι που δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να συμβεί. Θα ήθελα να ακούσω κάποια συμβουλή για την παραπάνω κατάσταση έτσι όπως πολύ γρήγορα σας την περιέγραψα και αν μπορεί να υπάρξει κάποιος τρόπος ώστε ο αδερφός μου να πιστεί να επισκέπτεται γιατρό και να λαμβάνει μόνος του την φαρμακευτική αγωγή του.