Η γιαγιά θα μας κόψει την καλημέρα αν γράψουμε την κόρη για επαναφοίτηση!
Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν: Η κόρη (γεννημένη 7/8/2005) δεν έχει κατακτήσει βασικές δεξιότητες. Έχει διάγνωση ΔΑΔ, κάνει εργοθεραπεία-λογοθεραπεία-ειδική αγωγή, παρακολουθεί νηπιαγωγείο σε τμήμα στήριξης και έχει ένδειξη από ΚΕΔΔΥ για παράλληλη στήριξη. Έχοντας ολοκληρώσει το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις σε βασικές γνώσεις και ικανότητες (πχ δεν κόβει με ψαλίδι, οι ζωγραφιές της είναι σκέτες μουτζούρες, δεν μετράει πάνω από το 3) και οι ειδικοί (νηπιαγωγοί, σύμβουλοι ειδικής αγωγής, ΚΕΔΥΥ, εργοθεραπευτές) προτείνουν επαναφοίτηση.
Η γιαγιά, που τυγχάνει συνταξιούχος δασκάλα, αρνείται πεισματικά αυτό το ενδεχόμενο, καθώς "θα χαντακώσουμε το παιδί, που βαριέται στο νηπιαγωγείο που όλο παίζουν, ενώ αν πάει στο δημοτικό θα έχει ενδιαφέροντα πράγματα να κάνει και θα βρει το ρυθμό του". Και για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά της, μας ενημέρωσε ότι μόλις κάνουμε την επανεγγραφή στο νηπιαγωγείο, θα μας κόψει την καλημέρα μέχρι να πάει πια στο δημοτικό - και θα το κάνει, είμαι σίγουρη, δεν είναι απλώς εκβιασμός.
Έχοντας να αντιμετωπίσω το πρόβλημα της κόρης, μου είναι παντελώς αδύνατο να λύσω τα υπαρξιακά προβλήματα της γιαγιάς. Πώς θα εξηγήσω όμως στην κόρη μου γιατί η γιαγιά - που μένει στην ίδια πολυκατοικία - αρνείται να της μιλήσει για τόσο χρονικό διάστημα; Είχατε αντιμετωπίσει τέτοια συμπεριφορά από τους ίδιους τους γονείς σας; Πώς επιβιώσατε;