Νεα Διαταραχή: Binge Eating Disorder (BED)
Παιδιά γεια σας.. Από μικρή ήμουν παρα πολύ λεπτή αλλά πάντα υγιής.. Δεν ασχολιόμουν με την γυμναστική μιας και ζούσα σε πόλη και οι γονείς μου ήταν πολυάσχολοι για να μπορεσουν να με στείλουν σε χορό ή κάτι παρόμοιο.. (φτηνή δικαιολογία το ξέρω). Στην τρίτη λυκείου είχα πάρει καποια κιλάκια (λογω πίεσης μάλλον), τα έχασα το καλοκαίρι. Τελικά κατάφερα να μπώ στην σχολή που ήθελα (που δυστυχώς είναι πολύ μακριά από το σπίτι μου και βλεπω τους δικούς μους μόλις Χριστούγεννα Πάσχα και Καλοκαίρι). Τότε είχα βάλει ΠΑΡΑ πολλά κιλά και τα έχασα αυτό το καλοκαίρι όλα. Ολοι δήλωναν τον θαυμασμό τους για το σώμα μου και αυτό δεν με ικανοποιούσε.. Μου έβαζε πίεση... Και τότε σταμάτησα να τρώω είχα χάσει 3 κιλά σε 2 μήνες και ξαφνικά... έγινε το μεγάλο ΜΠΑΜ. Binge Eating Disorder.. 4 φορές πιο συχνή από την ανορεξία και 3 φορές πιο συχνή από την Βουλιμία. Το 3,5% των γυναικών (αν δεν κανω λάθος) στην Αμερική πάσχουν από αυτή την αρρώστια.. Πάσχω και γώ. Τi είναι; Καταναλώνεις τεράστιες ποσότητες φαγητού σε μικρό διάστημα χρόνου. Και όχι οτιδηποτε! ό,τι πιο ανθυγιεινό υπάρχει εκεί έξω. Μελέτες απέδειξαν ότι οι επιλογές της τροφής που θα καταναλώσεις δεν εχει να κανει καμία σχέση με την γεύση παρα μόνο με την εμμονή σου.. Και είναι αλήθεια το πρόσεξα και γώ... πάντα όταν τρώω την πίτσα για δυο άτομα που παρήγγειλα συνειδητοποιώ ότι τελικά δεν ήταν τόσο γευστική και ότι πιο ωραία ήταν η σαλάτα με μπρόκολο και καπνιστή γαλοπούλα που κάνω συνήθως. Αυτό όμως δεν με σταματά να τρώω. ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ. Επιπλέον τα άτομα που πασχουν από BED (Binge Eating Disorder ή συναισθηματική πείνα όπως λένε κάποιες Ελληνικές ιστοσελίδες) έχουν τουλάχιστον 2 επεισόδια την βδομάδα, και όταν τρώνε θωλώνει το μυαλό τους και για κάποιο λόγο καταβάλλονται από τεράστια εφορία και δεν μπορούν να σταματήσουν. Μετά το συμβάν νιώθουν συνήθως μεγάλες ενοχές και για αυτό ξαναγυρνάνε στο τόπο του εγκλήματος.... Δηλαδή στο ψυγείο και φτου από την αρχή. Κάθε επεισόδιο σταμάτά μέχρι το άτομο να νιώσει ΤΕΤΟΙΑ δυσφορία από το πολύ φαγητό που έχει καταναλώσει που να μην μπορεί να κοιμηθεί (συνήθως τα επεισόδια γίνονται τα βράδια) αν δεν κοιμάται στο αριστερό πλευρό του (γιατί αριστερά βρίσκεται το στομάχι που το πονάει τόσο πολύ και οποιαδήποτε άλλη στάση ύπνου απλά θα φέρει περισσότερη δυσφορία) Τα άτομα δεν είναι απλά παχουλά αλλα ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ και έχουν ψηλό κίνδυνο να πεθάνουν από διάφορες αρρώστιες που σχετίζονται με την τροφή τους και τις κακές συνήθειες τους. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με καταθλιπτικά και με γιατρό. (λένε..) Ναι εχω πάρει κιλά αλλά δεν με ανησυχεί τόσο (οκ ψεμα με ανησυχεί πολύ). Αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι η υγεία μου τόσο η ψυχική όσο και η σωματική... αν συνεχίσω να τρώω έτσι δεν με βλέπω να ζωμετά από δέκα χρόνια.. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ. και νιώθω αβοήθητη ρε παιδιά.. εχω μιλήσει σε όλους τους γνωστούς μου κανενας δεν καταλαμβαίνει τι περνάω ή μάλλον δεν προσπαθεί κανενας αρκετά να με βοηθήσει.. ΟΙ γονείς μου και η αδελφή μου μένουν πολύ μακριά και λόγω χρημάτων δεν μπορούν να πέρνουν το αεροπλάνο κάθε τόσο να με νταντεύουν και να με προσέχουν ... Νιώθω ηλίθια και υποχείριο της μανίας μου. Πραγματικά νιώθω αχρειαστη και θέλω απλά να εξαφανιστώ ... έχω μισήσει τον εαυτό μου πως το επετρεψα να γίνει αυτό; Αναγνωρίζω το πρόβλημα μου και όταν τα επεισόδια "binge'' με πιάνουν τότε παντα λεεω θα επικοινωνήσω με κάποιο ειδικό και ότι δεν θα το αφήσω έτσι.. Και την επόμενη μέρα παντα τρώω υγειινά και φούλ γευματα (γιατί αν δεν φάω τότε θα ξαναοδηγηθώ σε ακόμη ένα επεισόδιο)..... και πάντα αναβάλω τον γιατρό γιατί λέω πως έχω τον έλεγχο... ναι αλλά όχι για πολύ. μετά από 2 μερες φτου από την αρχή... Δεν ξέρω άν συνδέεται με κάποιου ειδους κατάθλιψης (σύμφωνα με άρθρα το BED μπορεί να οφείλεται σε πίεση κατάθλιψη ή ακόμη βαρεμάρα..) Παιδία δεν ξέρω καν γιατί τα λέω αυτά.. Και γιατί εδώ αλλά ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ.... πραγμτικά....