Καλησπέρα!
Η αλήθεια είναι πως το φόρουμ και το σάιτ τα γνώρισα τελευταία γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε στην Ελλάδα δεν έχουμε και πολύ καλή κατάρτιση στο θέμα των διαταραχών... Και σίγουρα έχετε βαρεθεί να βλέπετε παρόμοια ποστ, αλλα πιστέυω πως καταλαβαίνετε την ανάγκη που έχουμε να μιλήσουμε για το πρόβλημά μας με κάποιον που μπορέι να το καταλάβει...
Εγω θέλω να το μοιραστώ γιατί βλέπω και καταλαβαίνω ολοένα και περισσότερο κόσμο να πέφτει στο βούρκο των Διατρορφικών Διαταραχών...
Λοιπον, θα είμαι ειλικρινής... Θα μπορούσα να τα έχω όλα και να είμαι ευτυχής. Είμαι μια χαρά, υγιής (ακόμα - και παντα σωματικα), εχω έναν συντροφο που με αγαπαει και αποδέχεται το προβλημα μου, μολις τελειωσα τις σπουδες μου. Ομως η κακή μου σχεση με το φαγητο με καταστρεφει παντού.
Απο τα 5 μου, ναι απο τοτε, ειχα θεμα με την εικονα του παχους. Αποκαλουσα τα κοριτσακια παχια ενω ηταν αδυνατα! Η χειροτερη βρισια που μπορουσα να πω ηταν πως ειναι χοντρουλι! Μεγαλωσα και ανεπτυξα μια απεχθεια, ο χειροτερος φοβος μου ηταν το παχος. Εμαθα να θεωρω πως καποιος παχυς ειναι προβληματικος και υποδιαιστερος. Μεταξυ μας, τους θαυμαζω κατα βαθος. Δεν εχουν κομπλεξ, δεν στερουνται, ειναι πιο ευχαρεις. Σαφως και φταιει η οικογενεια μου για αυτο. Η μητερα μου παντα μου εδειχνε κοριτσακια στα δοκιμαστηρια και μου ελεγε ποσο ομορφα ειναι που ειναι αδυνατα και ποσο θα ηθελε να ημουν κι εγω αδυνατο και ομορφο. Εγω να πω εδω πως οσο ημουν μακρια απο τις διαταραχες, ημουν παντα φυσιολογικη με καποια επιπλεον κιλα. 1,69 ημουν κανονικα μεχρι το γυμνασιο και καπου 68 κιλα. Φυσιολογικα μεν, λιγο τσιμπημενα δε, που απλα δειχνουν οτι ευχαριστιεμαι τη ζωη μου με μετρο. Η μαμα μου παντα ηθελε να αδυνατισω απο πολυ μικρη και με ειχε παει σε ενδοκρινολογους κλπ γιατι θεωρουσε πως ισως εχω καποιο θεμα και ειμαι λιγο πιο τσουπωτουλι χωρις βεβαια να εχω τιποτα. Και φυσικα με περιοριζε στο φαγητο και μου απαγορευε τα παντα (ολες τις λιχουδιες που ενα παιδι θα ήθελε). Χαρακτηριστικά θυμάμαι μια φορά που μου εγραψε ενα γραμμα ντροπης γιατι τυχαια με ειδε να εχω παρει πατατακια στο σχολειο (δεν το εκανα συχνα). Την κατλαβαινω ομως γιατι ήταν ασθενής της ανορεξίας απο τα 17 της μεχρι και σημερα (εφτασε τα 36 κιλα και σωθηκε απο τις τσιχλες που ειχαν ζαχαρη τοτε!)... Στην ιστορια μου υπαρχει και η γιαγια μου, που απο τον φοβο της μην παθω κι εγω ανορεξια μου εδινε κρυφα οτι μου αρεσε και εφτανε σε ακραιες υπερβολες (3-4 μεριδες πατατες) και το ειροτερο το εκανε κρυφα μην μας δει η μαμα.
Σημειωτετον οτι και η γιαγια μου ειχε καποιο ιστορικο με αδενοπαθεια και αρνηση τροφης και αδυναμια στα 17 της (1935 τωρα) και η ξαδερφη μου σοβαρη βουλιμια.
Εγω μεγαλωσα μια χαρα σχετικα με πολυ πιεση βεβαια στο σχολειο κλπ αλλασχετικα φυσιολογικα.
ΟΛΑ ξεκινησαν στο Λυκειο. Μερικες απορριψεις απο αγορια και μερικες κοριτσιστικες προτροπες με εκαναν να αρχισω να ψαχνομαι. Και να νιωθω ασχημα για το σωμα μου ενω μεχρι τοτε ολα ηταν καλα.
Αρχισα ν υποτρεφομαι για χασω καποια κιλα μεχρι την πενταημερη. Όμως με τις πανελληνιες και το αγχος αρχισα παλι να ενδιαφερομαι περισσοτερο για αυτο.
Περνωντας στο πανεπιστημιο ομως εμπλεξα για τα καλα.
Αρχισα να ασχολουμαι υπερβολικα με τα θεματα διατροφης. Και καλα ξεκινησα με σκοπο μια πιο υγιεινη διατροφη και γιατι οχι τη βελτιωση της εικονας. Ομως αρχισα να κοβω πολλα. Παρα πολλα. Εχασα 20 κιλα περιπου, απο τα 73 εφτασα στα 54 και πιο κατω δεν ζυγιζομουν για να μην με πετυχει η μαμα και ανησυχησουν (που πλεον ειχαν αρχισει τελικα να ανησυχουν που αδυνατιζα επικινδυνα). Σαφως και η περιοδος μου εκανε φτερα. Μαλλια επεσαν επικινδυνα. Αρχισα να ξυπναω το βραδυ αποαρρυθμιες και να εχω προβληματα συγκεντρωσης. Επισης εκτος απο το φαγητο που λαμβανα τα πλεον απαραιτητα εκανα και υπερβολικα πολλες ωρες γυμναστικη.
Και τοτε ερωτευτηκα και αρχισα να ασχολουμαι Και με αλλα. Και τοτε εχασα τον ελεγχο και αρχισα να τωω υπερφαγικα. Περιοριζομουν για να με ελενξω και εφτανα σε ακραια οπως να τρωω 6 κεικ ολοκληρα και 3 παστες φλορες το βραδυ. ΤΟ κακο ειναι πως το εβλεπε η μαμα μου και εφτιαχνε περισσοτερα ενω με εβλεπε να υποφερω που τα ετρωγα...
Μετα περασα σε ενα αλλο ανορεκτικο σταδιο οπου παλι εκοβα πολλα (ετρωγα μονο πρωι και μεσημερι) και εφτασα παλι στα 55 κιλα. Μετα ξανα τα ιδια. Υπερφαγειες μεχρι αηδιας, υπεροβολικου πονου. Και μετα βουλιμια. Εφτιαξε η μανα μου 5 κιλα μελομακαρονα και τα εφαγα. Σχεδον ολα. Και ηρθε η ωρα του εμετου. Τι ωραια! τι χαρα! Μπορουσα να τρωω οτι θελω και να το βγαζω! ΑΛλα να μου την τριτη τεταρτη φορα (σαφως και ενιωθα απαισια αλλα ηθελα τοσο να τρωω) γεμισε η λεκανη αιματα γιατι τραυματισα τον λαιμο μου απο την πιεση και τα δαχτυλα. Και τοτε το εκοψα μαχαιρι. Δεν το ξανα εκανα. Και ετσι εφτασα τα 66 κιλα απο τα 56. Και μετα τα ξαναεχασα. Πλεον ετρωγα μονο το πρωι.
Σαφως και ημουν χαλια ολη την υπολοιπη μερα και γιατι φουσκωνα το πρωι και γιατι κοντευα να λιποθυμησω το βραδυ (οπως παντα υπερβολικη γυμναστικη-5 με 6 ωρες την ημερα).
Τελειωνοντας γιατι ειμαι και φλυαρη, θα καταληξω στο σημερα. Υποφερω. Λατρευω το φαγητο. Θελω να τρωω. Οχι υπερβολικα. Κανονικα. Οπως πχ ο φιλος μου και οι φιλες μου. Ομως σιχαινομαι το σωμα μου. Δεν μου αρεσει. Αν και φυσιολογικα κιλα (ειμαι περιπου 59 με 60) εδω και δυο μηνες, δεν μου αρεσει. Δεν νιωθω καλα. Με βλεπω χοντρη. Παντου λιπος, διπλες, ψωμακια. Δεν μου αρεσω. Και αν μια μερα δεν κανω πανω απο 3 ωρες γυμναστικη αρρωσταινω. ΝΙωθω ασχημα λες και σκοτωνω καποιον. Νιωθω πως αν παχυνω παλι θα εθει το τελος του κοσμου. Προτιμω να υποφερω παρα να παχυνω. Και βεβαια εχω προσπαθησει να βαλω τελος στη ζωη μου αλλα χωρις να το τολμησω, πιο πολυ νιωθω πως θα ηταν τιμωρια για τους δικους μου. νιωθω και χαζα και ασχημα. Ντρεπομαι τοσο πολυ για εμενα. Εχω κουραστει. Σκεφτομαι 24/24 το φαγητο. Ξυπναω στον υπνο μου με τρομο γιατι ειδα οτι εφαγα. Περιοριζομαι πολυ. Φαγητο ομοιο με τους αλλους εχω να φαω πανω απο 8 μηνες. Συνεχεια τοστακια και γιαουρτακια. Κανονικα τρωω. Αλλα παντα θελω να με ελεχω και να μετραω θερμιδα θερμιδα. ΚΑι καποιες φορες ξεφευγω. και του δινω και καταλαβαινει και τρωω 5000 θερμιδες στην καθισια μου μετρημενες. Δεν Αντεχω αλλο.
Οι τυψεις και οι ενοχες, οι σκεψεις του φαγητου και της εικονας μου τρωνε τη ζωη. Δεν μπορω να κανω τιποτα αλλο.
Εχω παει σε ψυχιατρο και ηταν μια αποτυχια. Μου ειπε πως βλεπει πως ξερω τι εχω. Απλα πρεπει να βρω καποιον δικο μου να του μιλαω...
Σας ευχαριστω που με ακουσατε, ελπιζωνα μη σας κουρασα! Θα ηθελα πολυ να συζητησω μαζι σας τις εμπειριες σας!
Εύα