Εργαλεία παρακίνησης για να πετύχουμε απώλεια κιλών
Τους τελευταίους μήνες που έχω καταφέρει να χάσω αρκετά κιλά συνειδητοποίησα πόσο σημαντικά είναι διάφορα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για παρακίνηση. Έχω συναντήσει πολλά που δε θα μπορούσα να τα φανταστώ πριν μερικούς μήνες, μερικά τα χρησιμοποιήσα και ήταν χρήσιμα, άλλα τα προσπέρασα. Δεν είναι όλα δωρεάν παρεπιμπτόντως. Σκέφτηκα λοιπόν να γράψω κάποια από αυτά εδώ και θα παρακαλούσα όποιον έχει άλλες ιδέες να τις προσθέσει για να βοηθήσει και τους υπόλοιπους:
Διαδίκτυο:
- Ιστοσελίδες για στοίχημα ότι θα χάσετε κιλά π.χ Dietbet και Healthy Wage. Εγώ παίρνω ήδη μέρος στο Dietbet και να πω την αλήθεια με έχει παρακινήσει όσο τίποτα άλλο να είμαι αυστηρή στη διατροφή μου και να μην παρασύρομαι γιατί έχω ήδη πληρώσει και δε θέλω να χάσω τα λεφτά μου (άσε που αν καταφέρω να κερδίσω όλα τα στοιχήματα που θέλω, θα βγάλω αρκετά κιόλας). Υπάρχει και το Healthy Wage αλλά κατά την άποψή μου δεν αξίζει γιατί δεν έχει ακριβώς κοινότητα και θέλουν να μην κερδίσεις.
- Φόρουμ συζητήσεων, π.χ eatingdisorders.gr
- Blog ή Instagram ή Youtube channel, κλπ, για παρακολούθηση μεμονωμένων άλλων προσώπων που προσπαθούν να χάσουν κιλά ή το έχουν ήδη πετύχει (πχ diatrofis-imerologio.blogspot.gr ή @ylimesalad_slimmingworld). Συμπεριλαμβάνουν συμβουλές, συνταγές, ασκήσεις, κλπ
- Ιστοσελίδες συνταγών π.χ deliciouslyella.com (αν και δεν είμαι και τόσο οπαδός της ωμοφαγίας)
- Προγράμματα διατροφής ανάλογα με το είδος διατροφής που θέλει να ακολουθήσει κανείς. Άλλα έχουν δωρεάν συμβουλές π.χ. στο atkins.com έχει τις βασικές αρχές ενώ σε άλλα μπορείς να εγγραφείς επί πληρωμής, π.χ. Slimming World ή Weight Watchers
Εφαρμογές στο κινητό:
- Ημερολόγιο διατροφής και μετρητές θερμίδων. Νούμερο 1 αυτή τη στιγμή είναι MyFitnessPal, υπάρχουν όμως κι άλλα, π.χ. Lose It!, Livestrong.com Calorie Tracker, MyDietJournal
- παρακολούθηση άσκησης, για να καταγράφετε το πόσο άσκηση και το είδους που κάνατε π.χ. Map My Fitness, RunKeeper
- πρόγραμμα αλλαγής συνηθειών, σε βάζουν στη διαδικασία να αλλάξεις συνήθειες, π.χ. Noom Coach
- υπνωτιστικές, χαλαρωτικές εφαρμογές. Σε αυτές συνήθως πληρώνεις (όχι πολλά), το κακό είναι ότι είναι στα αγγλικά αλλά εγώ που το δοκίμασα είδα ότι είχα λιγότερο όρεξη όσο το χρησιμοποιούσα (μετά βαρέθηκα), πχ , Easy Weight Loss (υπνοθεραπεία), EasyLoss (που είναι για εικονική βαριατρική εγχείρηση)
Φυσικά αντικείμενα:
- ανιχνευτές άσκησης (δε ξέρω πως λέγονται στα ελληνικά), π.χ fitbit που πραγματικά έχω βαρεθεί να ακούω για αυτό, Withings Pulse, Basis Watch, Nike Fuelband με τα οποία από ότι έχω καταλάβει γιατί δεν τα χρησιμοποιώ μπορείς να καταγράφεις και να παρακολουθείς το επίπεδο άσκησης και ηρεμίας, τον παλμό σου, κλπ
- βιβλία, έχω πάρει μερικά, δεν συμφωνώ πάντα με αυτά, τώρα διαβάζω στο Kindle το "Thinner Leaner Stronger" το οποίο είναι πολύ ενδιαφέρον και μου έχει αλλάξει κιόλας τη σκέψη σε κάποια πράγματα
- dvd για ασκήσεις, στην Αγγλία είναι best seller πολλά από αυτά, έχω πάρει 2-3 αλλά δεν έχω χώρο στο σπίτι μου για να τα κάνω. Κάποια στιγμή λέω να ξεκινήσω. Π.χ. έχω πάρει Charlotte Crosby's 3 Minute Belly Blitz
- ημερολόγια, έχω πάρει από Ebay ένα πολύ χαριτωμένο ημερολόγιο για καταγραφή ημερήσιου προγράμματος διατροφής και άσκησης, ενώ υπάρχουν διάφορα είδη ανάλογα με το τι θες να μετρας και πως.