Αρχή του τέλους ή ανάρρωση;
Καλησπέρα σε όλα τα μέλη του φορουμ. Θα ήθελα και εγώ να μοιραστώ την δική μου ιστορία. Δεν έχει κάτι το διαφορετικό ούτε κάτι το ιδιαίτερο. Αλλά έχω ακούσει πως είναι καλό να μοιράζεσαι με ανθρώπους που έχουν κοινές ή παρόμοιες εμπειρίες.
Αλλά ας μην μακρυγορώ..
Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2014. Μια σχετικά κρίσιμη περίοδο καθότι προετοιμαζόμουν για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Ήταν 23 Ιουλίου, απόγευμα. Στάθηκα πάνω από τη λεκάνη και με πρόσταξα να <<βγάλω>> αυτό που μόλις κατανάλωσα. Ή θα το έβγαζα ή θα ήμουν καταδικασμένη να μείνω χοντρή για το υπόλοιπο της ζωής μου.
Δύσκολο.
Είχα να κάνω εμμετό από 8 χρονών που είχα αρρωστήσει με γαστρεντερίτιδα. Τα κατάφερα εν πάση περιπτώσει. Με τον κλασσικό τρόπο. Υπερχείλιζα από ανακούφιση, δεν έκλαιγα μόνο από χαρά.
Είμαι 1,53 στο ύψος και ζύγιζα περίπου 80 κιλά.
Τα επικριτικά βλέμματα κι οι υποδείξεις του τύπου << χάσε κιλά, θα σε κατρακυλάνε κλπ κλπ κλπ κλπ>> ήταν πάνω από τις δυνάμεις μου ως προς τον έλεγχο τους.
Δε μπορούσα άλλο.
Ήθελα κάτι δραστικό κι άμεσο και γρήγορο.
Η αυτοκαταστροφή ήταν κι είναι μέρος της φύσης μου , οπότε τα ρίσκα που ήξερα πως θα έπαιρνα δε με απασχολούσαν ιδιαίτερα.
Κι έτσι ξεκίνησα να εκκενώνω το κάθε μου γευμα.
Στην αρχή, φρόντιζα να κρατάω το πρωινό τουλάχιστον κι έτσι κύλισαν οι τρεις πρώτοι μήνες.
Έχασα κάπου στα 6-7 κιλά.
Αλλά δε φάνηκε φυσικά.
Όσο περνούσε καιρός και έχανα (κι αυξάνονταν οι εμετοί συναρτήσει των υπερφαγικών επεισοδίων) απογοητευόμουν. Δε φαινόταν..
Πήγε Δεκέμβριος και ήμουν 65 κιλά. Είπα στον εαυτό μου φτάνει τόσο. Έπεσαν τα νούμερα στα ρούχα, χρειάζεσαι δυνάμεις για το διάβασμα. Ήταν κι οι Πανελλήνιες στη μέση.
Αλλά συνέχισα. Λίγα κιλά ακόμη. Τουλάχιστο 60 να γινόμουν. Περνούσε ο καιρός. Κι άρχισε να φαίνεται. Δεχόμουν σχόλια. Ειδικά όταν μπήκε η άνοιξη. Είχα μιλήσει στη φίλη μου για το θέμα μου και στη μητέρα μου το ίδιο.
Εν πάση περιπτώσει. Το διάβασμα μπήκε σε δεύτερη μοίρα. Διαρκής μου σκέψη ήταν το φαγητό. Πότε θα φάω, τι θα φάω, να καταφέρω να το βγάλω χωρίς να με πάρουν είδηση, κι άμα έχω αναγούλα;, πως θα διαβάσω μετά;, θα πεινάσω, τι θα φάω;, αφού θα το βγάλω, άμα το κρατήσω; όχι όχι να το κρατήσω παραπάνω θερμίδες!! κλπ..
Κι έφτασαν οι Πανελλήνιες κι απέτυχα παταγοδώς. Ήθελα να μπω στο Φυσικό αλλά αυτή η κατάσταση και κάποια άλλα προβλήμαστα στο σπίτι σενέβαλλαν για το αντίθετο..
Κι έφτασε και πάλι το καλοκαίρι. Ένας χρόνος μετά και 26 κιλά λιγότερα. Στην ίδια κατάσταση. Πήρα απόφαση να ξαναπροσπαθήσω για τις Πανελλήνιες. Μεγάλη μου επιθυμία να γίνω Φυσικός. Αλλά ήμουν στην ίδια κατάσταση. Οι εμμετοί πλέον ήταν πηγή απόλαυσης. Υπερφαγικά επεισόδια μέχρι κοιλιακού άλγους. Και 6 φορές σε μια ημέρα. Τέλειωσε το καλοκαίρι. Δε γινόταν να συνεχιστεί άλλο.. Είχα απελπιστεί και ζήτησα βοήθεια επαγγελματία. Ξεκίνησα τέλη Σεπτεμβρίου τις συνεδρίες και τώρα Τέλη Μαρτίου, 6 μήνες μετά και χειρότερα δε θα γινότανε να ήμουν.. Η θεραπεία είναι χρήσιμη γιατί υπήρξε κι η περίοδος της κάμψης. Με πισωγυρίσματα και σκαμπανευάσματα , αλλά είχα μπει σε μια σειρά. Ήξερα που πήγαινα.
Πριν τρεις εβδομάδες, διέκοψα τα συμπληρωμάτα βιταμινών κι ό,τι έτρωγα το έβγαζα κατευθείαν. Νερό έπεινα για να διευκολύνω την κατάπωση και να διαλύονται οι τροφές που λάμβανα. Μπορεί μία φορά μέσα σε μια ημέρα, μπορεί και πέντε.
Ξεκίνησαν οι τελειωτικές προειδοποιείσεις. Θα πρέπει άμα συνεχίσω έτσι να λάβω φαρμακευτική βοήθεια, ορό και φυσικά να ενημερωθούν οι γονείς μου. Αρνήθηκα κι είπα θα το παλέψω. Για τρίτη και τελευταία φορά. Ξεκίνησα από προχθές να λαμβάνω ποσότητα τροφής και να την κρατάω. Πάλι. Σε μια ύστατη προσπάθεια επιβίωσης. Αλλά νιώθω σαν ξυπόλυτος άνθρωπος στα αγκάθια. Ότι θα πάθω ασφυξία από τον ίδιο μου τον εαυτό. Σήμερα έκανα μέσα σε λιγότερο από μία ώρα τρεις φορές εμετό. Διέκοπτα την αρρωστημένη πρόσληψη τρφής γιατί απλά πονούσα.
(Πράλληλα χρησιμοποιώ και το κόψιμο. Εδώ κι έξι χρόνια το κάνω αυτό, αλλά τον τελευταίο καιρό ξέφυγα επίσης.)
Αλλά όμως πρέπει να κάνω κάτι.. Πελάγωσα. Πιστεύω πως άμα ήθελα να τερματίσω την ζωή μου θα το είχα κάνει προπολλού και δε θα έμπαινα σε διαδικασία επιβίωσης από την απλή καθημερινότητα..
Άμα μένει τροφή στο τομάχι μου κάτι γίνεται. Λες και σπιλώνομαι ψυχοσωματικά και θέλω να απαλλαγώ από αυτό (εδώ ταιριάζει ο όρος purging).