Η σωτηρία της ψυχής ειναι πολυ μεγάλο πράγμα..
Δημήτρη,
Και εγώ όταν αρρώστησα άρχισα να ψάχνω τα πως και τα γιατί. Το σώμα μου ήταν εντάξει, όμως ήμουν άρρωστη .. Τι ήταν αυτό που είχε αρρωστήσει? Τι είναι αυτή η «ψυχή» που όταν νοσεί μας διαλύει, μας παραλύει? Γιατί ενώ είχα αντέξει φοβερούς σωματικούς πόνους τώρα δεν μπορούσα να αντέξω αυτόν τον εσωτερικό πόνο ?
Τι ήταν αυτό που αρρώστησε σε μένα? Που βρισκόταν κρυμμένο? Το ένιωθα σαν κάτι ξένο από μένα, κάτι που ξεχώριζε από μένα
Ήμουν εγώ και «αυτό» το κάτι άλλο. Μια κατάσταση σαν την διάσπαση του ατόμου, ένα πράγμα. Είχα διασπαστεί στα δυο. Στο εγώ και στο «αυτό» το κάτι άλλο το βαριά άρρωστο.
Αυτά τα ερωτήματα «τι είναι ψυχή? Υπάρχει ψυχή?» υπήρξαν ερωτήματα όλης της ανθρωπότητας από τη στιγμή που ο πρώτος «πίθηκος» - προγονός μας απέκτησε λογική.
Οι άνθρωποι από πολύ παλιά πίστευαν ότι υπάρχει κάτι που αναπτύσσεται στην ανθρώπινη φύση, κάτι ζωτικό, που προορίζεται να κρατήσει πέρα από τη σύντομη διάρκεια της εγκόσμιας ζωής.
Η πρώτη λέξη που έχει «καταγραφεί» στην ανθρώπινη σκέψη για τη ψυχή είναι «Μεγάλη Ανάσα», πολύ αργότερα οι Ινδουιστές διδάσκαλοι μίλησαν για το Ατμαν, οι Κινέζοι, για το γιανγκ κα το γιν, την ψυχή και το πνεύμα. Οι Αιγύπτιοι, καθώς και πολλές Αφρικανικές φυλές, πίστευαν επίσης σε δύο στοιχεία, το κα και το μπα.
Φαινομενικά , δυο είναι στοιχεία που συγκροτούν την προσωπικότητά μας:
Η ύλη , ότι αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας και η διάνοια / ανθρώπινη συνείδηση.
Η διάνοια είναι ένα σύστημα νόησης που περιλαμβάνει όλη τη κοσμική αλήθεια , κάτι σαν ένα μικροτσίπ που περιέχει όλες τις πληροφορίες. Η διάνοια πηγάζει από την ύλη, τον εγκέφαλο και λειτουργεί στον εγκέφαλο.
Την ανθρώπινη προσωπικότητα όμως μοναδική για τον καθένα μας, δεν αντιγράφεται και δεν αναπαράγεται ποτε- συγκροτεί και ένα τρίτο «στοιχείο» . Η ψυχή. Η ψυχή δεν έχει να κάνει με την ύλη έτσι όπως την ξέρουμε. Η ψυχή είναι αυτό που θα γίνουμε όταν αποδράσουμε από την ύλη. Στον κόσμο της μεταφυσικής αυτή η ύλη ονομάζεται « μορόντια». Έτσι εν δυνάμει μέσα μας έχουμε και το απαραίτητο «υλικό» για την συνέχεια του ταξιδιού όταν θα έχουμε αποχωριστεί το υλικό μας σώμα.
Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η ψυχή για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις μετά την ύλη συνθήκες επιβίωσης πρέπει να ενωθεί με κάτι πολύ πιο ανώτερο, πολύ πιο πνευματικό από την δική της φύση, πρέπει να ενωθεί με μια ανώτερη μορφή ενέργειας, με το Πνεύμα. Η ένωση της Ψυχής και του Πνεύματος εξασφαλίζουν στην προσωπικότητα τη συνέχιση του ταξιδιού.
Η επιβίωση της ψυχής δεν είναι μονόδρομος. Εμείς, θα αποφασίσουμε για την ένωση της ή όχι με το Πνεύμα και άρα για την επιβίωσή της.
Η ψυχή δεν επηρεάζεται από την ύλη, επηρεάζεται από τη δράση της διάνοιας / από τις αποφάσεις μας. Η ψυχή δεν πονάει γατί δεν έχει νευρικά κύτταρα, δεν «αισθάνεται», δεν την επηρεάζουν οι αισθήσεις, δεν την επηρεάζουν οι χημικές αντιδράσεις που γίνονται στο σώμα/ όχημα.
Ασθενεί ότι έχουμε υλικό ή ότι είναι αποτέλεσμα μη σωστής λειτουργίας κάποιου (υλικού) οργάνου. Αυτό που λέμε «ψυχικές παθήσεις» , είναι οι συνέπειες μη σωστής λειτουργίας κάποιου υλικού μας οργάνου (πχ εγκέφαλος) ή μη σωστή λειτουργία ορμονών, η μη σωστή λειτουργία των διάφορων ενζύμων.
Η ψυχή θα ασθενήσει όταν η οι σκέψεις και οι αποφάσεις μας της στερούν την δυνατότητα συνένωσης της με την ανώτερη ενέργεια. ΟΙ σκέψεις και οι αποφάσεις μας είναι που προκαλούν την συρρίκνωση της ψυχής ή την καταστροφή της. Θα σταματήσει να υπάρχει όταν συνειδητά αποφασίσουμε ότι δεν θέλουμε να ενωθεί με την ανώτερη ενέργεια. Η ψυχή δεν μπορεί να συνεχίσει μόνη της. Σβήνει.
Επειδή δεν μπορούμε να συλλάβουμε την έννοια της φύσης της ψυχής, λογοτεχνικά την ταυτίζουμε με την καρδιά ή την ανάσα . Και αυτά είναι που υμνούν και τραγουδούν οι καλλιτέχνες ανά τους αιώνες
Είτε το πιστεύουμε είτε όχι, δεν είμαστε μόνο σάρκα και συνείδηση , δεν είμαστε μόνο μια βιολογική μηχανή. Είμαστε ταυτόχρονα και μια εν δυνάμει ανώτερη ενέργεια, μια ενέργεια που μας προσφέρει την δυνατότητα της συνέχειας σε άλλα επίπεδα με την προϋπόθεση ότι το έχουμε επιλέξει.
Δημήτρη μου,
μια καρδιά άδεια από Αγάπη, Καλοσύνη, Ομορφιά και Αλήθεια είναι ένα κομμάτι κρέας.
Ένας εγκέφαλος χωρίς συνείδηση, χωρίς δυνατότητα επιλογών είναι απλά ένα ακόμα βιολογικό όργανο.
Ένα σώμα εάν δεν «κατοικηθεί» από την ψυχή θα μείνει απλά μια πολύπλοκη βιολογική μηχανή.
Μια ψυχή χωρίς πίστη , μια ψυχή που θα της αρνηθούμε την δυνατότητα να ενωθεί με το πνεύμα, θα σβήσει, θα καταλήξει στο «τίποτε»
Αντιμετώπισε τον εαυτό σου «ολιστικά» : είσαι ταυτόχρονα ύλη, διάνοια , ψυχή και ένα εν δυνάμει πνεύμα. Τα δυο πρώτα τα «ξέρουμε», το τρίτο και το τέταρτο στοιχείο μένει να αποφασίσουμε να το αναζητήσουμε . Και τότε θα αρχίσει το πραγματικό ταξίδι
. Το πιο συναρπαστικό ταξίδι που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος
.
Και εσύ Δημήτρη μου, είσαι στη αφετηρία αυτού του ταξιδιού. Με πόνο είναι αλήθεια- , με νωπές πληγές από τα αναπάντητα «γιατί» , αλλά με αγωνία να μάθεις την αλήθεια
.
Αχ. Δημήτρη!
μην απογοητεύεσαι γιατί τα ωραιότερα τραγούδια δεν τα έχεις ακούσει ακόμα, τους ωραιότερους στίχους δεν τους διάβασες ακόμα. Αναζήτησέ τα
.