Φοβάμαι να είμαι ο εαυτός μου
Από όταν ήμουν μικρή φοβόμουν να εκφραστώ σχετικά με τα γούστα μου, τις επιθυμίες και τα συναισθήματα μου. Ήμουν πολύ ντροπαλή και μοναχική. Οι γονείς μου δεν είναι εκδηλωτικοί άνθρωποι και δεν εξέφραζαν ποτέ συναισθήματα, π.χ. να μου πουν ότι με αγαπάνε, να με αγκαλιάσουν ή να με φιλήσουν. Τον πατέρα μου δεν τον θυμάμαι σχεδόν καθόλου στα παιδικά μου χρόνια, προφανώς δεν ασχολιόταν και πολύ με την ανατροφή μας. Η πιο κοντινή επαφή με τη μαμά μου ήταν όταν αρρώσταινα και με φρόντιζε και όταν κοιμόμασταν εγώ και τα αδέρφια μου, ερχόταν και μας φίλαγε αφού είχαμε κοιμηθεί. Έτσι πάντα ένιωθα ότι είναι ντροπή να αγκαλιάζεις και να φιλάς κάποιον ή ότι είναι αδυναμία. Έμαθα να ντρέπομαι για όλα όσα αισθανόμουν. Είχα για πρότυπο τις δύο μεγάλες αδερφές μου και ένιωθα ότι πρέπει να είμαι σαν κι αυτές. Είχα τα ίδια γούστα με αυτές, διάβαζα τα βιβλία που διάβαζαν, ντυνόμουν όπως αυτές κτλ. Φοβόμουν να εκφραστώ για να μην χάσω την αποδοχή τους. Η μια αδερφή μου είναι πολύ απόλυτη στις απόψεις της και όταν έλεγα κάτι που δεν το θεωρούσε σωστό με κορόιδευε και με ειρωνευόταν. Μεγαλώνοντας και φεύγοντας από το σπίτι άρχιζα να μαθαίνω σιγά σιγά τον εαυτό μου και να μην δίνω τόσο σημασία στην γνώμη της οικογένειας. Όμως τελειώνοντας τις σπουδές γύρισα πίσω. Και τώρα, 26 χρονών πια συνειδητοποιώ ότι αρχίζω να γίνομαι πάλι το κοριτσάκι που ήμουν. Δεν ξέρω τι θέλω γιατί ακόμα φοβάμαι να είμαι ο εαυτός μου. Γιατί ακόμα ζητάω την αποδοχή τους και νιώθω ότι πρέπει να κάνω κάτι για να την κερδίσω. Γιατί κάθε φορά που σκέφτομαι κάτι για τον εαυτό μου και ονειρεύομαι μου μπαίνουν οι σκέψεις «τι θα σκεφτούν οι γονείς μου αν κάνω αυτό; Θα είναι άραγε περήφανοι για μένα τότε;» ή «τι θα σκεφτούν οι αδερφές μου;». Πάντα νιώθω ότι δεν είμαι αρκετή, ότι πρέπει να κάνω κάτι παραπάνω για να έχω την εκτίμηση και την αποδοχή τους. Και ντρέπομαι, τα βάζω με τον εαυτό μου που σε τέτοια ηλικία δεν έχω καταφέρει ακόμα να ενηλικιωθώ με όλη την σημασία της λέξης. Ντρέπομαι που μεγάλωσα και δεν ξέρω ποια είμαι πραγματικά. Ντρέπομαι για μένα. Θέλω επιτέλους να αισθανθώ ελεύθερη, να μην σκέφτομαι τι θα πουν οι άλλοι, να μπορέσω να είμαι ο εαυτός μου. Αλλά μου φαίνεται τόσο δύσκολο να είμαι ο εαυτός μου…