Μήπως τελικά ισχύει το ¨μακάριοι οι πτωχοί το πνεύματι ?"
Παρακολουθώ αυτό το φόρουμ εδώ και 1 μήνα πάνω κάτω, έχω διαβάσει αρκετά θέματα και απόψεις των περισσότερων μελών και προσπαθώ να κάνω μια αποτίμηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών που κατά την άποψη μου διαφοροποιούν μια κατηγορία ψυχικών ασθενειών που πηγάζουν από το άγχος και τις εναλλαγές διάθεσης ( κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, δυσθυμία , κρίσεις πανικού, φοβίες ..) από τις ασθένειες εκείνες που μπορούν να προσβάλουν τον καθένα από καθαρά εγκεφαλική δυσλειτουργία ή με διαφορετικά αίτια από εκείνα που η καθημερινότητα δημιουργεί. Με λίγα λόγια θέλω να ξεκαθαρίσω πως πιστεύω ότι οι ασθένειες που ανέφερα παραπάνω, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την συνειδητότητα, τον τρόπο που ζεί ο καθένας, και τελικά πως αντιλαμβάνεται τα πράγματα .Παρακολουθώντας τον τρόπο σκέψης, γραφής, προβληματισμού, παράθεσης απόψεων και πολλές φορές αντιπαραθέσεων μεταξύ των μελών του φόρουμ και θεωρώντας πως ο καθένας από εμάς για να βρίσκεται σ' αυτό το φόρουμ έχει το δικό του ιστορικό ασθένειας και δεν είναι απλά παρατηρητής (αν και δεν αποκλείει το ένα το άλλο) έχω την πεποίθηση πως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ατομικά και περιβαλλοντικά που καθορίζουν την σχέση ασθενή - ασθένειας αποκλειστικά και μόνο στη κατηγορία που ανέφερα είναι :
1. Μορφωτικό επίπεδο υψηλό
2. Επίπεδο γνώσεων υψηλό
3. Υπερευαισθητότητα αντίληψης των καθημερινών γεγονότων
4. Αλτρουισμός
5. Χαμηλό ή ανύπαρκτο θρησκευτικό συναίσθημα
6. Αστικό περιβάλλον ( κοινωνικός κι επαγγελματικός ανταγωνισμός, κοινωνική καταξίωση)
Είναι λοιπόν η ιδέα μου ή έχουν κι άλλοι την άποψη πως το "μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι " ισχύει απόλυτα κι όσοι ανήκουν σ' αυτοί την κατηγορία ουσιαστικά διαθέτουν μια ασπίδα προστασίας απέναντι στις ψυχικές ασθένειες? Κι αν δεν ισχύει απόλυτα όσον αφορά τα δύο πρώτα χαρακτηριστικά που ανέφερα , κάποια από τα υπόλοιπα αν όχι όλα πιστεύω πως θα πρέπει να χαρακτηρίζουν όλους εκείνους που σε κάποια στιγμή της ζωής τους νόσησαν ψυχικά, όπως κι ο συντάκτης αυτού του τόπικ...Σε τελική ανάλυση μήπως αυτά τα χαρακτηριστικά που άλλοι θεωρούν χάρισμα είναι τελικά κατάρα ?