Τι να κάνω για να τον βοηθήσω?
Γειά σας και καλή δύναμη σε όλους.
Ζητάω τη βοήθειά σας για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο αδερφός μου, γιατί δεν έχω πού αλλού να απευθυνθώ και πρέπει να κάνω κάτι ΓΡΗΓΟΡΑ.
Ο αδερφός μου είναι 32 ετών, πολύ καλό παιδί αλλά κλειστός και στενόχωρος χαρακτήρας, υπερβολικά φιλότιμος και ντροπαλός. Δε νομίζω ότι είχε ποτέ σχέση και υποπτεύομαι ότι δεν έχει πάει ποτέ με γυναίκα.
Τα τελευταία 1-2 χρόνια άρχισε να δείχνει μελαγχολικός, να κλείνεται στον εαυτό του, να ξεκόβει από παρέες κλπ. χωρίς όμως να φαίνεται κάτι σοβαρότερο. Πριν από μερικούς μήνες τον είδα (δεν μένουμε μαζί) και μου φάνηκε ότι άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης.
Πρόσφατα όμως η μητέρα μου μου ανέφερε περιστατικά που δείχνουν ότι πάσχει απο κάποιου είδους ψυχωσική διαταραχή. Τα συμπτώματα με συντομία είναι τα εξής:
1. Έχει επίμονες ιδέες ότι τον παρακολουθούν, ότι το σπίτι έχει μικρόφωνα κλπ.
2. Αλλάζει δρόμους και δεν χρησιμοποιεί την εσωτερική σκάλα του σπιτιού
3. Παρουσιάζει περίεργη συμπεριφορά στη δουλειά, είναι ευερέθιστος και μία ή δύο φορές έχει κάνει περίεργες κινήσεις (κάτι σαν να προσπαθεί να περάσει ανύπαρκτα εμπόδια).
Με άλλα λόγια, το παραλήρημα είναι βέβαιο 100% και ενδεχομένως έχει και παραισθήσεις.
Το πρόβλημα είναι ότι αρνείται ότι του συμβαίνει κάτι και αντιδρά πολύ έντονα όταν του μιλάμε για γιατρό. Επισκέφθηκα ψυχίατρο και μου συνέστησε να προσπαθήσω να τον πείσω και αν δεν τα καταφέρω να του δώσουμε φάρμακα εν αγνοία του.
Διευκρινίζω ότι εργάζεται, μιλάει συγκροτημένα, συμμετέχει σε συζητήσεις και έχει μια (ελάχιστη) κοινωνική ζωή. Πρόσφατα άρχισε πάλι να δείχνει κάποιο ενδιαφέρον σε διάφορα πράγματα, να γελάει κλπ. Όμως, ενώ νομίζαμε ότι το ξεπέρασε, ξαφνικά τα συμπτώματα επέστρεψαν.
Οποιοδήποτε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο, κυρίως όμως θα ήθελα να μάθω τα εξής από την εμπειρία σας:
1. Όταν τα συμπτώματα είναι σε υποχώρηση, καταλαβαίνει ότι οι σκέψεις του είναι παράλογες? Εχω καμμία ελπίδα να τον πείσω να δει γιατρό αν πρώτα πάρει φάρμακα και ηρεμήσει?
2. Αν έχει παραισθήσεις, είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνει εκ των υστέρων ότι κάτι δεν πάει καλά? Και αν ναι, γιατί αρνείται τόσο έντονα ότι έχει πρόβλημα?
Σας ευχαριστώ πολύ