Φίλη φοβάται τα αεροπλάνα. Πως το αντιμετωπίζω;
Έχω μία φίλη η οποία έχει περάσει διάφορες δύσκολες καταστάσεις και αντιμετωπίζει κατά καιρούς διάφορα ψυχοσωματικά. Κρίσεις πανικού, ιλίγγους, αγοραφοβία, κλειστοφοβία, στομαχικές διαταραχές και δεν συμμαζεύεται. Συμβουλεύεται ψυχολόγο μέσω skype και σε γενικές γραμμές τους τελευταίους μήνες έχει καλυτερεύσει. Το θέμα είναι ότι την έχει κολλήσει τώρα ένας φόβος με τα αεροπλάνα. Δεν αναφέρομαι σε φόβο να πετάξει με αεροπλάνο (που τον έχει κι αυτόν), αλλά σε πανικό κάθε φορά που ακούει ή βλέπει να περνάει ένα αεροπλάνο στον ουρανό ας πούμε. Λέει ότι αισθάνεται λες και θα της πέσει το αεροπλάνο στο κεφάλι, της κόβεται ή ανάσα, πανικοβάλλεται και πάει λέγοντας. Ακόμα δεν το έχει συζητήσει λέει με τον γιατρό. Προχθές πέταξε ένα αεροπλάνο χαμηλά κι ήρθε κλαίγοντας από τον τρόμο και χτυπούσε την πόρτα μου και έκανα αμάν να την συνεφέρω (μένει κοντά μου). Ως τώρα προσπαθούσα να της εξηγήσω με στοιχεία ότι είναι πιο πιθανό να σε χτυπήσει κεραυνός ή να σε δαγκώσει καρχαρίας στην Μεσόγειο παρά να πέσει αεροπλάνο στο κεφάλι σου, κάτι που φυσικά δεν δούλεψε καθώς αυτοί οι φόβοι είναι παράλογοι. Μετά κάθε φορά το έριχνα λίγο στην πλάκα και προσπαθούσα να της στρέψω αλλού την προσοχή και συνήθως περνούσε η στιγμή κι όλα καλά. Ωστόσο αυτό το προχθεσινό παραήταν ισχυρό επεισόδιο, ομολογώ ότι με τρόμαξε λίγο η κατάστασή της. Επέμεινα να το συζητήσει με τον ειδικό κι είπε ναι.
Εγώ τι πρέπει να κάνω;
Καμιά συμβουλή;