Καλημερα σας!
Εχω πολύ καιρό να μπω στο σαιτ αλλά, όπως λένε, ποτέ δεν είναι αργά... :)
Ειλικρινά θα ήθελα τη βοήθεια σας... Εχω μία σχέση 5 χρόνια. Εγώ 34 αυτός 37. Πιτσιρίκια δλδ... Τον αγαπάω πάρα πολύ κι αυτός το ίδιο.
Αυτο που θα ήθελα να συζητήσω μαζί σας είναι τα τραυματικά βιώματα που κουβαλάμε και τα οποία έχουν φτάσει τη σχέση σε αδιέξοδο. Κάνω ψυχοθεραπεία τον τελευταίο χρόνο (έχω κάνει και στο παρελθόν) και ξαφνικά συνειδητοποίησα πως η συμπεριφορά μου και ο τρόπος που σκέφτομαι και λειτουργώ έχουν τις ρίζες τους από την παιδική μου ηλικία και κυρίως από τις σχέσεις μου με τους γονείς μου. Διαπίστωσα πόσα προβλήματα δημιούργησα στη σχέση μου με τις φοβίες μου και τις προκαταλήψεις μου και στάθηκα απέναντι στον άνθρωπο μου και τα αποκάλυψα όλα. Τις αδυναμίες μου, το γιατί έκανα ότι έκανα στη σχέση, τους φόβους μου, τα πάντα. Ο σύντροφος μου με άκουσε, με κατάλαβε, με στήριξε και αυτό ήταν ότι καλύτερο μου έτυχε ποτέ. Ακόμα προσπαθώ να βρω την ισορροπία μέσα μου και κάνω συνεχώς βήματα γι' αυτό. Πολλές φορές κάνω τα ίδια λάθη αλλά σημασία έχει ότι το αντιλαμβάνομαι εγκαίρως και αναλαμβάνω την ευθύνη των πράξεων μου χωρίς άμυνες πλέον.
Ο σύντροφος μου είναι ένας υπέροχος άνθρωπος. Στο πρόσωπο του βρήκα τον άνθρωπο που με στηρίζει, με προσέχει, με αγαπά κυρίως. Ταυτόχρονα όμως, στο πρόσωπο του βρήκα τη μητέρα μου. Βρήκα τον άνθρωπο για τον οποίο ξεκίνησα την ψυχοθεραπεία, τον άνθρωπο που έπαιξε στη ζωή μου τόσο καταλυτικό ρόλο ώστε να ξεχάσω ποια είμαι πραγματικά και να γίνω η τέλεια κόρη, να ψάχνω να βρω τον εαυτό μου σ' αυτή την ηλικία και να προσπαθώ καθημερινά να βγω από τον έλεγχο της, για να γίνω ολοκληρωμένος άνθρωπος.
Αυτό που προσπαθώ να σας πω (ίσως εσείς που κάνετε ψυχοθεραπεία να το καταλάβετε καλύτερα) είναι ότι πάνω στον σύντροφο μου προβάλω τη μητέρα μου. Πως γίνεται αυτό; Ο σύντροφος μου έχει πολλές ομοιότητες στη συμπεριφορά του με τη μαμά μου. Είναι επικριτικός, ειρωνικός, πιστεύει ότι έχει πάντα δίκιο και είναι πολύ εγωιστής. Μαζί του νιώθω πως γίνομαι πάλι το παιδί που προσπαθεί να μην απορριφθεί, να μην εγκαταληφθεί, να μην προδωθεί. Δεν είναι κακός άνθρωπος. Το αντίθετο. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος κουβαλά κι αυτός πολλά τραύματα από την οικογένεια του και πολλές φορές κάνει υποσυνείδητα τις ίδιες προβολές πάνω μου. Δεν κάνει ψυχοθεραπεία και προσπαθεί να καταλάβει με τη λογική αλλά δεν ακουμπά καθόλου το συναίσθημα γιατί τον πονά. Αυτός όμως είναι και ο λόγος που δημιουργείται τέτοια ανισορροπία ανάμεσα μας.
Το θέμα είναι ότι πάρα πολλές φορές δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε. Εχουμε πρόβλημα. Αυτός δεν με ακούει, εγώ προσπαθώ να τον ακούσω (η ψυχοθεραπεία βοήθησε σ' αυτό) και μία τεράστια απογοήτευση έχει δημιουργηθεί στη σχέση μας. Αυτό που μας κρατά μαζί είναι μία τεράστια αγάπη που έχουμε ο ένας για τον άλλο και αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε προσπαθήσει να χωρίσουμε αλλά δεν τα καταφέραμε. Το συναίσθημα είναι τόσο δυνατό που μας κρατά πολύ στενά δεμένους.
Δεν ξέρω πλέον τι να κάνω. Κάνω συνεχώς πίσω γιατί αντιλαμβάνομαι τι συμβαίνει αλλά κάποιες φορές νιώθω τις διαφορές μας σαν ένα τεράστιο βουνό που με πλακώνει και με κάνει να θέλω να τα τινάξω όλα στον αέρα... Προσπαθώ να χειριστώ τις καταστάσεις με διπλωματία για να μην τον πληγώσω ή τον εκνευρίσω και ξυπνήσει "η μαμά μου" πάλι αλλά κάποιες φορές τρελαίνομαι. Πολλές φορές υποστηρίζει ότι δεν του συμπαραστέκομαι και δεν είμαι κοντά του αλλά η αλήθεια είναι ότι με την ψυχοθεραπεία αντιλαμβάνομαι ότι το πρόβλημα δεν το έχω εγώ αλλά αυτός μέσα του.
Ισως να μην εξέφρασα σωστά το πρόβλημα μου. Ισως οι σκέψεις και τα συναισθήματα μου αυτή τη στιγμή να είναι πολύ μπερδεμένα. Εχω σταματήσει την ψυχοθεραπεία εδώ και δύο μήνες λόγω οικονομικών προβλημάτων και νιώθω να πνίγομαι πάλι (βλέπετε, η ανάγκη μου να μου πει κάποιος άλλος ποιο είναι το σωστό γιατί εγώ δεν ξέρω...)
Το μόνο που ξέρω σίγουρα όμως είναι πως λατρεύω αυτόν τον άνθρωπο, δεν θέλω να χωρίσω μαζί του αλλά πλέον δεν μπορώ να συνεχίσω έτσι και ξέρω ότι δεν μπορώ να του ζητήσω ν' αλλάξει. Δεν ξέρω πως να τον κάνω να ξυπνήσει και να συνειδητοποιήσει τι του συμβαίνει και πως επιτρέπει στις φοβίες του και τις ανασφάλειες του να μπουν μέσα στη σχέση και να την καταστρέψουν σιγά σιγά.
Θα ήθελα τη βοήθεια σας γιατί είμαι τόσο μπερδεμένη αυτή τη στιγμή και έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι φόβοι μου. Το μόνο που ζητάω είναι να με "δείτε" για λίγο σαν την καλύτερη σας φίλη και να μου δείξετε το δρόμο για να βγω από αυτό το αδιέξοδο που έχω μπει και κάνει τα πάντα να φαίνονται βουνό...
Σας ευχαριστώ...