Αντιμετώπιση συχνών κρίσεων πανικού
Καλησπέρα σας! Εύχομαι με το post μου να βοηθησω πολλούς που έχουν το ίδιο θέμα με μένα.
Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο 2018, όπου είχα και την πρώτη κρίση πανικού. Να σημειώσω ότι από τον 10/2017 έως και τον 02/2018, δουλευα 9 με 4 και πήγαινα κατευθείαν για κάποια μαθήματα 4.30 με 8, παραλείποντας πολλές φορές το μεσημεριανό. Τα συμπτώματα της κρίσης μου ήταν: ζαλάδα,κρύος ιδρώτας στα χέρια, δυσκολία στην ομιλία, τρέμουλο, ταχυπαλμία και φόβος θανάτου. Δεν είχα ξανανιώσει έτσι στην ζωή μου! Μετα από 2 ώρες που ένιωθα έτσι πήγα στο νοσοκομείο (ναι, δεν πήγα νωρίτερα γιατί με έπιασε στη δουλειά και είχαν μαζευτεί όλοι πάνω μου, με παρατηρούσαν που δεν έτρωγα τόσο καιρό και μου έδιναν χυμούς και φαγητό - που δεν βοηθάν καθόλου!!). Αφού πήγα νοσοκομέιο και έκανα όλες τις εξετάσεις δεν μου βρήκαν τίποτα παρά μόνο ΑΓΧΟΣ και ΚΟΠΩΣΗ. Πήγα και σε ενδοκρινολόγο για να ελέγξω τον θηροειδή μου και δεν είχα τίποτα πάλι.
Από εκείνη την ημέρα, με το που αγχωνόμουν λίγο ή έπινα καφέ με ξανάπιανε αλλά όχι τόσο έντονα. Μπορούσα να το ελέγχω και προσπαθούσα να κάνω θετικές σκέψεις όταν το πάθαινα. Πλέον έχουν αραιώσει πολύ οι φορές που το παθαίνω έστω και λίγο. Παρακάτω θα σας παρουσιάσω κάποια από τα πράγματα που με βοηθούσαν όταν με έπιανε η φοβία:
1) ΕΚΟΨΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ - πίνω μόνο ντεκαφεινέ, γιατί ακόμα και τώρα αν πιω καφέ με πιάνει. (να σημειώσω πως δεν είχα ποτέ καμια ευαισθησία στον καφέ)
2) Ξεκίνησα γυμναστήριο, όπου και κάνω αερόβια άσκηση μόνο. (yoga, zumba, pilates)
3) Έκανα όλες μου τις εξετάσεις και αφού δεν βρήκα κάτι, σταμάτησα να αγχωνομαι και να φοβάμαι ότι έχω κάτι.
4) 2-3 φορές την εβδομάδα πίνω βότανα και ειδικά πασιφλόρα και μελισσόχορτο που είναι αγχολυτικά και ηρεμιστικα - Βοηθούν πιο πολύ από ότι φαντάζεστε. Ακόμα και αν με ψιλοπιάνει ζαλάδα το πίνω και ηρεμώ.
5) Δεν αγχώνομαι υπερβολικά για τίποτα καθώς η ζωή μου και η υγεία μου αξίζει περισσότερο από οτιδήποτε.
6) Βαθιές εισπνοές από την κοιλιά και εκπνοές για 8 δευτερόλεπτα με κλειστά μάτια όντως βοηθούν.
7) Να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε νοιάζονται και σε αγαπούν! Να πηγαίνεις βόλτες, να χαλαρώνεις και να κάνεις ταξίδια.
8) Να δουλεύεις με μέτρο (όχι όλη μέρα)! Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις όταν το κάνεις, αλλά στο μέλλον όλα βγαίνουν!!! Να τρέφεσαι σωστα (φυσικοί χυμοί και λαχανικά βοηθούν πολύ)!
9) ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΤΕ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ γιατι πονάτε ή γιατί ζαλίζεστε. Δεν είναι γιατρός και πολλές φορές καταλήγουμε να σκεφτόμαστε υπερβολές.
Εύχομαι να βοηθούν οι συμβουλές μου! Πιστέψτε με πως είμαι σε πολύ καλύτερη κατάσταση με τις κρίσεις πανικού και ο καθένας μπορεί να το ξεπεράσει με τον τρόπο που ταιριάζει στον εαυτό του. Θα χαρώ να γραψτε και εσεις τρόπους που αντιμετωπίζετε το παραπάνω πρόβλημα :)