μακροπρόθεσμες συνέπειες της χρήσης
γεια σας. είμαι νέο μέλος, έχω απεξαρτηθεί από την ηρωίνη εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου. έκανα χρήση περιστασιακά 5 χρόνια και τα τελευταία 4 ήμουν πλήρως εξαρτημένη(σύνολο 9). έχω πολλές απορίες τις οποίες αν και έχω εκφράσει σε γιατρούς, δεν έχω πάρει κάποια ικανοποιητική απάντηση.
ένα από τα βασικότερα θέματά μου είναι αυτό της μνήμης. αρχικά να πω ότι απεξαρτήθηκα με τη βοήθεια ψυχιάτρου και ψυχολόγου και τον πρώτο χρόνο έπαιρνα βαριά αγωγή. πλέον κάνω μόνο μια επίσκεψη κάθε τρεις-τέσσερις μήνες και δεν ακολουθώ αγωγή.
τον δεύτερο χρόνο παρατήρησα πως δεν θυμόμουν τίποτα από όσα είχαν συμβεί κατά τον χρόνο της απεξάρτησης, το οποίο θεώρησα φυσιολογικό λόγω της αγωγής.
πριν ένα χρόνο περίπου συνειδητοποίησα ότι δεν θυμάμαι πρόσωπα και στο μυαλό μου δεν έχω εικόνες. δηλαδή, όταν έχω μπροστά μου τη μητέρα μου, ξέρω ότι είναι εκείνη, όταν όμως δεν είναι μπροστά μου, δεν μπορώ να φέρω εικόνα της στο μυαλό μου. το ίδιο συμβαίνει με όλους τους φίλους και γνωστούς, όπως και με το ίδιο μου το πρόσωπο, την γάτα μου, το αυτοκίνητο κλπ. αν δεν είμαι μπροστά σε καθρέφτη, δεν ξέρω πως είμαι. όταν βλέπω το αυτοκίνητό μου, το αναγνωρίζω, όμως στο μυαλό μου δεν έχω εικόνα του πως είναι ένα αυτοκίνητο. το ίδιο μου συμβαίνει με τους ήχους και τη γεύση. πρόσφατα συνειδητοποίησα πως η εσωτερική μου φωνή, δεν είναι ακριβώς η δική μου. το καταλαβαίνω όταν μιλάω. δεν ξέρω πως αλλιώς να το εξηγήσω.
να σημειώσω ότι δεν έχω κάποια άλλη ψυχιατρικής φύσης ασθένεια.
το δεύτερο θέμα με την μνήμη μου είναι η μακροπρόθεσμη. δεν θυμάμαι καθόλου τα παιδικά μου χρόνια και γενικά όλες οι αναμνήσεις που έχω είναι πολύ δύσκολο να τις ανακτήσω. πέρσυ για παράδειγμα, έκανα δυο τρίμηνα σεμινάρια και αυτή τη στιγμή δεν έχω καμία ανάμνηση να κάνω μάθημα, θυμάμαι όμως πράγματα που έμαθα.
πριν λίγους μήνες, πήγα σε νευρολόγο ψάχνοντας να βρω κάποια απάντηση. μου ζήτησε να κάνω μια μαγνητική, την οποία την έχω στο σπίτι, δεν μπορώ όμως να θυμηθώ αν πήγα ποτέ να του την δείξω.
κάτι άλλο που έχω παρατηρήσει είναι σχετικά με την ευστροφία μου. πριν και κατά τη διάρκεια της χρήσης ο κόσμος με θεωρούσε πάρα πολύ έξυπνη. πλέον δυσκολεύομαι πολύ σε θέματα μαθηματικών πχ που για μένα ήταν παιχνίδι. όπως επίσης ποτέ δεν ξέρω τι μέρα είναι και δεν θυμάμαι αν πχ είναι τέσσερα χρόνια ή πέντε που απεξαρτήθηκα.(αρνήθηκα να μετρήσω καιρό από την αρχή, όμως τώρα δεν μπορώ) όλα αυτά μου δημιουργούν μια έξτρα δυσκολία στην καθημερινότητα, όμως δεν με αγχώνουν και αν είναι κάτι φυσιολογικό, δεν έχω πρόβλημα να ζήσω με αυτό.
αυτό που θέλω είναι να μάθω αν κάποιος έχει συναντήσει ή αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο. αν είναι κάτι που συμβαίνει και σε άλλους πρώην χρήστες ή μήπως θα πρέπει να ψάξω μήπως έχω κάτι άλλο.
συγνώμη για το μεγάλο ποστ. ελπίζω να φανώ κι εγώ χρήσιμη σε αυτό το φόρουμ!