Νεα αρχη για μενα αλλα ΠΙΕΖΟΜΑΙ ΠΟΛΥ...
Καντε το κοπο να το διαβασετε. Ειναι σημαντικο-Ευχαριστω :)
Ανοιγω καινουργιο θεμα γιατι νιωθω την αναγκη να πω κατι νεο που με απασχολεί. Για οσους δεν ξερουν πασχω απο βαρια κοινωνικη φοβια με κρισεις πανικού, παιρνω φαρμακα και κανω ψυχοθεραπεία. Πριν περιπου ενα μηνα αρχισα κατοπιν παροτρυνσης του ψυχιατρου που με παρακολουθει να πηγαινω σε ενα Ψυχοθεραπευτικο κεντρο και να αρχισω ομαδικη θεραπεια παραλληλα με την ατομική ωστε να ερθω σε επαφη με κοσμο και να αρχισω να κοινωνικοποιούμαι σταδιακά. Μεχρι στιγμης ολα πανε σχετικα ομαλα/καλα. Στην αρχη ειχα αγχος μπολικο που θα συγχροτιστω με αγνωστους και στις πρωτες συναντησεις περα απο τα φαρμακα που παιρνω καθημερινα επαιρνα και ηρεμιστικα ζάναξ για να χαλαρώσω. Υστερα απο καποιες συνεδριες μειωσα τη δοση στο μισο (50 mg) και σημερα αποφασισα να παω και να δοκιμασω τις δυναμεις μου χωρις ηρεμιστικο. Δεν πηρα τιποτα. (Εννοειται πως τα αλλα μου φαρμακα τα παιρνω κανονικα καθημερινα) Ημουν χαλαρος σε γενικες γραμμες και χαρηκα που τα καταφερα. Φυσικα δεν τρεφω αυταπατες οτι ελυσα το προβλημα μου, απλα κερδισα μια μαχη. Σκεφτομαι εφτασα 26 χρονων και τι εχω κανει? Τιποτα ουσιαστικο. Ουτε για οδηγηση δεν εχω παει γιατι φοβαμαι να πατησω στη σχολη-ποσο μαλλον να δωσω και εξετασεις. Θελω πολυ να βγαλω διπλωμα για αμαξι και μηχανη κυριως.
Το ολο σχεδιο οπως το ειχα στο μυαλο μου ηταν να κανω μικρα μικρα βηματακια προοδου. Ζουσα απομονωμενος μεχρι προτεινος με μονη συντροφια τους γονεις μου και τον ψυχιατρο μου. Κατα τα αλλα μου αρεσε να κανω μοναχικες βολτες και να καθομαι σε απομερα μερη. Με τα νεα φαρμακα βελτιωθηκα και πριν 10-12 μηνες αρχισε να υποχωρει καπως το ολο αγχος και να μπορω να περνω το λεωφορειο, το τρολει, να καθομαι σε μια καφετερια μονος μου χωρις πανικους. Ηταν ενα θετικο βημα συμφωνα με το γιατρο μου και δεν υπέφερα πλεον ανοιχτα. Για καμποσο διαστημα μονιμοποιηθηκα σε αυτη τη κατασταση. Δεν υπέφερα και οι μηνες περναγαν... Βολευτηκα στο να κανω μονος μου βολτες να καθομαι μονος μου σε καφετεριες να μπορω να παιρνω μεσα μεταφορας κτλ... Φυσικα το προβλημα μου δεν λυθηκε αφου δεν ηρθα ποτε σε κοντρα με αυτο που φοβομουν - να \"χτυπηθω\" μαζι του δηλαδη και να το νικησω.Απλα ηταν πλεον σε μια ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑ μορφη. Υπηρχε αλλα αφου δεν εκανα κατι που να μου προκαλουσε αγχος δεν εκδηλονοταν και ημουν ευχαριστημενος που δεν υπέφερα. Ευχαριστημενος και ΤΕΛΕΙΩΣ ΜΟΝΟΣ.(Εκτος τους γονεις μου και το γιατρο μου-αν αυτα θεωρουνται παρεα...)
Ετσι εφτασε μια στιγμη που ο γιατρος μου μου ειπε πρεπει να κανεις ενα βημα ακομα εφτασε ο καιρος και πρεπει να προχωρησεις αρκετα εμεινες στασιμος. Θα αρχισουμε με κατι ευκολο για αρχη. Να αρχισεις ομαδικη ψυχοθερπαεια. Να εκτεθεις δηλαδη σε κοσμο σε αυτο που φοβασαι. (κυριως τις προσωπο με προσωπο συζητησεις με αλλα ατομα-δεν με τρομαζει τοσο ο κοσμος σαν μαζα/ποσοτητα) Δωστου και δωστου ως που να με πεισει περασαν μηνες δεν το περνα αποφαση φοβομουν. Τελικα εμαθα για αυτο το κεντρο και το αποφασισα να παω και οτι γινει.
Πηγα λοιπόν στις πρωτες συναντησεις με ηρεμιστικα, σταδιακα μειωσα στο μισο τις δοσεις και σημερα πηγα χωρις καθολου ηρεμιστικα ενα περιπου μηνα μετα. Αλλα σκεφτομαι ποιο θα ειναι το μελλον και με αγχωνει αυτο ΠΟΛΥ.
Θελω να πω μπηκα σε μια διαδικασια να κανω βηματα. Το νερο ξεκινησε σταυλακι επομενως μετα το κεντρο τι? Σχολη οδηγησης? Απ τη μια το θελω απτην αλλη φοβαμαι να παω Μεταπτυχιακο μετα? Παντα ηθελα να κανω αλλα παντα φοβομουν να μπλεξω παλι με σχολες. Εδω με τα χιλια ζορια εβγαλα την σχολη μου. Θελω να ειναι αυτα τα επομενα βηματα μου αλλα ΠΙΕΖΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΩ. Νιωθω οπως ενιωθα (και ισως χειροτερα) πριν παω στη σχολη μου 18 χρονων. Ολο αγχος και αγωνια για το αυριο. Απ την αλλη θελω να προχωρησω αλλα φοβαμαι. Φοβαμαι οτι αν ακολουθησω αυτο το δρομο θα ειναι πολυ ψυχοφθορος για μενα. Θα πληρωσω μεγαλο κοστος ψυχολογικα... Δεν ξερω τι να κανω. ΠΙΕΖΟΜΑΙ ΠΟΛΥ-ΣΑς ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ.
-Ωρες ωρες σκεφτομαι να τα παρατησω ολα και να παω στο χωριο μου να μεινω μονος μου και να φυλαξω γιδια. Ουτε αγχος ουτε τιποτα ΑΛΛΑ τοτε θα αισθανομαι ενας ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ και αυτο ισως ειναι χειροτερο για μενα... Τι να κανω?? Δεν ξερω...
ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΩ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ Ή ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΩ ΤΕΛΕΙΩΣ, ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ/ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΝΙΩΘΩ ΕΝΑΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟς???(Για το υπόλοιπο της ζωής μου πιθανότατα...)
ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ Τι θα κανατε αν ησασταν στη θεση μου?? (Δηλαδη ενα ατομο με βαρια κοινωνικη φοβια και πανικους να σας εμποδιζουν να προχωρησετε και να επρεπε να πατε ΚΟΝΤΡΑ στο ρεμα?? Ειναι ΠΟΛΥ ΕΠΙΠΟΝΟ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΗΔΗ ΝΙΩΘΩ ΠΙΕΣΗ ΜΕΓΑΛΗ. ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.