Νιωθω αδυναμια ακομα και να σκεφτω κατι, οτιδηποτε ...
Καλησπερα,
ειναι η πρωτη μου φορα στο φορουμ σας.
Νομιζω οτι ειμαι καταθλιπτικος τα τελευταια 20 με 25 χρονια. Ειμαι 52 ετων.
Εχω παει σε τρεις ψυχολογους (1 + 2 + 2 χρονια στον καθενα) μεσα σ'αυτο το διαστημα.
Το συναισθημα (και μονο) οτι καποιος με ακουγε με προσοχη, με ανακουφιζε αρκετα απο
την καταθλιψη αλλα μολις σταματουσα την ψυχοθεραπεια .... ολα μαυριζαν οπως πριν.
Τις θεραπειες τις διεκοψα γιατι ηταν πολλα τα χρηματα ΓΙΑ ΜΕΝΑ και δεν αντεχα παραπανω.
Ισως αν καποιος κανει ψυχοθερεπεια για 20 χρονια να βλεπει αλλο αποτελεσμα,
δεν το αποκλειω ...
Το τελευταιο διαστημα (οκτω ετη) συντηρουμαι απο δυο ενοικια.
ΕΥΤΥΧΩΣ δεν εχω οικογενεια (ουτε δεσμο/σχεση). Ο μονος που υποφερει ειμαι εγω.
Εκτος απο υπερπροσπαθεια να σηκωθω καθε πρωι απο το κρεβατι, πολυ τελευταια,
δεν μπορω να σκεφτω οτιδηποτε. Οχι μονο δημιουργικο η ελπιδοφορο ... ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ.
Ξεχνιεμαι μπροστα στην οθονη (ειτε PC ειτε TV) και οταν "επανερχομαι" εχουν περασει
5 λεπτα που για μενα ηταν σαν να περασαν 5 δευτερολεπτα. Βλεπω το ρολοι και ...
ψιλοτρομοκρατουμαι. Τι εκανα 5 ολοκληρα λεπτα ? Τι σκεφτομουν ?
Γιατι εχασα την αισθηση του χρονου ?
Ναι, εχω και εγω αυτοκτονικες σκεψεις. Ομως δεν ειναι καθημερινες και δεν ειναι
βουτηγμενες σε ενταση και απελπισια. Ειναι σαν μια ηρεμη φωνη (παρορμηση) που
μου λεει .... "ελα, δεν υπαρχει τιποτα αλλο για σενα, πηδα απο το μπαλκονι".
Ειναι τοσο ηρεμη αυτη η παροτρυνση, τοσο φυσιολογικη και ηπια που ΔΕΝ την νιωθω
ως απειλη, ουτε ως τιμωρια, ουτε ως κινδυνο. Πως λεμε "αντε, σηκω να πιεις ενα ποτηρι
νερο" ..... κατι τετοιο.
Να προσθεσω οτι ημουν βουτηγμενος σε απεραντο μισος και οργη για τον πατερα μου,
επι αιωνες (αξιωματικος στον ΕΣ και γεννημα-θρεμμα μιας εποχης οπου λογο ειχε μονο
ο ακρωτηριασμενος συναισθηματικα) αλλα και απεχθεια-αποστροφη για την μανα μου
(καθηγητρια φιλολογο) εξαιτιας της πρακτικης της "μιση αληθεια ειναι καλυτερη απο μια
ολοκληρη" και της παγιας θεσης Ποντιου Πιλατου αναμεσα σε μενα και τον πατερα μου.
Οταν πραγματικα επιχειρησα να κοψω το νημα της ζωης μου (καπου 33 χρονια πριν)
... τους ειχα ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ απεναντι μου. ΜΑΖΙ ! Μαλιστα με επεισαν οτι επαιξα θεατρο.
Αν πραγματικα το θελα, θα το ειχα φτασει μεχρι τερμα. Και ειχαν δικιο.
Δεν ειχα ψυχικο σθενος ουτε για το πλεον απλουστερο των απλων.
Γιατι το να πεθανεις ειναι εξαιρετικα ευκολο.
Στο νοσοκομειο ο πατερας μου ηρθε να μου ανακοινωσει οτι το σπιτι θα ειναι κλειστο
για μενα και η μανα μου ... εμεινε κατω στο αμαξι για να μην την αναγκασει ο πατερας μου
να πει τα ιδια. Ηθελε μαλλον να χει καποια πισινη να τροποποιησει την θεση της στο μελλον
(αρα ναι, με αγαπουσε μισο γραμμαριο παραπανω .... αλλα μεχρι εκει). Μετα απο χρονια
παραδεχθηκε οτι "θα με σκοτωνε ο πατερας σου αν τολμουσα να παρω το μερος σου".
Αλλα .... αυτο ηταν κατι που ειπωθηκε ΜΕΤΑ απο 20 χρονια (ισως και παραπανω)
.... και δεν πυροδοτησε καποια συγχωρητικη διαθεση απο πλευρας μου.
Καταθλιπτικος ΔΕΝ ημουν στα 19 μου. Αυτοκαταστροφικος ισως, αλλα καταθλιπτικος οχι.
Η καταθλιψη ηρθε σταδιακα. Παρα πολυ σταδιακα, στο διαστημα ετων (ισως δεκαετιων).
Την διαθεση να μην θελω να βγω με φιλους η να γνωρισω γυναικες η εστω να κανω μια
βολτα στην παραλια ... την βιωσα μετα τα 30-35. Δεν υπαρχει σαφης χρονικη στιγμη.
Ηταν κατι σαν φυσιολογικη καταληξη ενος μισους που δεν εκτονωνονταν ΠΟΤΕ.
Εχουν περασει 16 χρονια απο τον θανατο του πατερα μου .... ομως το μισος δεν εσβησε.
Η μανα μου εχει αλλαξει δραματικα (οσον αφορα την αγαπητικη της διαθεση) αλλα ισως
να ειναι επειδη δεν υπαρχει κανεις daddy να λειτουργησει ως δεος (και σοκ και φοβος).
Οποτε, και δεν μπορω να ειμαι σιγουρος για το αδιαμφισβητητο και αδιαπραγματευτο
της αγαπης της.
Που βρισκεται η δικη μου ΑΜΑΡΤΙΑ στην ολη υποθεση ?
Δεν εχω δουλεψει ΠΟΤΕ στην ζωη μου ! Ειμαι ενας αρχιτεμπελαρος ! Ζουσα και ζω απο
τον ιδρωτα των γονιων μου. Αυτους που τοσο μισησα αλλα που χωρις αυτους ισως και
να ημουν πρεζονι αποστεωμενο στα παγκακια. Διαστροφη, ε ? ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑΙ ! Να μισεις
τους μοναδικους που σε βοηθησαν να μην σε συντριψει η κοινωνια. Αυτη ειναι η δικη μου
αμαρτια. Το δικο μου εγκλημα. Ο δικος μου σταυρος. Και ισως να δικαιολογει τα παντα
απο την πλευρα των γονιων μου. Να ανεπτυξα ενα πανισχυρο συναισθημα μισους ....
για να καλυψω τον κηφηνα μεσα μου. Να τον νοηματοδοτησω απεναντι σε ακουραστους
μερμηγκες που με ισοπεδωναν με την φιλεργατικοτητα τους. Η αδερφη μου, που εζησε
και υπεφερε στο ιδιο σπιτι, ουτε τεμπελαριο προεκυψε, ουτε αναχωρητρια. Αρα δεν εχω
δικαιολογια. ΚΑΜΙΑ ! Υπηρξαν δυο διαφορετικες εξελιξεις (παιδια) κατω απο την ιδια
στεγη (και οχι μια απο δυο διαφορετικα παιδια).
Τοτε γιατι μπηκα στο φορουμ και εγραψα ολο αυτο το κατεβατο ?....
Για να με τιμωρησω στο τελος ... απουσια ενορκων και δικαστων ?
Γιατι θελω να ξαναπνευσω ..... ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΩΣ ΤΕΜΠΕΛΗΣ. Να πω "μεχρι να πεθανεις
σου χουν μεινει κανα-δυο δικαιωματα, ενα απο αυτα ειναι να μπορεις να ονειρευτεις
οτι ΔΕΝ γεννηθηκες απο αυτους τους γονεις, ουτε μεγαλωσες απο αυτους τους γονεις,
ουτε υπεφερες απο αυτους τους γονεις". Εαν ειναι να πεθανω, αυτο να συμβει μια και εξω,
και οχι καθε μερα επι 33 χρονια. ΝΑΙ, ειναι εντελως δικαιο, τεμπελης να μην εχει την ιδια
τυχη με τον εργατικο (και σε λεφτα και σε γυναικες και σε παρεες και σε αναγνωριση και
σε αυτοεκτιμηση και στα παντα ολα), το εμπεδωσαμε αυτο. Ομως ΔΕΝ διαθετουν ολοι
την ψυχικη δυναμη να μοχθουν καθημερινα και να σπρωχνουν την καθαγιασμενη
μυλοπετρα που λεγεται ΕΡΓΑΣΙΑ. Ναι, βασει αυτης κινειται ο κοσμος και πληρωνονται
οι λογαριασμοι και γινονται παιδια και στηριζονται οικογενειες. Βασει αυτης ηρθα εγω
στο κοσμο ... ομως .... ειμαι ενας τεμπελης !
Μπορω να ζησω ως ΤΕΜΠΕΛΗΣ και το κυριοτερο, ΧΩΡΙΣ ΤΥΨΕΙΣ, τα υπολοιπα 20-30
χρονια της ζωης μου ? Η θα με αρχισετε .... "ναι μπορεις, αλλα η ρετσινια του κηφηνα
θα μεινει για παντα" ..... ????
Αυτο ηθελα να ρωτησω ..... ΚΥΡΙΩΣ ΑΥΤΟ ..... και θα εκλιπαρουσα να απαντηθω
χωρις περιστροφες και ασαφειες και διφορουμενες ερμηνειες. Δεν θα αυτοκτονησω
αν μου πειτε την Αληθεια. Αυτο το απεφυγα 33 χρονια πριν (καλως η κακως).
Μονο να υποφερω μπορω .... λιγοτερο η περισσοτερο ....