Originally Posted by
Μάριος
Καλημέρα σε όλους. Πριν από πέντε εβδομάδες επισκέφτηκα ψυχίατρο για δεύτερη φορά στη ζωή μου για να ζητήσω μια άποψη σχετικά με θέματα κατάθλιψης και ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών που με έχουν ελαφρώς ταλαιπωρήσει στη ζωή μου. Μην πω ψέμματα, δεν είχα καμία ενημέρωση περί ψυχοφαρμάκων και πίστευα ότι τα χάπια κάνουν θαύματα - άλλωστε με έχουν βοηθήσει πολλάκις στη ζωή μου για διάφορες σωματικές παθήσεις.
Ο συγκεκριμένος γιατρός μου πρότεινε χωρίς δεύτερη σκέψη το φάρμακο abilify, συγκεκριμένα το γενόσημο της genepharm "την οποία εμπιστεύεται" και αργότερα παρατήρησα πως το ιατρείο του ήταν γεμάτο με την χορηγία της.
Ξεκίνησα το φάρμακο στη δόση των 10mg και αμέσως παρατήρησα τρομακτικές παρενέργειες: μετά από μία ώρα δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι λόγω ζαλάδας, ενώ από την επόμενη ημέρα στη δουλειά το άγχος μου είχε φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα και δεν μπορούσα να αποδώσω. Μέσα σε μία εβδομάδα δεν μπορούσα να κυκλοφορήσω στο δρόμο από την εγκεφαλική θολούρα. Τότε κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά.
Κάλεσα τον γιατρό και του εξήγησα πως αυτό το φάρμακο δεν είναι για μένα και πρέπει να το κόψω για να επιστρέψω στην κανονικότητα, να μπορέσω να εργαστώ. Μου πρότεινε να το κόψη στη μέση. Το δοκίμασα για δύο μέρες, καμία διαφορά. Ήταν σ/κ και η Δευτέρα πλησίαζε γοργά. Κάλεσα ξανά να ρωτήσω αν θα υπάρξει πρόβλημα με τη διακοπή. Με ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Μετά τη διακοπή παρατήρησα μια μικρή βελτίωση. Τουλάχιστον μπορούσα να περπατήσω χωρίς να ανησυχώ αν θα λιποθυμήσω στη μέση του δρόμου. Το άγχος, μειωμένο, αλλά ακόμα εκεί και με εμπόδιζε. Πίστευα ότι μέσα σε 1-2 εβδομάδες θα ήμουν περδίκι. Αμ, δε.
Για να μην μακρυγορήσω περαιτέρω, μία εβδομάδα μετά ξεκίνησαν αυτά που τώρα γνωρίζω ως συμπτώματα απόσυρσης. Ο τέλειος κύκλος του ύπνου μου καταστράφηκε, η καρδιά μου πονάει, τα μάτια μου θόλωσαν, τα άκρα μου είναι βαριά και απρόθυμα και βιώνω μια κατάσταση πλήρους απάθειας, μεταξύ άλλων.
Τέσσερις εβδομάδες μετά τη διακοπή και η μόνη πρόοδος που έχω κάνει μετά τη διακοπή είναι ότι μπορώ να περπατάω, να τρώω και να κοιμάμαι με το ζόρι 4 ώρες με τη βοήθεια μελατονίνης. Ο συγκεκριμένος γιατρός κατέληξε να με "κατηγορήσει" πως ότι βιώνω είναι απλά επαναφορά της ψύχωσης μου (ψέμα) και έχω καταλάβει πως αυτή είναι η πάγια θέση της ψυχιατρικής πάνω στο θέμα της διακοπής των ψυχοφαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση ήδη επεξεργάζομαι τις επιλογές της καταγγελίας στον ιατρικό σύλλογο και της μήνυσης.
Η ερώτησή μου είναι απλή: πήρα αυτό το δηλητήριο το οποίο ο οργανισμός μου δεν χρειαζόταν για "μόνο" μία εβδομάδα και μία μέρα. "Μόνο" 80mg. Ούτε ολόκληρο γραμμάριο. Με κατάντησε ένα μήνα ψυχικά και σωματικά άρρωστο. Θα γίνω καλά; Θα επιστρέψω στην πρότερη κανονικότητα; Αξίζει να περιμένω εβδομάδες, μήνες; Τα χρόνια με τρομάζουν.
Μήπως η ζημιά έγινε από την πρώτη κιόλας δόση;
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.