Δύσπνοια ,xanax και μετά?
Καλημέρα στο foroum.Μολονότι έχω διαβάσει αρκετά παρόμοια θέματα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας και το δικό μου ,ώστε να πάρω κάποια γνώμη από κάποιον που γνωρίζει ή έχει βιώσει κάτι παρόμοιο.Το περιστατικό άρχισε να λαμβάνει χώρα 2-3 μέρες μετά την Πρωτοχρονιά.Την ώρα της προπόνησης (ασχολούμαι με τα βάρη και το γυμναστήριο) με έπιασε έντονη δύσπνοια.Πήγα σπίτι, προσπάθησα να ηρεμήσω αλλά αυτό συνέχισε.Την επόμενη μέρα ξανά το ίδιο.Για όλη την διάρκεια της μέρας είχα ένα έντονο σφύξιμο στο στήθος και μια συνεχή ανάγκη για βαθιά αναπνοή λες και δεν έφτανε ο αέρας που αναπνέω.Το συναίσθημα ήταν ανυπόφορο για όλη την μέρα και πολύ έντονο σε σημείο που όποτε κατάφερνα να πάρω την πολυπόθητη βαθιά ανάσα ένιωθα ανακούφιση και μετά από λίγα λεπτά ή δευτερόλεπτα ξανά το ίδιο.Περνούσαν οι ώρες και όταν είδα ότι δεν υποχωρούσε αποφάσισα να πάω στα επείγοντα (Σάββατο βράδυ παραμονή Θεοφανείων) στις 10 το βράδυ.Αφότου περίμενα και έκανα τις απαραίτητες εξετάσεις (οξυγόνο, ακτίνα,αιματολογικά, καρδιογράφημα) η διάγνωση των γιατρών ήταν άγχος.Ανακουφισμένος πήγα σπίτι,κοιμήθηκα και την άλλη μέρα ξανά το ίδιο.Ένα συνεχές αίσθημα ασφυξίας που νιώθεις ότι δεν μπορείς να χορτάσεις αέρα.Πραγματικά ανυπόφορο, δυσβάσταχο και όποτε έπαιρνες βαθιά ανάσα μετά από πολλές προσπάθειες ένιωθες λες και θα σπάσει ο θώρακας από την πίεση.Με τα πολλά πολλά αποφάσισα από την επόμενη μέρα να πάω σε πνευμονολόγο.Μου έκανε τις σχετικές εξετάσεις ,σπιρομέτρηση, για πνευμονική εμβολή και όλα τα σχετικά και και κατέληξε στο έχω άγχος.Μου έγραψε για μια εβδομάδα το xanax(,25mg χωρισμένο σε μισό και ένα o,25 mg το βραδυ).Να σημειώσω ότι μέχρι εκείνη την στιγμή ίσως ήμουν ο μοναδικός άνθρωπος στην ελλάδα που δεν ήξερα τι είναι το xanax.Η γιατρός μου το πρότεινε σαν ήπιο αγχολυτικό (αν και στην πορεία διάβασα ότι μόνο για αυτό δεν πρόκειται ,καθώς επίσης για την συνταγογράφηση τέτοιων φαρμάκων αρμόδιος είναι μόνο ο ψυχίατρος).Το ξεκίνησα και μέσα σε 2 μέρες είδα τεράστια διαφορά και τα συμπτώματα υποχώρησαν.Μέσα σε μια εβδομάδα που το έπαιρνα δεν είχα τίποτα σχεδόν και ένιωθα ανακουφισμένος και χαρούμενος που επιτέλους τελείωσε αυτο το μαρτύριο.Μετά την πάυση ξεκίνησε ξανά σε αμυδρή μορφή το θέμα αυτό και αυτοβούλως πήρα ένα ,δυο xanax όταν το ένιωσα και σταματούσε. Ενα μηνα και από εκείνη την περιπέτεια το αισθημα υπήρχε αλλά σε ήπια μορφή και όχι όλες τις στιγμές της ημέρας.Την τελευταία εβδομάδα ξεκίνησε πάλι αν και δεν είναι τόσο έντονο όπως τότε αλλά άκρως ενοχλητικό και όσο και να προσπαθείς να μην το σκέφτεσαι δεν γίνεται.Να σημειώσω ότι πριν την προπονηση έπαιρνα προεξασκητικά συμπληρώματα με μεγάλη δόση καφείνης και ίσως να έφταιγε αυτό μιας και η καφεϊνη οξύνει το άγχος.Μολαταύτα από εκείνη την μέρα μέχρι τότε (μιλάμε για ενάμιση μήνα σχεδόν) δεν έχω πιει ούτε μια coca cola μιας φορά στο τόσο με ένα cheat meal γιατί φοβάμαι ότι ακόμη και αυτά τα 25mg Που έχει θα μου οξύνουν το πρόβλημα.Δυστυχώς και τώρα που γράφω έχω δύσπνοια, δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει και εννοείται ότι δεν μπορώ να πάρω τα πόδια μου και στο γυμναστήριο μιας και όταν θες κάτι να σε ξυπνήσει λίγο δεν μπορεί να έχεις ούτε καν αυτό όταν σου έχει καρφωθεί στον εγκέφαλο ότι φταίει η καφεϊνη(ημερήσια ασφαλής δόση σύμφωνα με οργανισμούς της αμερικής ειναι τα 400mg Καθημερινά).Πραγματικά δεν ξέρω τι να κάνω.Είναι άγχος όντως?τι το προκαλεί?δηλαδή θα φοβάμαι να πιω και λίγη καφεϊνη μην τυχόν και γίνει έντονο?να επισκεφθώ ψυχίατρο?ειλικρινά έχω απογοητευτεί που εκεί που πήγα να ορθοποδήσω ξανά τα ίδια.Θα ήθελα να με συγχωρέσετε για το μακροσκελές κείμενο ,απλώς ήθελα να τα μοιραστώ μαζί με όποιον το διαβάσει όπως ακριβώς τα βίωσα, τα βιώνω και τα σκέφτομαι.Ευχαριστώ και κάθε απάντηση καλοδεχούμενη!