Καλησπέρα και καλή δύναμη.
Πρωταρχικά πρέπει να σου πω ότι σε καταστάσεις έντονου άγχους ο ειδικός είναι η μόνη αποτελεσματική λύση.
Θα σου πω κάποια πράγματα που με βοήθησαν εμένα με βάση τις οδηγίες της ψυχολόγου μου.
Πρώτα από όλα διακόπτεις όλα τα διεγερτικά όπως είναι η καφεΐνη και όλα τα προϊόντα που την περιέχουν. Για περίπου 2 μήνες είχα κόψει εντελώς τον καφέ. Δεν έχει νόημα να πίνεις καφέ αν υποφέρεις από άγχος και κρίσεις πανικού. Γιατί να διεγείρεις το νευρικό σου σύστημα αν υποφέρεις από νευρώσεις άλλωστε;
Δεν πίνεις αλκοόλ και δεν καπνίζεις. Το όφελος εκτός από το άγχος που έχει μια τέτοια απόφαση θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής σου σε πολλαπλά επίπεδα.
Κάνε δραστηριότητες που σου προκαλούν εφορία ή που θα μπορέσουν να σου προκαλέσουν εφορία. Από ένα περίπατο στη φύση, μια εκδρομή, ένα μασάζ από εξειδικευμένο θεραπευτή, μια θεραπεία σε ένα spa και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να σου δώσει ευχαρίστηση και ενέργεια για να παλέψεις.
Πάρε συμπλήρωμα μαγνησίου με βιταμίνη Β6. Η Β6 έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες ενώ το μαγνήσιο εκτός από την ευεργετική του δράση πάνω στο νευρικό σύστημα είναι πολύτιμο μέταλλο για τον οργανισμό. Παράλληλα το μαγνήσιο βοηθά πολύ στο να χαλαρώσουν οι μυς στο σώμα. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα σε έναν άνθρωπο που υποφέρει από άγχος.
Συμπλήρωμα L-Theanine. Βοηθά πάρα πολύ στο να ηρεμήσεις. Εγώ έχω αγοράσει το συμπλήρωμα της Lamberts και είναι πολύ καλό ενώ βοηθά πολύ στην συγκέντρωση. Επίσης αν δεν θέλεις να το πάρεις από συμπλήρωμα μπορείς να πίνεις πράσινο τσάι το οποίο περιέχει μεγάλη ποσότητα θειανίνης. Άλλωστε εάν κόψεις τον καφέ, ένα πολύ καλό υποκατάστατο θα μπορούσε να είναι το πράσινο τσάι.
Συμπλήρωμα ψευδαργύρου. Εδώ χρειάζεται προσοχή ώστε να μην γίνει κατάχρηση αφού είναι τοξικός ο ψευδάργυρος σε μεγάλες ποσότητες. Εγώ παίρνω μια ή δύο φορές την εβδομάδα. Όντως αισθάνομαι ότι ενισχύει τον οργανισμό μου πάρα πολύ.
Η ροδιόλα είναι ένα άλλο συμπλήρωμα το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει πάρα πολύ να χαλαρώσεις.
Τώρα για την διαχείριση του άγχους μπορείς να έχεις ένα μπαλάκι αντιστρές ή κάποια άλλα παιχνίδια άντιμετωπισης του στρες όπως αυτό που έχω αγοράσει εγώ
https://puttyworld.com/collections/p...thinking-putty
Πραγματικά με βοήθησε πάρα πολύ σε στιγμές πανικού. Όμως και ένα απλό κομπολόι ή ένα κομποσχοίνι ή μπεγλέρι μπορεί να σε βοηθήσει ώστε να κρατάς απασχολημένα τα χέρια σου και να αποσπάς την προσοχή σου από το αίσθημα πανικού.
Γυμναστική. Η γυμναστική και ο ιδρώτας μπορούν να σε βοηθήσουν να βγάλεις την ένταση από μέσα σου και να νοιώσεις εφορία λόγω των υψηλών καρδιακών παλμών.
Υπάρχει ένας μεγάλος εχθρός που πρέπει να πολεμήσεις και να πετάξεις μόνιμα έξω από τη ζωή σου. Πως λέγεται ο εχθρός;
Τελειομανία. Πρέπει να πάψεις να επιθυμείς το τέλειο. Δεν υπάρχει τέλειο και δεν θα υπάρξει ποτέ. Το μόνο που θα κερδίσεις διεκδικώντας την τελειότητα, σε όποιον τομέα της ζωή σου, είναι άγχος και περισσότερες πιθανότητες για νευρωτικές διαταραχές.
Διαλογισμός ή προσευχή. Ανάλογα με τα πιστεύω σου μπορείς να δοκιμάσεις ένα από τα δύο ή και τα δυο. Ο διαλογισμός με βοήθησε πάρα πολύ και το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Έπαιξε τεράστιο ρόλο στην επιτυχή αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού από μένα. Σχετικά με το διαλογισμό έχω ανοίξει και το παρακάτω θέμα στο φόρουμ
https://www.psychology.gr/forum/thre...ht=mindfulness
Αν έχεις κάποια επιπλέον ερώτηση για τον διαλογισμό μπορείς να με ρωτήσεις.
Αυτοεξέταση - Αυτοεπισκόπηση. Κράτησε ημερολόγιο. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για να το κάνεις αυτό. Το να γράφεις σε χαρτί τις σκέψεις σου και τα συναισθήματα σου είναι πολύ βοηθητικό. Εμένα με έχει βοηθήσει όχι μόνο στη διαχείριση του άγχους αλλά και στο να είμαι περισσότερο παραγωγικός, συγκεντρωμένος και προσηλωμένος στους στόχους που έχω θέσει στη ζωή μου. Μετανιώνω που δεν ξεκίνησα το γράψιμο νωρίτερα. Είναι πολύ μεγάλη η βοήθεια που θα λάβεις από αυτό.
Μίλα σε ειδικό. Κανένας δεν μπορεί να σε βοηθήσει αποτελεσματικότερα από έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Η βοήθεια που μπορείς να λάβεις σήμερα με την πρόοδο της επιστήμης είναι άπλετη. Είναι αμαρτία να αφήνεις τον εαυτό σου να υποφέρει. Υπάρχει λύση και πρέπει να την ακολουθήσεις.
Τέλος να θυμάσαι ότι δεν είσαι ο μόνος που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Είμαστε πολλοί στη ζωή που έχουμε να δώσουμε αυτή τη μάχη. Όμως είναι μια μάχη που μπορούμε να βγούμε νικητές. Αρκεί να μην τη φοβηθούμε και να παλέψουμε.
Τις θερμότερες ευχές μου στην προσπάθεια σου.
Καλή δύναμη και καλό αγώνα.