Συμβουλές, γνώμες για το πως να χειριστώ πιθανώς Σχιζοφρενικό ή με Ψυχοπάθεια άτομο;
Χαίρετε,
Τώρα μπήκα στο forum αφού τώρα παρουσιάστηκε ανάγκη.
Ο αδερφός μου, ηλικίας περίπου 50 ετών, φαίνεται να δείχνει συμπτώματα κάποιας μορφής σχιζοφρένειας ή ψυχοπάθειας και επιθυμώ την άποψή σας και συμβουλές σας.
Μένει τους τελευταίους μήνες στο σπίτι της μητέρας μας (ηλικίας περίπου 75 ετών) και είναι σε διαθεσιμότητα από τον στρατό που εργάζεται.
Εγώ μένω αλλού, με την γυναίκα μου.
Με κάλεσε προ λίγων ημερών η μητέρα μας, χωρίς να μου λέει τι πρόβλημα υπάρχει αλλά ακούγονταν αγωνιώδης. Πήγα στο σπίτι και είδα αυτές τις εικόνες:
• Στην κουζίνα, τα πράγματα από τα ντουλάπια τα κάτω και τα πάνω, βγαλμένα και πεταμένα, όπως βλέπουμε σε κάτι φωτογραφίες σε σπίτια που έχει μπει κλέφτης, και ανακατεύουν τα πάντα προκειμένου να βρει κάτι. ... και τα ντουλάπια βέβαια ανοικτά (και άδεια).
• Στο μπάνιο, εντός της μπανιέρας, ριγμένα όλα τα καλλυντικά από τα ντουλάπια του μπάνιου, και αδειασμένα κιόλας, δηλαδή όλα τα σωληνάρια, τα μπουκάλια, είχαν αδειάσει εντός της μπανιέρας το περιεχόμενό τους και μάλιστα επιμελώς (δεν υπήρχαν μισοάδεια μπουκαλάκια και δοχεία), με την τάπα στην μπανιέρα και όλες οι συσκευασίες ήταν επίσης πεταμένες (και παντελώς άδειες) εντός της μπανιέρας. Ένα χάος δηλαδή...
Έχω και φωτογραφίες αλλά από ό,τι είδα, δεν μπορώ να κάνω attach εδώ.
Όταν την ρώτησα τι έχει συμβεί, μου είπε ότι ο αδελφός μου, τα έκανε και ότι τα έχει κάνει και άλλες, αρκετές φορές, περίπου εδώ και έναν χρόνο.
Επίσης μου είπε ότι κάνει και άλλα, που αυτά βέβαια δεν τα είχε κάνει τότε για να τα δω, αλλά τουλάχιστον σύμφωνα με την μητέρα μου, κάνει:
• ΣΥΧΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥ: τα χαρτιά τουαλέτας που σκουπίζεται όταν κάνει την "χοντρή" ή "λεπτή" ανάγκη του, αντί να τα πετάξει στο καλαθάκι, τα πετάει κάτω στο δάπεδο ή στον νιπτήρα (εγώ δεν τα είδα αυτά, συμβαίνουν σύμφωνα με τα λεγόμενα της μητέρας μας). Παίρνει σάλτσες από έτοιμα φαγητά και τις πασαλείβει στα μαξιλάρια στους καναπέδες / πολυθρόνες του σαλονιού. Δεν την αφήνει να περάσει από το δωμάτιό του, όπου π.χ. από εκεί ήταν τα σχοινιά για στέγνωμα στο μπαλκόνι, και αναγκάστηκε και πήρε απλώστρα και έβαλε από το άλλο μπαλκόνι (που δεν είναι από την μεριά του, δωμάτιό του), προκειμένου να απλώνει τα ρούχα. Της κρύβει τα κατσαρολικά, που όταν η μάνα μου καθαρίζει, τα βρίσκει σε απίθανα σημεία (π.χ. κάτω από έναν καναπέ, πίσω από μια σιφινιέρα ντουλαπιέρα κλπ.)
Εγώ ο ίδιος έχω δει, ότι δεν αποκαλεί την μητέρα μας ως μητέρα, μάνα, μαμά, αλλά την αποκαλεί αποκλειστικά με το όνομά της. Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία μεταξύ τους, και από τις δύο πλευρές υπάρχει μια έντονη προκατάληψη, πως ότι και να κάνει είναι για κακό. Όταν δε για κάποιο λόγο χρειαστεί να μιλήσει, ο αδερφός μου την δι@λοστέλνει.
• ΜΗ ΣΥΧΝΕΣ (αλλά όχι σπάνιες) ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥ: Αυτές είναι σύμφωνα με τα λεγόμενα της μητέρας μου, εγώ δεν έχω, τουλάχιστον προς το παρόν ιδία αντίληψη, να επιβεβαιώσω ή όχι την αλήθεια τους. Αφοδεύει (έχει γίνει κάμποσες φορές, όχι όμως συνεχώς) στο δωμάτιό του σε σακούλα, μάλλον όταν το βασικό μπάνιο είναι κατειλημμένο (από την μητέρα μου), παρόλο που το σπίτι της μητέρας μου, έχει και WCδάκι, δηλαδή άλλο ένα μικρό δωματιάκι με τουλέτα και μικρό νιπτήρα, δηλαδή έχει εναλλακτική. Μια φορά, μου είπε - η μητέρα μου πάντα - ότι είχε αφησει την σακούλα με τα κόπρανα πάνω στο ψυγείο στην κουζίνα, και άλλη μία φορά δίπλα στο καντήλι (η μητέρα μου είναι θεούσα / της εκκλησίας, και ανάβει καντήλι καθημερινά). Επίσης, μου είπε ότι κάποιες φορές είχε ουρήσει σε κάτι δοχεία / κουτιά, και τα είχε αφήσει στο χωλ.
Ρίχνει στο φαγητό όταν η μητέρα μου μαγειρεύει, π.χ. οδοντικό διάλυμα ή απορρυπαντικό πιάτων και καταστρέφει το φαγητό έτσι ώστε να μην μπορεί να φάει, και είχε αναγκαστεί η μητέρα μου, στους τελευταίους μήνες να παίρνει φαγητό από έξω, ενώ πάντα μαγείρευε η ίδια (δεν ήταν του delivery ή του έξω, είναι παραδοσιακή νοικοκυρά).
Άλλη φορά, είχε ρίξει ελαιόλαδο κάτω στο δάπεδο, με προφανή κίνδυνο εάν δεν το έβλεπε η μητέρα μου, να γλιστρούσε και ενδεχομένως να χτυπούσε, ενδεχομένως και επικίνδυνα. - σε κουβέντα που είχα μαζί του, δεν το αρνήθηκε αλλά το δικαιολόγησε ότι ήταν λίγο το λάδι και ήταν βέβαιος ότι δεν θα έπεφτε. Βεβαίως τότε γιατί το έβαλε;
Επίσης, είδα ότι όπου υπήρχαν στο σπίτι φωτογραφίες, που έδειχναν εμένα και αυτόν (παλαιές, από τα παιδικά μας και νεανικά χρόνια), είχε σχίσει από όλες το δικό του κομμάτι, δηλαδή την παρουσίαση του εαυτού του, έτσι ώστε οι φωτογραφίες είχαν μείνει μόνο με εμένα. Στην συζήτηση που είχα μαζί του, του είπα ανοικτά ότι αυτό κατά την άποψή μου, δείχνει άτομο με αυτοκαταστροφικές τάσεις, όμως ανταπάντησε ότι το έκανε για να μην τον βλέπει (στις φωτογραφίες) η μητέρα μας.
Συζήτησα μαζί του. Δεν ήμουν επικριτικός, ούτε τον κατηγόρησα "είσαι τρελός" ή "είσαι παρανοϊκός" κλπ.. Τον ρωτούσα με ανοικτές ερωτήσεις (και όχι με κλειστές που να απαντιώνται με Ναι ή Όχι), του έκανα ανοικτές ερωτήσεις, προκειμένου να "χαλαρώσει" και να μου δείξει πως σκέφτεται, να μου περιγράψει την άποψή του. Σε όλα παρουσίασε έναν "λόγο" ότι έκανε ό,τι έκανε, ως "αντίποινα" π.χ. καταστρέφει με AVA τα μαγειρεμένα φαγητά, διότι η μητέρα μας δεν τον άφηνε να φάει μόνος του και τον έπριζε ή ότι πετάει τα φαγητά και τρόφιμα από το ψυγείο, διότι η μητέρα μας του πετούσε ορισμένα που είχε αγοράσει ο ίδιος και είχε στο ψυγείο, καθώς αγοράζει ο ίδιος διότι θεωρεί όταν αν φάει από το μαγειρεμένο της φαγητό, ότι θα έχει βάλει (η μητέρα μου) μέσα ηρεμιστικό ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο κλπ.
Σε κάθε τι λοιπόν έχει μια απάντηση, που βεβαίως κακά τα ψέματα, δεν δικαιολογεί με τίποτα τέτοιου είδους αντιδράσεις και ενέργειες.
Στην συζήτησή μας, προσπάθησα να τον πείσω ότι ο τρόπος που αντιδρά είναι ακραίος και απαράδεκτος και ότι πρέπει να σταματήσει. Μάλιστα σε σχετική μου ερώτηση, εάν αυτός έβλεπε αυτά τα πράγματα να τα έχει κάνει κάποιος φίλος του, πως θα τα χαρακτήριζε, είπε ότι και αυτός, θα τα χαρακτήριζε ακραία, προσπάθησε όμως πάλι να δικαιολογήσει την στάση του, λέγοντας ότι μπορεί μεμονωμένα να φαίνονται ακραία, αλλά στην πραγματικότητα (του) είναι και λίγα για τα πολλά και συσωρρευμένα που του έχει κάνει η μητέρα μας. Σε ερώτησή μου του πως αισθάνεται για την μητέρα μας, μου είπε χαρακτηριστικά ότι "του γυρνάει τα άντερα".
Δηλαδή από ό,τι καταλάβατε, την μισεί εντονότατα, και κατά την δική μου διαπίστωση μπορεί να είναι επικίνδυνος εάν κλιμακώσει, και για την μητέρα μου αλλά και για τον ίδιο νομίζω (βλ. φωτογραφίες του που τις έσκισε).
Ερωτήσεις:
• Πρώτα απ'όλα απόψεις, δεν δείχνει να έχει κάποιας μορφής ψυχολογική πάθηση;
• Εάν με την αρχική μου προσέγγιση που χωρίς να τον κατακρίνω, δεν έχει αποτελέσματα και εντέλει, κατά τις προσεχείς ημέρες, συνεχίσει αυτή την ποικίλη συμπεριφορά του, πως να το χειριστώ στη συνέχεια;
Εγώ σκέφτομαι στη συνέχεια, αχρείαστη να'ναι, να του πω ότι εφόσον χωρίς να του επιβληθεί κάτι, δεν εφάρμοσε την συμπεριφορά αποκλιμάκωσης με απουσία ακραίων αντιδράσεων, να του δώσω ένα deadline που και αυτό δεν θα είναι 2 μέρες, αλλά π.χ. 2 εβδομάδες και έχοντάς τον υπό παρακολούθηση, όπου εντός αυτών των δύο εβδομάδων να φύγει από το σπίτι και να πάει αλλού · έχει εναλλακτικές παρόλο που ο ίδιος τις αρνείται ως εναλλακτικές και γι'αυτό προφανώς μένει στο σπίτι της μητέρας μου κατά το τελευταίο περίπου ενάμισι χρόνο. Υπενθυμίζω, είναι σε διαθεσιμότητα από την εργασία του (στρατός), διότι όπως ο ίδιος λέει, το έκανε επίτηδες και χωρίς να συμβαίνει κάτι στην πραγματικότητα πήρε επίτηδες δηλαδή κάνναβη, σε τοξικολογικές εξετάσεις που κάνει ο στρατός από ό,τι έμαθα τακτικά, εντοπίστηκε από την υπηρεσία και το έκανε σκοπίμως, λέει, για να πάρει μετάθεση (που την θέλει) ίσως και να πάρει αναπηρική σύνταξη επικαλούμενος ψυχολογικά προβλήματα, αλλά τώρα που από ό,τι μάθαινα, κινδυνεύει μέχρι και να απολυθεί εάν περάσει η όλη περίοδος διαθεσιμότητας χωρίς να έχει συμμορφωθεί σύμφωνα με τις επιταγές της στρατιωτικής υπηρεσίας.
Απόψεις από την γνώση και εμπειρία σας διότι πραγματικά, δεν ξέρω πως να το χειριστώ...
Ευχαριστώ και sorry για το μακροσκελές...