Originally Posted by
blackcrow
Πρώτη φορά έπεσα στην κατάθλιψη το καλοκαίρι του 2014, σε ηλικία τριάντα πέντε ετών. Είχαν προηγηθεί δύο χρόνια με έντονο άγχος, κρίσεις πανικού και νοσοφοβία.
Δεν μπορώ να πω ότι δεν είχα σημάδια και παλιότερα (ήμουν χαμηλών τόνων παιδί και για πρώτη φορά στις αρχές του 2000 εμφάνισα έντονο άγχος, κρίσεις πανικού και κοινωνική φοβία) αλλά παρόλες τις δυσκολίες απολάμβανα τη ζωή. Σημαντικό ήταν ότι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ασχολιόμουν και με κάτι τις δημιουργικό. Είτε ζωγραφική, είτε μικρογλυπτική, γράψιμο, γραφιστική, συντήρηση και κατασκευή επίπλων, τέλος πάντων είχα σχεδόν κάτι το δημιουργικό μέσα στην καθημερινότητα μου. Τώρα που το σκέφτομαι η περίοδος του διαβάσματος (εκεί κοντά στο 2000) ίσως ήταν η μοναδική κατά την οποία αναγκάστηκα να καταπιέσω εντελώς τη δημιουργικότητα μου.
Μετά λοιπόν από το εκείνο το άσχημο καλοκαίρι του 2014 και ενώ έκαναν ψυχοθεραπεία, οδηγήθηκα στο να λάβω φαρμακευτική αγωγή. Για δώδεκα με δεκατέσσερις μήνες πήρα αντικαταθλιπτικά και πέρασα χάρμα :) Με το που διέκοψα την αγωγή ένα πρόβλημα σωματικής υγείας με έσπρωξε και πάλι, μετά έντεκα μήνες από τη διακοπή των χαπιών, σε ένα νέο κύκλο αντικαταθλιπτικής αγωγής. Σχεδόν δύο χρόνια κράτησε η δεύτερη απόπειρα "θεραπείας".
Αυτή τη στιγμή έχω επτά μήνες που έχω διακόψει τα χάπια. Συνεχίζω την ψυχοθεραπεία (τέταρτος χρόνος με την νυν θεραπεύτρια ενώ έχουν προηγηθεί εξίμισι χρόνια με άλλη θεραπεύτρια στο παρελθόν) αλλά νιώθω και πάλι να κυλάω στα ίδια. Να είμαι κοντά τέλος πάντων. Δεν θέλω να πάρω και πάλι χάπια δίχως αυτό να σημαίνει ότι αν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο δεν θα το κάνω. Απλά νιώθω ότι καταβάλω προσπάθειες. Δέκα χρόνια ψυχοθεραπεία, δυο κύκλοι φαρμακευτικής αγωγής, κάνω πράγματα και πάλι νιώθω να είμαι κοντά.
Θεραπεύεται η κατάθλιψη;
Έχω κουραστεί παιδιά. Έχω κουραστεί πραγματικά και για μένα αλλά και για τους ανθρώπους που είναι δίπλα μου.