Καταθλιψη. Ιστορια και Ερωτησεις
Καλησπερα...
Ζω στην επαρχια και ειμαι 28 χρονων. Στα 12 μου εχασα τον πατερα μου. Απο την ημερα εκεινη, αρχισε η καταθλιψη μου. Σε συνδυασμο με την χρηση χασις, η οποια την διεγειρε μου (κατα την αποψη μου), καθως και προσωπικες αποτυχιες σε συνδυασμο με καποιες ενοχες για παλιες αμαρτιες εις βαρος αλλων ανθρωπων, η κατασταση μου χειροτερεψε. Δεν ηθελα να αποκαλυψω σε κανεναν την κατασταση μου, αφου η κοινωνια που ζω ειναι μικρη, καθως και οτι ποτε το οικογενειακο μου περιβαλλον, δεν εχει εισαγει την εννοια "ψυχικα αρρωστος", και η ζωη μου κυλουσε "κανονικα".
Η κατασταση μου ομως χειροτερευε. Περνοντας στο πανεπιστημιο, και μακρια απο το οικογενειακο μου περιβαλλον, αρχισα να πιστευω πως μονο αν το ελεγα σε καποιον δικο μου, και πηγαιναμε σε εναν γιατρο θα καλυτερευα. Ετσι ειπα στην μητερα μου πως αισθανομουν, και πηγαμε στον ψυχιατρο.
Το test εβγαλε 14/15. Και η διαγνωση "Μειζον Καταθλιψη". Ειχα τεραστια διψα να γινω καλα. Η γιατρος μου εδωσε Dagrilan.
Ενα στην αρχη... Ανακαλυψα πως ειναι να ζεις!!! Πως ειναι να απολαμβανεις την αποτυχια της στιγμης, να απολαμβανεις τη στιγμη, να γελας με την καρδια σου, να κοιτας τον κοσμο στα ματια, και αλλα συναισθηματα και καταστασεις που για τους υγιεις ανθρωπους ειναι καθημερινοτητα και για τους καταθλιπτικους ειναι ονειρο. Ξεχασα να αναφερω πως ειμαι και υπνοβατης. Δεν ξερω τι πραγματικα δηλωνει αυτο...
Τελος παντων. Ενοιωθα υπεροχα. Κοιμομουν ηρεμος, ξυπνουσα χαρουμενος κλπ κλπ. Τα Dagrilan μου εφεραν μια αυξηση βαρους, και μια πτωση της λιμπιντο. Επειτα απο λιγο καιρο, αρχισαν να επανερχεται η καταθλιψη με την μορφη θυμισης. Δηλαδη, ελεγα "ετσι αισθανομουν", "ετσι σκεφτομουν" κλπ κλπ κλπ. Ξαναεπισκεφτηκα την γιατρο και μου διπλασιασε το χαπι. Εκει πραγματικα η ψυχολογια μου απογειωθηκε. Ομως δεν κρατησε για πολυ. Ο λογος ειναι οτι με την παραινεση της μανας μου, καθως και με την πεποιθηση οτι μπορουσα να το διαχειριστω χωρις φαρμακα, τα διεκοψα. Χωρις να ειδοποιησω την γιατρο μου, ουτε να τα σταματησω σταδιακα. Μαχαιρι.
Για λιγο καιρο δεν ειχε αλλαξει η διαθεση μου, αλλα με τον καιρο, επανηλθε η καταθλιψη.
Και εδω και καποια χρονια βιωνω την ιδια κατασταση... Η καταθλιψη εχει ριζωσει μεσα μου.
Εχω μερικες ερωτησεις προς εσας για να με διαφωτισετε.
1) Η υπνοβασια τι δηλωνει ψυχοπαθολογικα?
2) Γνωριζει κανεις για τα Dagrilan?
3) Αν δεν ειχα καταθλιψη, πως θα ενεργουσαν τα αντικαταθληπτικα επανω μου? Δηλαδη, το οτι τα Dagrilan μου αλλαξαν τελειως την ψυχολογικη μου κατασταση,σημαινει απαραιτητα οτι εχω καταθλιψη?
4) Η ιαση της καταθλιψης σημαινει εφ ορου ζωης χρηση φαρμακων?
5)Υπαρχουν αντικαταθλιπτηκα, χωρις παρενεργειες?
Δεν χρειαζετε να ειστε διδακτορες ψυχιατρικης για να μου απαντησετε. Την αποψη σας θελω. Εστω απο βιωματα, εστω απο συζητησεις.
Ευχαριστω