Πραγματικά ελπιδοφόρα ιστορία OCD
Καλησπέρα σε όλους!! Θα μοιραστώ μαζί σας το ταξίδι μου στην (μάλλον ελαφριά) OCD και κυρίως θα μοιραστώ αυτά που νιώθω ότι με βοήθησαν να τελειώνω με αυτήν.
Μέχρι τα 21 μου δεν είχα αντιμετωπίσει κανένα ψυχολογικό πρόβλημα έβερ. Μεγάλωσα σε μια καλή οικογένεια, ήμουν καλός μαθητής με κλίση στις θετικές επιστήμες, πέρασ εύκολα εκεί που ήθελα από παιδί και ασχολιόμουν από την εφηβεία μου με την μουσική (πλέον ασχολούμαι σχεδόν επαγγελματικά). Ακόμα κοινωνικά είχα πολλές και καλές παρέες και φλερτ, σχέσεις κλπ. Στα 21 μου έπαθα ένα κοκομπλόκο. Μία μέρα είχα μια σκέψη τι θα γίνει αν πηδήξω από το μπαλκόνι, και πανικοβλήθηκα. Όντας έτσι κι αλλιώς λίγο στρεσσαρισμένος εκείνη την περίοδο για άσχετους λόγους η σκέψη έγινε εμμονή. Επίσης το γεγονός ότι ήταν καλοκαίρι, και μάλιστα ένα καλοκαίρι από το οποίο είχα μεγάλες προσδοκίες (πχ να χαλαρώσω κλπ) έπαιξε κυρίαρχο ρόλο, και θα εξηγήσω αργότερα γιατί. Μην σας τα πολυλογώ δεν είχα ιδέα τι μου συνέβαινε, είχα τρομοκρατηθεί και ήθελα να σταματήσουν οι σκέψεις. Έψαχνα ολημερίς το ίντερνετ, έπεσα πάνω σε άρθρα για ιψδ και είπα εδώ είμαστε. Αυτό με καθησύχασε αρκετά. Είχα πλέον αρκετές διαφορετικές ιδεοληψίες τραυματισμού, κυρίαρχη αυτή για το μπαλκόνι. Σύντομα συνειδητοποίησα ότι δεν ήμουν ούτε αυτοκτονικός, ούτε τρελός, αλλά ότι απλώς είχα ιψδ. Τότε ξεκίνησε το μαρτύριο. Βλέποντας στο ίντερνετ πλήθος άρθρων που υποστήριζαν ότι η ιψδ, όπως όλες οι αγχώδεις διαταραχές είναι χρόνια, ειδικά χωρίς θεραπεία τα έχανα. Προσπαθούσα μανιωδώς να σταματήσω να νιώθω χάλια και να έχω αυτές τις σκέψεις. Είχα μπει σε ένα σπιράλ που με οδήγησε να περάσω 10 μήνες τεράστιας μιζέριας. Ωστόσο ήμουν λειτουργικότατος, και ίσως ήταν 10 από τους πιο παραγωγικούς μου μήνες έβερ. Παρόλαυτα η πεποίθηση ότι η ιψδ μου είναι χρόνια με καθιστούσε πολύ συχνά ανίκανο να χαρώ το παραμικρό. Θεωρούσα ότι αν δεν απαλλαγώ από αυτό δεν μπορώ να ζήσω, μπορώ απλά να επιβιώσω. Αυτή η πεποίθηση επιβεβαιωνόταν από ιστορίες σε γκρουπ υποστήριξης, ατόμων που επί χρόνια είχαν τέτοια θέματα και δεν έβρισκαν γιατρειά. Τότε μετά από 10 μήνες αποφάσισα ότι πρέπει να φλερτάρω. Με το ζόρι αρχικά, καθώς είχα αφήσει την ερωτική μου ζωή σχεδόν στον πάγο για τόσο καιρό. Έβαλα μια φίλη μου να μου γνωρίσει μια φίλη της. Μετά από έναν μήνα φλερτ, αυτό απέδωσε καρπούς. Όταν αποδόθηκαν οι καρποί ένιωσα ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα. Ένιωσα ένα κλικ. Ξαφνικά δεν είχα κανένα πρόβλημα με τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Θεωρούσα μέχρι αρκετό καιρό μετά ότι επειδή χάρηκα πολύ λόγω του ότι αυτή η ιστορία πήγε καλά βελτιώθηκα και έγινα όπως πριν. Πλέον έχω αναθεωρήσει, και θα πω αργότερα γιατί. Μετά από αυτή την ιστορία πέρασα ίσως τα δύο πιο ευτυχισμένα και πλήρη χρόνια της ενήλικης ζωής μου μέχρι τότε. Στο ενδιάμεσο (1 χρόνο αφού η ιψδ τελείωσε) άρχισα να βιώνω μια ελαφριά ανησυχία μήπως όλο αυτό επιστρέψει και αποφάσισα να πάω πρώτη φορά σε ψυχολόγο. Δεδομένου ότι δεν είχα κανένα πρόβλημα δεν έκανα ψυχοθεραπεία, αλλά ψυχοεκπαίδευση στην γσθ και έμαθα κάποια πράγματα τα οποία με βοήθησαν πλήρως, και όπως το κόβω θα με βοηθάνε πάντα, είτε ξαναέχω κάποια αγχώδη διαταραχή κάποτε στο μέλλον είτε όχι.
Και εξηγούμαι: το βασικό πράγμα που έμαθα και μου άλλαξε πραγματικά την ζωή θα έλεγα (αν και ήμουν ήδη πολύ καλά) ήταν ότι οι σκέψεις και οι ψυχαναγκασμοί δεν είναι τίποτα παραπάνω από συμπτώματα. Αυτό ισχύει για κάθεμια αγχώδη διαταραχή. Πολεμώντας το σύμπτωμα, κάτι κάνεις, αλλά πρέπει να χτυπήσεις την αιτία για να ανακουφιστείς πραγματικά. Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ αιτία που οδηγεί σε αγχώδεις διαταραχές δεν είναι τα μάγια, δεν είναι κάποια ανωμαλία στην δομή του εγκεφάλου ή στην ισορροπία των νευροδιαβιβαστών. Είναι μια παρόρμηση η οποία υπάρχει σε όλο το ζωικό βασίλειο, και δη στον άνθρωπο: η παρόρμηση να αποφύγει κανείς τα αρνητικά συναισθήματα. Θα φέρω ένα παράδειγμα. Όταν είχα τις ιδεοληψίες μου θεωρούσα ότι έπρεπε να μπλοκάρω τις σκέψεις. Ακόμα και όταν το κατάφερνα με το που εξαφάνιζα μια σκέψη, θα ξεπεταγόταν μια άλλη, και μετά μια άλλη και μετά μια ακόμη. Είχα διαβάσει τα πάντα για την ERP. Έβγαινα σε μπαλκόνια για να ξεπεράσω την ιδεοληψία ότι θα φουντάρω. Σύντομα άρχισα να νιώθω πολύ πιο άνετα. Αλλά βελτιωνόμουν; Όχι, έβρισκα λόγο να αγχώνομαι αλλού. Οπότε πίσω στην δικιά μου ιστορία. Τι με έκανε όταν φλέρταρα να γίνω καλά; Κάποιος θα έλεγε ότι πήρα χαρά από αυτό και έτσι έγινε το κλικ. Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι απλά αφιέρωσα μεγάλο μέρος της συνειδητής μου σκέψης σε κάτι διασκεδαστικό και απαιτητικό πρώτη φορά μετά από καιρό. Το συνειδητό μου μυαλό έπαψε να ασχολείται μόνο με το πως θα σταματήσει να νιώθει χάλια! Και ω του θαύματος μέσα σε έναν μήνα άλλαξαν τα πάντα χωρίς καν να πάρω χαμπάρι! Δέχτηκα ότι κάποιο άγχος και κάποια κακή διάθεση θα υπάρχει εκεί στην άκρη και μετά από μόλις έναν μήνα δεν μπορούσα να τα επαναφέρω με τίποτα! Και προς επίρρωση αυτών, σχεδόν δύο χρόνια μετά από την "ανάρρωση" μου, ξαναέπεσα πολύ. Όχι γιατί ο εγκέφαλος μου έχει δομικό πρόβλημα, ούτε επειδή με μάτιασαν. Επειδή τα έκανα όλα λάθος. Ήταν πάλι καλοκαίρι και έχοντας πιεστεί πολύ τους τελευταίους μήνες της χρονιάς με πολύ διάβασμα για σχολή και με πολλές υποχρεώσεις κλπ ανυπομονούσα να πάω τις ταξιδάρες μου με τις μπάντες μου, να παίξω συναυλίες, να φλερτάρω κλπ. Ωστόσο μερικές μέρες ένιωθα λίγο ντάουν, αρχές Ιούλη. Αντί να το αποδεχτώ, έχοντας μάλιστα την γνώση, ότι το νταούνιασμα είναι νορμάλ γιατί κουράστηκα πολύ και παραμέλησα και κάποιες πτυχές του εαυτού μου, προσπάθησα πάση θυσία να αποφύγω τα αρνητικά συναισθήματα. Ε και φυσικά μπήκα σε ένα τρυπάκι που μου πήρε κανά δίμηνο να βγω. Το χειρότερο πράγμα που έκανα και με διέλυσε, ήταν ότι στην προσπάθεια να αποφύγω τα άγχη μου έμπαινα καθημερινά ολημερίς στο ίντερνετ να διαβάζω άρθρα για αγχώδεις διαταραχές. Σημειωτέον στην αρχή δεν είχα καν ιδεοληψίες! Ωστόσο τρομοκρατήθηκα τόσο πολύ που σχεδόν απελπίστηκα. Πρώτον γιατί παντού λέγανε ότι οι ψυχολογικές διαταραχές είναι χρόνιες και πάντα θα χρειάζεται να τις διαχειρίζεσαι κάπως και δεύτερον γιατί διαβάζοντας σε φόρουμ υποστήριξης το μόνο που σε πιάνει είναι απελπισία! Δεν θα έπρεπε να λέγονται καν φόρουμ υποστήριξης και εγώ γράφω για να κάνω την διαφορά. Είναι απολύτως λογικό τα περισσότερα μηνύματα ανθρώπων εδώ μέσα να είναι αρνητικά φορτισμένα. Ένας άνθρωπος που είναι καλά δεν νιώθει συνήθως την ανάγκη να γράψει την ιστορία του γιατί δεν αναζητά παρηγοριά. Είχα φτάσει σε σημείο να θεωρώ ότι σίγουρα κάποια στιγμή θα πάθω ένα νευρικό κλονισμό και θα μπαινοβγαίνω στα ψυχιατρεία. Ωστόσο μέσα στην φουρτούνα κάποια στιγμή αποφάσισα να κάνω το μόνο λογικό πράγμα που ήξερα, και ας μην μου φαινόταν καθόλου καλή ιδέα τότε. Να αποδεχτώ όχι τις σκέψεις, γιατί άντε τις αποδέχεσαι, θα έρθουν και άλλες, αλλά τα συναισθήματα: άγχος, απογοήτευση, αποτροπιασμός, θλίψη, απελπισία. Καθόμουν ξάπλα και άφηνα το μυαλό μου να κάνει ότι γουστάρει πραγματικά. Η πρώτη μέρα που το έκανα ήταν μια φρικτή μέρα όπου είχα κοιμηθεί το τελευταίο τριήμερο 6 ώρες όλες κ όλες και έτρωγα με το ζόρι γιατί μου χε κοπεί η όρεξη. Σας πληροφορώ ότι σε μισή ώρα μέσα μου φαινότανε αδιανόητο πως αγχωνόμουν προηγούμενως. Σηκώθηκα και έκανα διάφορα πράγματα που ήθελα. Εννοείται ξαναέπεσα την επόμενη μέρα. Το επανέλαβα. Στο να εμείνω στο πλάνο βοήθησε ότι έκανα ταυτόχρονα και Mindfulness διαλογισμό. Έπειτα από λίγες μέρες η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Δεν είχα κανένα πρόβλημα και ζούσα την ζωή μου κανονικά όπως και πριν! Και ας είχα περάσει ένα δίμηνο που τα έκανα όλα λάθος. Μια διαταραχή η οποία φεύγει τόσο γρήγορα αν κάνεις τα σωστά μεν, επίπονα δε, πράγματα μπορεί να είναι χρόνια; ΟΧΙ! Κατηγορηματικά όχι. Υπάρχουν ένα σωρό επιστημονικά άρθρα που υποστηρίζουν την χρονιότητα των διαταραχών. Πάντα ωστόσο υπάρχουν σε αυτές τις μελέτες άνθρωποι που ξεπέρασαν μια και καλή το θέμα τους για πάντα. Γιατί δεν ρωτάνε τους ανθρώπους αυτούς να δουν τι έκαναν και δεν ξανακύλησαν; Υπάρχουν και οι άνθρωποι οι οποίοι ξανακύλησαν. Τους ρώτησε κανείς τι έκαναν και ξανακύλησαν; Πιθανόν όπως και εγώ δύο χρόνια μετά ήξεραν τι δεν έπρεπε να κάνουν και το έκαναν. Πιθανόν ποτέ δεν κατάλαβαν ακριβώς την φύση της διαταραχής και της θεραπείας και απλά για λίγο εμφάνισαν βελτίωση. Οι μελέτες αυτές δυστυχώς μπάζουν ακόμα. Και πιστέψτε με, αν δεν είχα διαβάσει χιλιάδες άρθρα στο ίντερνετ, θα είχα γλιτώσει την τότε απελπισία ότι έχω κάτι χρόνιο και πιστεύω θα είχα τελειώσει μια ώρα αρχύτερα. Δεν χρειάζεται να μάθετε να διαχειρίζεστε τίποτα, πέρα από το να ελέγξετε μια παρόρμηση σας. Ίσως σας είναι πιο δύσκολο από ότι εμένα (πχ το ξεπέρασα δύο φορές χωρίς ψυχοθεραπεία και χωρίς φάρμακα, απλά κάνοντας ψυχοεκπαίδευση). Αλλά γίνεται! Μπορεί να χρειάζεστε φάρμακα και ψυχοθεραπεία. Do it! Αν μάθετε να ελέγχετε την παρόρμηση να αποφύγετε αρνητικά συναισθήματα γενικώς μπορεί να ζήσετε μια ζωή όπου δεν θα χρειάζεται να το κάνετε συνειδητά μετά από ένα σήμειο και μαντέψτε, ως άνθρωποι και θα αγχώνεστε και θα στεναχωριέστε και θα απογοητεύεστε και, και, και. Αλλά θα έχετε μάθει ότι δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι ιδιαίτερο για να βγείτε από αυτή την θέση. Και έτσι δεν έχετε κάποια αγχώδη διαταραχή πλέον :). Και προς Θεού, αν είστε μέσα σε μια ζόρικη κατάσταση αυτή την στιγμή μην διαβάζετε ιστορίες άλλων ανθρώπων με αντίστοιχα προβλήματα. Νιώθετε λιγότερο μόνοι ναι, αλλά σκεφτείτε ξανά: σε ένα γκρουπ υποστήριξης θα γράψουν σε συντριπτική πλειοψηφία άνθρωποι απελπισμένοι που χρόνια έχουν πρόβλημα δυστυχώς. Και για αυτούς εννοείται υπάρχει λύση εκεί εξώ, ίσως θέλουν λίγο σμπρώξιμο, λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά μπορούν να το κάνουν. Ωστόσο, εσύ που είσαι ευάλωτος και διαβάζεις ένα κείμενο κάποιου με πρόβλημα ή θα τρομοκρατηθείς ή θα απογοητευτείς, είναι το μόνο σίγουρο, αποκλείεται πάντως να βοηθηθείς. Άσε το ίντερνετ και αν νιώθεις χαμένος μόνος σου, βρες έναν κατάλληλο ειδικό και ακολούθα ότι σου πει. Η βελτίωση θα είναι τόσο σύντομη που δεν θα το πιστεύεις. Και αν ακολουθήσεις το πλάνο σύντομα θα έχεις αφήσει κάθε διαταραχή πίσω σου! Καλή σου τύχη, αν και το έχεις, δεν σου χρειάζεται.