Originally Posted by
i_want_to_break_free
Παρόλο που είμαι 27 σε καταλαβαίνω σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μπορεί προσωπικά να μην έχω πανελλήνιες, αλλά έχω ενα μεταπτυχιακό το οποίο ενώ είχα κακή ψυχολογία και άπειρο άγχος, προσπάθησα να το βγάλω με κίνητρο ότι θα μου δώσει το εισητήριο να φύγω από το πατρικό (στο οποίο γύρισα πριν 2 χρόνια έπειτα από σπουδές). Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι να μην είσαι καλά ψυχολογικά, να νιώθεις μοναξιά και να καταλαβαίνεις ότι δε ζεις σε ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον. Και πολλές φορές πόσο έντονη είναι η ανάγκη να φύγεις από εκεί. Ασχολίαστη και η κατάσταση στην χώρα. Αλλά κάποια από αυτά δεν περνάνε από το χέρι μας οπότε δεν έχει και πολύ νόημα να καίμε το κεφάλι μας με "γιατι" κλπ.
Πιστεύω σε πρώτη φάση πρέπει να κοιτάξεις την ψυχολογία σου (που πηγαίνοντας σε ψυχολόγο θεωρητικά το έκανες). Και γενικά να μην το αφήσεις το θέμα της κατάθλιψης να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο τέρας. Ήδη θεωρώ ότι έκανες μεγάλο βήμα στο ότι πήγες και σε ψυχίατρο και σε ψυχολόγο. Ψάχνε το συνέχεια και μην το αφήνεις να σε ρίχνει κάτω. Το ότι το έχεις αποδεχτεί είναι τεράστιο βήμα as well. Κλέβε χρόνο για εσένα, έστω και 15 λεπτά την ημέρα. Βρες τις δυνάμεις σου, σκέψου τι θέλεις να κάνεις, τι σ'αρέσει, ποια θέλεις να είσαι, τι σε εμποδίζει, τι σε ενοχλεί, τι θέλεις να αλλάξεις. Πράγματα άπειρα σημαντικά ειδικά όταν είσαι μεταξύ 15-18. Πιστεύω ότι μετά το διάβασμα και η όλη φάση της τρίτης λυκείου θα είναι λιγότερο περίεργη και "επώδυνη".
Μετά όσον αφορά το διάβασμα, βρες μία σχολή η κάτι που να σου τραβήξει το ενδιαφέρον τόσο πολύ ώστε να μπεις στη διαδικασία να διαβάσεις. Όσο να'ναι λειτουργούμε με κίνητρα λίγο πολύ. Εμπιστεύσου την ανθρώπινη φύση σου, χαχα. Εμένα πχ με είχε βοηθήσει πολύ όταν έδινα στο ότι έμπαινα στα site των σχολών που γούσταρα, και έλεγα ναι ρε φίλε τέτοια μαθήματα θέλω να κάνω, και κατευθείαν μετά με έπιανε τρελό focus και motivation και συνέχιζα το διάβασμα. Και κάνε συχνά εικόνα το που θα θέλεις να βρίσκεσαι σε ένα χρόνο από τώρα και πως θα ήθελες να είσαι. Οτιδήποτε που να σου δίνει ελπίδα. ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ. Όσο χαζό και να φαίνεται.
Επίσης όσον αφορά τις σπουδές, σε περίπτωση που περάσεις εκτός Θεσσαλονίκης, υπάρχουν και οι εστίες. Και δεν το λέω εκ του ασφαλούς, έμενα σε εστίες και δεν είναι καθόλου άσχημα. Ίσα-ίσα βιώνεις λιγότερη μοναξιά σε σύγκριση με το διαμέρισμα (γιατί έμενα και σε διαμέρισμα). Και με μια δουλειά part-time βγαίνεις πολύ άνετα. Αν γουστάρεις να σπουδάσεις μην σκέφτεσαι το οικονομικό. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου, και θα το καταφέρεις. Πραγματικά μένοντας πχ εστίες και τρώγοντας σε λέσχη δε θα έχεις να πληρώνεις σπίτι και φαγητό, οπότε ήδη δύο παράγοντες που σου τρώνε αρκετά από το μηνιάτικο είναι εκτός. Βέβαια δεν ξέρω για όλες τις πόλεις, αλλά για Γιάννενα και Ξάνθη ξέρω ότι είναι πολύ καλές οι εστίες. Επίσης το να μένεις μόνος σε μία περίοδο που θέλεις χρόνο και απόσταση από κάποια πράγματα είναι λυτρωτικό. Επίσης όσον αφορά το εξωτερικό παρόλο που δεν σπούδασα, ξέρω ότι σε πολλές χώρες βοηθάνε τους φοιτητές με επιδόματα κλπ. Οπότε έναν σχετικά καλό βαθμό να έχεις, δεν υπάρχει φόβος. Γνωρίζω άτομο που έφυγε στα 26 του να σπουδάσει μόνο με απολυτήριο λυκείου και μέτριο βαθμό.
Ελπίζω έστω και λίγο να σε βοήθησα. Ξέρω ότι η κατάθλιψη σε κάνει να τα βλέπεις όλα με ένα διαστρευλωμένο φακό γαμώτο, αλλά πάντα υπάρχει ελπίδα. Βρες πράγματα που έστω και λόγο σε γεμίζουν με χαρά, με ανυπομονησία. Σίγουρα θα υπάρχουν τέτοια. Μην στερείς αυτές τις σκέψεις από τον εαυτό σου. Εκμεταλλεύσου αυτές τις σκέψεις και βρες κίνητρο για το διάβασμα και οτιδήποτε άλλο κάνεις αυτήν την περίοδο. Γνώμη μου λόγω εμπειρίας είναι ότι η τρίτη λυκείου δεν είναι δύσκολη χρονιά. Εμείς την κάνουμε δύσκολη με τις προσδοκίες μας και το κακό πρόγραμμα διαβάσματος. Κατα τη γνώμη μου εάν διαβάζαμε, κάθε μέρα, με κίνητρο κάθε φορά να βελτιωνόμασταν έστω και λίγο στο εκάστοτε μάθημα, θα είχαμε καλύτερη απόδοση από το αγχωτικό "πρέπει να γράψω 18000". Η γνώση είναι όμορφο πράγμα και σου δίνει κίνητρο. Καλό ξημέρωμα να έχεις!