Απόγνωση, απελπισία, τι άλλο;
Καλησπέρα. Αυτή είναι μια μικρή στιγμή της ζωής μου, σπάνια για μένα, που θέλω να ακουστώ χωρίς να περιμένω κάτι ιδιαίτερο.
Είμαι 45 ετών και ζω στη Θεσσαλονίκη. Άστεγος τα τελευταία χρόνια, χωρίς οικογένεια από 2 ετών, χωρίς φίλους, χωρίς ανθρώπους. Πάλεψα με την εξάρτηση και νίκησα, πάλεψα με την κατάθλιψη και νίκησα (νομίζω), παλεύω καθημερινά να βρω φαγητό και τα ψιλοκαταφέρνω, παλεύω να βρω δουλειά και πάντα χάνω.
Όλα αυτά είναι μάλλον αντιμετωπίσιμα. Όμως...
Έχω πλέον βουλιάξει και νιώθω ότι η μοναδική διέξοδος είναι ο θάνατος. Κάθε φορά που κλείνω τα μάτια μου να κοιμηθώ, παρακαλάω να μην τα ανοίξω ποτέ ξανά. Σκέφτομαι το έμφραγμα σαν λύτρωση και την ταράτσα σαν το σκαλί για το επόμενο βήμα. Απ'όσο καταλαβαίνω τον εαυτό μου, δεν έχω κατάθλιψη ή αυτοκτονικούς ιδεασμούς. Τα έχω περάσει αυτά. Η απόγνωση λοιπόν έχει μεγάλη συμβολή στην ψυχολογία μου. Έχω περάσει από θεραπεία, πολλές ομάδες αυτοβοήθειας και τολμώ να πω ότι έχω αυτογνωσία σε ικανοποιητικό βαθμό. Δεν θέλω να πεθάνω ότι κι αν σημαίνει αυτό. Όμως είναι μια πολεμική μάχη. Θα σκοτώσεις για να μην σε σκοτώσουν. Έτσι κι εγώ θα πεθάνω, για να μην πεθαίνω κάθε μέρα μέσα στο σκοτάδι, την μοναξιά, την αίσθηση ότι δεν ανήκω σε αυτόν τον κόσμο. Απογοητευμένος από τους ανθρώπους έχω αρχίσει να μισώ τους πάντες, απογοητευμένος από τον εαυτό μου μισώ εμένα, απογοητευμένος από την ζωή, μισώ την ζωή.
Έτσι λοιπόν, απόγνωση, απελπισία, τί άλλο;