Μόλις διαγνώσθηκα με μεγάλης έντασης κοινωνικό άγχος - υπάρχει ελπίδα;
Γειά σας,
Πρόσφατα διαγνώσθηκα με μεγάλης έντασης κοινωνικό άγχος. Ενώ νιώθω μία ανακούφιση που επιτέλους βρήκα τι με ταλαιπωρεί όλη μου τη ζωή (καθώς πάντα νόμιζα οτι τα συμπτώματα είναι φυσιολογικά), απο την άλλη δυσκολεύομαι να το αποδεχτώ.
Είχα επισκεφτεί πολλούς ψυχολόγους κατά καιρούς αλλά ήταν αναλυτικοί και ποτέ δεν μου έκαναν μία κλινική μέτρηση. Δεν έπαιρναν όσο σοβαρά όσο θα έπρεπε τους προβληματισμούς μου με το κοινωνικό άγχος και τα αντιμετώπιζαν απο μία αναλυτική σκοπιά. Μάλιστα μια ψυχολόγος είχε γυρίσει και είχε πει 'ε, είναι φυσιολογικό'. Εκεί είχε επιβεβαιώσει τις σκέψεις μου οτι πρόκειται για φυσιολογική αντίδραση όλων μας στις κοινωνικές καταστάσεις. Έλα μου ντε που δεν είναι καθόλου φυσιολογικό, ιδιαίτερα όταν πρέπει να το αντιμετωπίσεις σε καθημερινη βάση και η ταμπέλα του 'φυσιολογικού' σε βαραίνει παρά σε ανακουφίζει. Δεν είναι φυσιολογικό! Και επιτέλους έχω κλινική διάγνωση. Στις αγχώδεις διαταραχές η ανάλυση νιώθω οτι πρέπει να συνδυάζεται με άμεση αντιμετώπιση της συμπεριφοράς με γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, γιατί μόνη της η ανάλυση λειτουργεί αντι-θεραπευτικά.
Ένιωθα οτι η ανάλυση της αγχώδους διαταραχής χειροτέρευε την κατάσταση πάρα την αντιμετώπιζε. Πως εσείς αντιμετωπίζετε το κοινωνικό αγχος; Ακόμα είμαι σε πολύ αρχικό στάδιο, δυσκολέυομαι να δεχτώ τη διάγνωση μου. Υπάρχει ελπίδα θεραπείας;