Μοναξιά, χαμηλή αυτοπεποίθηση, ασχημη διάθεση και άλλα
Καλησπέρα και από μένα. Άνδρας εδω, 28 χρονων, εδώ και 4 χρόνια στην ξενιτιά συνεχίζω τις σπουδες μου και ταυτόχρονα δουλεύω ημιαπασχόληση για να βγάζω τα έξοδα μου.
Χωρίς σχέση εδώ και 5 χρόνια και τις 2-3 φορές που ήμουν μαζί με κάποια κοπέλα δεν κρατούσε παραπάνω από λίγες βδομάδες. Απο παρέες και εδώ και όσες εχουν απομείνει από την Ελλάδα καλές μονο για να παμε μια βόλτα μια στις τόσες, να πουμε τα νέα μας, να αμπελοφιλοσοφήσουμε αλλά για να μιλήσω για θέματα που με απασχολούν βαθιά οπως αυτά που αναφερω εδώ, δεν είναι (με ευθύνη και δική μου βέβαια). Επίσης εχω γενικα χαμηλή αυτοπεποίθηση γιατί νιώθω (και ισχύει αντικειμενικά σε ένα βαθμό) ότι είμαι αργόστροφος και στο αντικείμενο μου (σπουδές και δουλειά) αλλά και στις κοινωνικές σχέσεις μου οπου πολλές φορές δεν ξέρω πως πρέπει να φερθώ και να μιλήσω και λέω ανοησίες που μετά τις μετανιώνω ενώ και την γλώσσα της χωρας που είμαι μετά από τόσα χρόνια την μιλάω τις περισσότερες φορές πολύ σπαστά αν και την χρησιμοποιώ καθημερινά παντού.
Γνωστά όλα αυτά, αλλά μέχρι την αρχή του ιου είχα σε όλα μια θετική στάση. Έλεγα δεν πειράζει θα μείνω για πάντα εργένης και θα προσπαθώ να έχω πάντα πολλές δραστηριοτήτες και να εχω κοινωνικές σχέσεις, κάθε φορά που έκανα ένα λάθος ή αργούσα να καταλάβω κάτι ή φεροόμουνα χαζά έλεγα δεν πειράζει μαθαίνεις απο τα λάθη σου, προσπαθούσα να χαρώ αυτά που έχω και αυτά που έχω καταφέρει μέχρι τώρα.
Τους τελευταίους δύο μήνες ομως σαν να ξαναανοιξαν πάλι οι πληγές του παρελθόντος. Νιώθω άλλοτε ένα έντονο σφίξιμο στο στήθος, άλλοτε ένα αίσθημα βαριάς διαθεσης, το έχω ρίξει στο φαγητό,ψάχνω συνέχεια να βγω με μια παρουσιάσιμη κοπέλα, θέλω να είμαι συνέχεια με μια παρέα, δεν μπορώ να συγκεντρωθώ σχεδόν καθόλου στα διάβασματα μου (χωρίς να ημουν πότε ο υποδειγματικός φοιτητης), στη δουλειά είμαι ακόμη λιγότερο αποδοτικός σε σχέση με πριν και δεν έχω ορέξη να δουλέψω ενώ παλιότερα χαιρόμουν συνηθως που μάθαινα τόσα πράγματα εκεί.
Δεν είναι η πρώτη φορά που περνάω μια τέτοια φάση, στο παρελθόν παρόμοια επεισόδια ήταν πιο έντονα και είχα σκεφτεί πολύ άσχημα πράγματα ενω είχα κανει αρκετές ανοησίες (ευτυχώς όχι κάτι κακό για μένα ή τους αλλους). Η διαφορά τώρα είναι ότι μια τετοια “κριση” είχε να με πιάσει πάνω από 2 χρόνια και πίστευα ότι είναι κάτι που είχα αφήσει οριστικά πίσω μου και ότι οι απαίτησεις σε σπουδές, δουλειά, καθημερινότητα είναι πολύ πιο υψηλές τωρα.Αν δεν τα καταφέρω υπάρχει ο κίνδυνος να γυρίσω στο πατρικό μου σπίτι και στη μιζερια,την κατάθλιψη και την ανεργία ενός ορεινού χωριού. Να πω εδω οτι οι σχέσεις μου με την οικογενεια μου τα τελευταία χρόνια είναι καλές με την εννοια ότι δεν έχουμε τσακωμούς πλέον αλλά δεν μπορώ να τους μιλήσω για τα προβλήματα μου γιατι έχουν και έχουμε περάσει πολλά στο παρελθόν, ένα μαλιστα μελος της οικογένειας μου έχει ψυχολογικα/ψυχιατρικά προβλήματα και με το να τους λέω τα δικά μου τους στεναχωρώ απλώς και τους επιβαρύνω. Σε ψυχολογους εχω παει στο παρελθόν αλλά δεν έχω νιώσει άνετα να μιλήσω με ειλικρίνεια και σε βάθος για αυτα που με απασχολούν και οι συμβούλες που μου έδιναν ήταν κοινοτοπίες που και μονος μου τα είχα σκεφτεί ή είχα διαβάσει στο ίντερνετ.
Ετσι γράφω εδώ κάτω από την ανωνυμία για να τα βγάλω τουλάχιστον από μέσα μου, να διαβάζω τις εμπειριες ανθρώπων που βίωσαν ή βιώνουν ανάλογες καταστάσεις και τις απόψεις οποιου νομίζει ότι θα μπορούσε να πει κάτι βοηθητικό για μενα ή για όσους διαβάζουν ότι έγραψα.