Originally posted by sabb
Quote:
Originally posted by vince
Η άμεση ανταπόκριση σας μου φέρνει στο μυαλό το εξής...άσε τον τρελό στην τρέλα του...τεσπα άντε να ασχοληθείτε με τα θέματα ερωτικού περιεχομένου όπως πάντα :p
Φίλε μου vince, στο παρελθόν είχα εκφράσει κι εγώ μια παρόμοια δυσφορία σχετικά με τη θεματολογία. Εκ των υστέρων όμως , αντιλήφθηκα πως είχα άδικο. Το τι είναι σημαντικό για τον καθένα μας δεν είναι κοινός τόπος.
Συμφωνώ, όμως είναι δικαίωμα του καθενός να εκφραστεί όπως νιώθει....απο εκεί και πέρα δεν έχω την απαίτηση να ασχολούνται όλα τα μέλη με τα θέματα μου. Άλλωστε την παρατήρηση μου την έκανα με μια δόση χιουμορ..
Για ένα ερωτευμένο είναι ο έρωτας του, για κάποιον που χρωστάει το σπίτι του στη τράπεζα είναι η επόμενη δόση του δανείου, για κάποιον γονιό είναι η ανατροφή του παιδιού του, για κα΄ποιον διπολικό το ποια φάρμακα ενδείκνυνται καλύτερα...Σ\' ένα φόρουμ ψυχολογίας που κατά πλειοψηφία συχνάζουν νέοι άνθρωποι, λογικό είναι , το θέμα που τους απασχολεί κύρια - αν και δεν θάπρεπε να είναι το μοναδικό - να περιστρέφεται γύρω από τις ερωτικές τους αναζητήσεις κι ανησυχίες.
Κατανοητό και πάνω σε αυτό θα ήθελα να υποστηρίξω πως η προσωπική μας βελτίωση έχει θετική ώθηση και στα ερωτικά αλλά και τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Και ειλικρινά έχω μάθει πολλά απο αρκετά παιδιά εδώ μέσα που δεν περιορίζουν την άποψη τους μόνο στα ερωτικά θέματα...
Για όλους τους άλλους που έχουν λύσει τα προβλήματα της \"βρακοζώνης\" όπως έλεγε κι ο παπούς μου ή τους απασχολούν λιγότερο, θα έπρεπε να βλέπουν τους προβληματισμούς αυτούς των νέων ανθρώπων (..κι όχι μόνον), με υπομονή αλλά και μ\' αίσθημα αλληλεγγύης...
Πολύ σοφά τα λόγια του παππού σου. Δεν μπορώ να πώ κάτι πρόσθετο πάνω σε αυτό παρα μόνο να ακούσω..
Παρ\' όλα αυτά θα μου ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο, αν πολλά από τα μέλη που ασχολούνται κυρίως με αισθηματικής φύσης θεματολογία, να δοκίμαζαν να καταθέσουν την άποψη τους και σε θέματα κοινού προβληματισμού, όπως είναι αυτό που μας δίνεις το ερέθισμα να αναπτύξουμε....
Επί της ουσίας λοιπόν, νομίζω πως θα ήταν δόκιμο να δώσουμε πρώτα απ\' όλα τον ορισμό της αλήθειας > Αλήθεια είναι η καταγραφή ενός γεγονότος και η πληροφορία που απορρέει απ\' αυτό το γεγονός. Αυτό σημαίνει πως για την καταγραφή του γεγονότος απαιτείται τουλάχιστον ένας παρατηρητής και για την μετεξέλιξη της σε πληροφορία, τουλάχιστον ένας αποδέκτης της.
Το θέμα λοιπόν είναι κατά πόσο είναι αντικειμενική η αλήθεια. Αν π.χ. το γεγονός είναι πως ο Α χτύπησε τον Β μ\'ένα ξύλο στο κεφάλι, η αυτούσια μεταφορά της παραπάνω φράσης σαν πληροφορία σ\' ένα τρίτο, είναι η αντικειμενική αλήθεια. Αν όμως ο παρατηρητής που καταγράφει το γεγονός δεν συμπαθεί και τόσο πολύ τον Β, μεταφέρει την πληροφορία με την φράση \"ο Β χτύπησε πέφτοντας με το κεφάλι του πάνω στο ξύλο που κρατούσε ο Α\", έχουμε μια παραποιημένη αλήθεια. Το ότι χτύπησε ο Β στο κεφάλι είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο. Το πως και γιατί όμως, αλλάζει το νόημα του γεγονότος, κι άρα αυτης της ίδιας της αλήθειας σαν έννοια.
Με την ίδια λογική, η οποιαδήποτε υποκειμενική αντίληψη ενός γεγονότος παραποιεί την αλήθεια. Στη φράση \"ο sabb είναι άνδρας \", η αλήθεια είναι αντικειμενική εξ ορισμού..Όποιος κοιτά τον sabb, βλέπει πως είναι άνδρας. Αν πούμε όμως πως ο \"sabb είναι ένας ωραίος (:P) άνδρας\" , ο επιθετικός προσδιορισμός \"ωραίος\" στον άνδρα υπέχει το υποκειμενικό στοιχείο του παρατηρητή (..ιδίως αν αυτός είναι ..γυναίκα :P). Κι αν τέλος πάμε ακόμα παραπέρα και πούμε πως ο \"sabb είναι ένας ωραίος ώριμος άνδρας \", έχουμε και μια ασαφή υποκειμενική αλήθεια, μια και ώριμος μπορεί να είναι κάποιος σαν φρούτο από τα 35 του μέχρι τα 105 του που θα έχει γίνει ..κομπόστα.... Ο παρατηρητής στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταφέρει την αλήθεια με υποκειμενικά κρίτήρια όσον αφορά την εμφάνιση του sabb και \"θολή\" αντίληψη όσον αφορά την ηλικία του....
Επίσης υπάρχει και η κατασκευασμένη αλήθεια. Το αξίωμα \"το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής\", έδωσε το άλλοθι στους αμερικανούς να εισβάλουν και να καταλάβουν μια ανεξάρτητη χώρα - που όλως τυχαία είναι και πετρελαιοπαραγωγός - βασιζόμενοι πάνω σε μια κατασκευασμένη αλήθεια. Όταν αναγκάστηκαν να ομολογήσουν πως τελικά ο Χουσείν δεν είχε πουθενά τέτοια όπλα κρυμένα, το πλάσαραν σαν \"λανθασμένη\" πληροφορία των μυστικών τους υπηρεσιών. Το αστείο είναι πως πολλοί άνθρωποι, ταυτίζοντας την έννοια των μυστικών υπηρεσιών με την συνωμοσία, το ψέμα και την ίντριγκα, στο πίσω μέρος του μυαλού τους έμεινε η εντύπωση πως ο θύτης Μπους τελικά \"πλανήθηκε\" στην συγκεκριμένη υπόθεση και εφ\'όσον οι μυστικές υπηρεσίες είναι απρόσωπες, κανείς δεν κάθησε (..κι ούτε φυσικά πρόκειται να καθήσει..) στο σκαμνί για εγκλήματα ενός αδικαιολόγητου πολέμου.
Η αλήθεια λοιπόν είναι σχετική έννοια..Αν στη λέει ο Χατζηνικολάου , Ο Ευαγγελάτος και η Τρέμη, το πιθανότερο είναι να είναι μισή, παραποιημένη, υποκειμενική ή ακόμη χειρότερα κατασκευασμένη.
Στον ρεαλιστικό κόσμο των μεγάλων, η παιδική αθωότητα και η ανιδιοτέλεια του \"τρελού\", είναι ίσως οι μοναδικές πηγές που η αλήθεια θα είναι πράγματι αλήθεια...Πιστεύω πως η λαική θυμοσοφία κατέγραψε την ρήση του θέματος σου vince, με βάση αυτά τα κριτήρια.
Την αθωότητα και την ανιδιοτέλεια....
Sabb τα συμπεράσματα σου είναι ιδιαίτερα ώριμα και σαφώς τεκμηριωμένα.
Ακόμα αναρωτιέμαι πόσο πιο υγιής θα ήταν η κοινωνία άν όλοι οι άνθρωποι κρατούσαν κάτι απο την παιδικότητα τους. Συνήθως μετά απο κάποια ηλικία στην εφηβεία οι άνθρωποι παύουν να διερωτώνται για τον κόσμο γύρω τους και βαδίζουν στην συνέχεια με σαφή οδηγίες.
Ας μην ξεχνάμε, πως πολλές ανακαλύψεις έρχονται με τις σωστές ερωτήσεις...