Πόσο λειτουργικό είναι ένα άτομο με κατάθλιψη?
Γεια σας,
Σήμερα είχα μια κουβέντα με έναν συνάδελφο για μια γυναίκα που έχουμε στο γραφείο. Είναι από τα παλαιότερα άτομα στο γραφείο. Λιγομίλητη, ήσυχη, δεν κάνει ποτέ θόρυβο, όλο κάθεται στην καρέκλα της και είναι χαμένη στην οθόνη του υπολογιστή της. Δεν μιλάει πολύ με τους άλλους. Είμαστε και 30 άτομα στο γραφείο αλλά αυτή άντε να μιλάει με μια που συνεργάζονται και με τη γενική γραμματέα που μοιράζονται το γραφείο. Είναι όμως πολύ κουτσομπόλα. Θέλει να τα μαθαίνει όλα και με τους πληροφοριοδότες της (αφού αυτή δεν τριγυρνάει στα γραφεία να βλέπει πότε φτάνουμε ή πόσο δουλεύουμε) δεν είναι καθόλου φειδωλή, αντιθέτως μιλάει αρκετά. Επίσης με το που μάθει κάτι πάει και το ξεφουρνίζει στη συνεργάτη της και στο αφεντικό, του οποίου είναι και το δεξί του χέρι αφού ειναι η παλαιότερη και αμέσως επόμενη στην ιεραρχία.
Σας κάνω μια γενική περιγραφή από αυτά που παρατηρώ ώστε να έχετε μια εικόνα. Ο συνάδελφος είναι βέβαιος πως έχει βαθειά κατάθλιψη και χρήζει βοήθειας και συμπαράστασης. Εμένα δεν μου φαίνεται να είναι και τόσο αθώα. Ενώ δείχνει ήσυχη όταν της δίνεται το έναυσμα είναι σε εγρήγορση για το κουτσομπολιό. Ενώ μιλάει ήσυχα χαμηλόφωνα και αθώα, θα πετάξει μια βομβα ή θα κάνει μια δήθεν αφελή ερώτηση για να επιβεβαιώσει κουτσομπολιό που έχει ακούσει. Στη δουλειά της είναι αποδοτική αλλά με το αφεντικό αν κολλήσεις σε ένα πρότζεκτ μπορεί να μην προχωράει η δουλειά σου όσο και αν ασχολείσαι άρα δεν αποδίδω εκεί το ότι δεν έχει ολοκληρώσει ένα πρότζεκτ ακόμη. Από άλλους στο εργαστήριο έχει χαρακτηριστεί και pokerface.
Η ερώτησή μου λοιπόν είναι. Υπάρχουν σημάδια να σου δείξουν αν έχει κατάθλιψη? Μπορεί μια γενικά ήσυχη εικόνα να οδηγήσει σε αυτό το συμπέρασμα? Αν όντως ένα άτομο έχει κατάθλιψη πόσο λειτουργικό είναι? Δουλεύει, κρατάει σπίτι με δύο παιδιά, μαγειρεύει και κουτσομπολεύει τους πάντες στο γραφείο? Ή είναι βυθισμένο στο δικό του κενό και δεν κάνει τίποτα?
Ευχαριστώ για τις γνώμες!