Originally Posted by
ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ
Αυτό συμβαίνει συχνά με το πρώτο παιδί της οικογένειας, όταν ακολουθούν και άλλα. Το παιδί μοιράζεται τα άγχη και τις ευθύνες και μοιάζει να είναι τελικά γονιός περισσότερο παρά παιδί. Επίσης, συνήθως θάβει τις προσωπικές του επιθυμίες όταν νομίζει ότι αυτές επιβαρύνουν την οικογένεια οικονομικά ή αλλιώς.
Στο τέλος, οι γονείς θεωρούν πως το παιδί αυτό είναι το συνετότερο, το πιο δυνατό και όχι μόνο δεν έχει ανάγκη βοήθειας αλλά έχει και την υποχρέωση να βοηθάει σε όλους τους τομείς τα αδέλφια του (δεν θα το πουν ποτέ αλλά θα το δείχνουν με την στάση τους). Οι γονείς βολεύονται με ένα τέτοιο παιδί διότι αισθάνονται ασφάλεια για το μέλλον όλης της οικογένειας. Τα αδέλφια δε, θα έχουν έναν ακόμη γονιό, σπάνια θα θέλουν να κάνουν παρέα με το παιδί-γονιό το οποίο θεωρούν άλλης γενιάς, όπως τους γονείς, δυνατό και άτρωτο όπως τους γονείς που δεν έχει ανάγκες και προβλήματα.
Στην πραγματικότητα βέβαια το παιδί-στήριγμα αδικείται, στερείται την αδελφική σχέση καθώς και την πραγματική στήριξη των γονιών. Μαθαίνει να μην ζητάει για να μην επιβαρύνει την οικογένεια και η στάση του προς την ζωή είναι ίδια: Δεν ζητάει, δεν διεκδικεί, δεν θεωρεί ότι πρέπει να πάρει το μερίδιό του διότι πρέπει να κατανοεί συνεχώς πρώτα τις ανάγκες των άλλων, να στηρίξει τις ανάγκες των άλλων και μετά τις δικές του.
Και στο τέλος, μετά από χρόνια, αισθάνεται πολύ αδικημένος και ότι όλοι στην οικογένεια του χρωστάνε, η ζωή του χρωστάει. Αλλά η ζωή φίλε μου φεύγει και δεν γυρίζει πίσω και δεν χρωστάει σε κανέναν! Στο λέω εγώ που υπήρξα ένα τέτοιο παιδί και τώρα στα 52 βλέπω την ζωή μου και πόσα πράγματα έχασα εξαιτίας αυτού που συζητάμε.
Λοιπόν, δεν έχω τώρα άλλο χρόνο, θα σου γράψω και αύριο. Ένα πράγμα να ξέρεις: ΜΑΘΕ ΝΑ ΖΗΤΑΣ! Να προβάλλεις τις ανάγκες σου, τα θέλω σου, τα συναισθήματά σου.
Μάθε το τώρα πριν να είναι αργά.