Η απομυθοποίηση αποτελεί σύμπτωμα κατάθλιψης?
Γειά σας.
Γνωρίζω από πράγματα που έχω διαβάσει και από την γιατρό μου ότι σύμπτωμα της κατάθλιψης είναι το να αποφεύγεις πράγματα που κάποτε απολάμβανες.
Στην δική μου περίπτωση τα απομυθοποιώ. Δηλαδή για παράδειγμα, ας πούμε ότι μου άρεσε ένα τραγούδι. Κατά την περίοδο που χτυπάει κορύφωση η κατάθλιψή μου δεν μου προκαλεί καμία εντύπωση. Όταν όμως νιώθω παλι την ευχαρίστηση ακούγοντάς το, σκέφτομαι άλλα πράγματα που χαλάνε τη στιγμή. Σκέφτομαι πχ ότι κάποιος άλλος το δημιούργησε προκειμένου να κερδοσκοπήσει κι ότι όλοι μας είμαστε μαριονέτες του κάθε κερδοσκόπου. Σκέφτομαι πως κάθε τραγούδι είναι δημιούργημα ενός ψυχρού μουσικού στούντιο και πως όλες οι εικόνες και τα συναισθήματα που μας προκαλεί είναι εικονικά. Να μην μιλήσω για το ότι πλέον με την διείσδυση και ανάπτυξη της τεχνολογίας στην μουσική οι τραγουδιστές ούτε καν τραγουδούν. Η φυσική προσπάθεια έχει αντικατασταθεί με το πάτημα ενός κουμπιού. (Φέρνω σαν παράδειγμα την μουσική, θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε άλλο).
Μήπως ωριμάζω? Ναι, δεν είμαι πλέον 20 που έπραττα με βάση τα στερεότυπα της ηλικίας εκείνης και με όση αντίληψη είχα (με έχουν χαρακτηρίσει εύστροφο άτομο γενικώς), αλλά δεν σημαίνει ότι σταματώ να απολαμβάνω κάτι.
Άλλο παράδειγμα. Το φαγητό. Μου αρέσει κάτι αλλά όταν το απομυθοποιώ χάνω ένα μέρος της ευχαρίστησης και όσο πιέζω προς την αντίθετη κατεύθυνση, τόσο η απόλαυση μειώνεται και μου προκαλεί δυσφορία η όλη φάση. Σκέφτομαι πως οκ....Ένα κομμάτι παστίτσιο τι είναι? Μακαρόνια με κιμά και κρέμα. Οι διαφημίσεις φαγητών και εστιατορίων και μαγειρικής είναι όλα παρφουμαρισμένο τίποτα. Ψεύτικες φωτογραφίες, ρετουσαρισμένες και τα λοιπά.
Γενικώς μεγαλώνοντας καταλαβαίνω πολλά για το τι κρύβεται πίσω από πολλά που στη ζωή κάνουν εντύπωση στους ανθρώπους. Ακριβά αυτοκίνητα, ωραίες γυναίκες. Τα απομυθοποιώ αλλά μήπως αυτή η απομυθοποίηση δεν είναι ωρίμανση αλλά κατάθλιψη?? Μήπως είναι και ζήλια? Επειδή δεν μπορώ να έχω το ακριβό αμάξι, κάθομαι και σκέφτομαι πως σιγά τι είναι? Σίδερα με ρόδες. Σίγουρα είναι νομίζω προσόν να μπορείς να αποφεύγεις τις παγίδες που στήνει το μάρκετινγκ αλλά όχι όμως να πέφτεις στη λεγόμενη ανηδονία.
Τι λέτε?