Τί πιστεύετε ότι υπάρχει μετά τον θάνατο?
Αρκετές φορές με πιάνει το άγχος για το τι υπάρχει μετά τον θάνατο. Όταν σκέφτομαι αγαπημένα πρόσωπα ότι μπορεί να μην τα ξαναδω, (επειδη δεν υπάρχουν πια) είναι στενάχωρο. όταν πεθάνω δεν θα με νοιάζει, αλλά μέχρι τότε είναι στενάχωρο να σκέφτεσαι ότι τα αγαπημένα πρόσωπα είναι απλά τίποτα. Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι.
Επίσης, κάποτε πίστευα στον Χριστό αλλά τώρα έχω χάσει την πίστη μου. Έχω ακούσει αρκετές γνώμες αγνωστικιστών οι οποίες μου βγάζουν παραπάνω νόημα από ότι ο Χριστιανισμός. Όμως από φόβο, συνεχίζω να πιστεύω ίσως λίγο και να προσπαθώ να ακολουθώ κάποιους κανόνες. Δεν μπορώ όμως να λέω "Ο Χριστός είναι αληθινός 100%" κλπ γιατί μέσα μου πάντα έχω τις αμφιβολίες.
Πάντως, όταν σκέφτομαι αυτά με τον θάνατο και στεναχωρηθώ και σκεφτώ τον Χριστό αμέσως ηρεμώ. Λογικό γιατι βρίσκω κάπου ελπίδα. Πιθανότατα είναι placebo effect. Δεν ξέρω. Ας πουμε κάτι που δεν μου στέκει στον Χριστιανισμό είναι το θέμα της πίστης. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να πιστέψουμε σε ένα πρόσωπο που πιθανότατα δεν μπορεί να αποδειχτεί ότι υπήρξε ή ότι ήταν αυτό που ήταν. Αν γινόταν τότε δεν θα υπήρχε το θέμα της πίστης. Με αυτή τη σκέψη όμως, έφοσον τίθεται το θέμα της πίστης δεν είναι πολυ λογικό κάποιοι να επιλέξουν να μην πιστέψουν?
πχ κάποιος σε έναν αγώνα πιστεύει θα νικήσει η ταδε ομάδα, ενώ ο άλλος πιστεύει ότι θα κερδίσει η τάδε ομάδα. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις αυτόν που υποστήριζε την χαμένη ομάδα γιατί υποστήριζε την χαμένη ομάδα.
Έχω έναν φίλο που από νομίζω είπε ότι δεν πιστεύει πια. τουλάχιστον όχι τόσο ή κάτι από τα 2. Είναι τίμιος, ειλικρινής, έχει εναν πολυ υγιεινο τρόπο ζωής και πνευματικά και σωματικά. Θα έλεγε κάνεις πως είναι από αυτούς τους πολύ καλούς Χριστιανούς αλλά χωρίς να είναι Χριστιανός. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να πάει στην κόλαση επειδή για τον Χ, Ψ και επειδή ήταν ειλικρινής με τον εαυτό του, έχασε την πίστη του.
Όπως και για τα άτομα που γεννιούνται σε χώρες και μαθαίνουν από παιδιά άλλη θρησκεία. Πχ Μουσουλμάνοι. Κάποιοι Χριστιανοί πιστεύουν ότι άμα ακούσεις για τον Χριστό και δεν γίνεις Χριστιανός σημαίνει ότι τον απορρίπτεις και ότι θα πας στην κόλαση. Ε αυτό δεν μου στέκει. Είναι δυνατόν ένας Μουσουλμάνος που πιστεύει πολύ στην δικιά του θρησκεία (όπως ένας Χριστιανός), να αγνοήσει τους γύρω του ανθρώπους (οικογένεια κλπ) και ξαφνικά να γίνει Χριστιανός? Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι το Ισλάμ είναι η σωστή θρησκεία, θα έριχνε πότε ένας Χριστιανός το φταίξιμο στον εαυτό του που παρόλο που ήξερε για το Ισλάμ, συνέχιζε να είναι Χριστιανός? Τότε πως είναι δυνατόν να κατήγορουν τους Μουσουλμάνους ή ανθρώπους άλλων θρησκειών που δεν γίνονται Χριστιανοί.
Κυρίως για αυτό το θέμα έχω χάσει σχεδόν την πίστη μου. Και επειδή την έχω χάσει, έχω ανησυχίες για το τί υπάρχει μέτα.