Originally Posted by
Natalia1234
Γράφω ελπίζοντας να βοηθήσω και σας, λέγοντάς σας το πώς βρήκα άκρη στο πρόβλημά μου.
Η ψυχολόγος που πήγαινα για 7 μήνες δεν με βοήθησε ουσιαστικά, πέρα από κάποια βασικά εργαλεία αυτογνωσίας που μου έδωσε, διαρκώς έβρισκε στο πρόβλημά μου διαφορετικές αιτίες, και επέμενε ότι είναι αυτές, παρόλο που ένιωθα βαθιά μέσα μου ότι "δεν είναι αυτό", εκείνη επέμεινε σε φάση 'εγώ ξέρω καλύτερα από εσένα".
Όταν σταμάτησα την ψυχολόγο, ένιωθα πολύ κουρασμένη για να βρω νέο ειδικό ψυχικής υγείας. Αφενός γιατί η διαδικασία του να λες την ιστορία της ζωής σου είναι πολύ ψυχοφθόρα, και αφετέρου, ένιωθα "προδομένη" από την διαδικασία, ότι μου έφαγε τα λεφτά τσάμπα και με αντιμετώπιζε με εύκολες λύσεις τύπου "τσιρότο". Δεν θα σταθώ όμως εκεί.
Το επόμενο διάστημα βάρεσα τρελές κρίσεις αρρωστοφοβίας, δηλαδή εκεί που καθόμουν και ήμουν μια χαρά, μου πέρναγε η σκέψη ότι έχω πχ καρκίνο μαστού. Και την σκέψη αντί να την διώξω την έτρεφα με αναζητήσεις στο Ίντερνετ, σε βιβλία (είμαι επαγγελματίας υγείας), μέχρι που έφτανα στο σημείο να το πιστέψω, έκλαιγα, δεν έτρωγα, δεν έβγαινα έξω. Όλη αυτή η 'αλλοπρόσαλλη" συμπεριφορά θορύβησε την οικογένειά μου, γιατί πλέον δεν μπορούσα να την καμουφλάρω όπως έκανα παλιά.
Μετά από πολλούς καυγάδες (διότι στην αρχή νόμιζαν ότι ήταν καπρίτσιο) και ακόμα περισσότερες κουβέντες, έφτασα εκεί που δεν έφτασε η ψυχολόγος:
Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΑΡΡΩΣΤΟΦΟΒΙΑΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΑΞΙΖΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ.
Και εξηγώ: σε γενικές γραμμές έχω μια υπέροχη ζωή, με τις δυσκολίες της εννοείται, αλλά μια ζωή υπέροχη. Και για κάποιον λόγο εγώ θεωρώ ότι δεν είμαι και τόσο καλός άνθρωπος για να τα αξίζω όλα αυτά. Έτσι, δημιουργώ υποσυνείδητα "λόγους για να υποφέρω", λόγους για να μου σαμποτάρω την καλή διάθεση και να μην ζω.
Θα μου πείτε, πώς το ξέρεις ότι αυτός είναι ο λόγος και ότι τον βρήκες;
Πρώτον, με το που το κατάλαβα, ένιωσα αυτόματα ότι "κούμπωσε", ότι έβγαζε νόημα. Δεν είχα την αμφιβολία όπως όταν η ψυχολόγος μου έδινε τις πιθανές εξηγήσεις. Δεύτερον, άπαξ και το κατάλαβα, οι κρίσεις μειώθηκαν. Και όταν με πιάνουν, λέω στον εαυτό μου "ε, τι κάνεις τώρα, γιατί με τιμωρείς;;" και σταματάω τις δυσλειτουργικές σκέψεις.
Γιατί σας τα έγραψα όλα αυτά; Αφενός γιατί κάποιοι μπορεί να υποφέρουν γι' αυτόν τον λόγο και να μην τους έχει περάσει καν από το μυαλό. Και αφετέρου, για να σας πω ότι δεν πρέπει να σταματάμε να το παλεύουμε. Με ή χωρίς βοήθεια (από ειδικό, οικογένεια κλπ), αν δεν κάνουμε προσωπική δουλειά, δεν πρόκειται να βγάλουμε άκρη.
Ναι, η ψυχολόγος μου έδωσε τα εργαλεία, και ας φάνηκε τρομερή αντιεπαγγελματίας όταν της είπα ότι "δεν βλέπω πρόοδο". Ναι, η οικογένεια προσπάθησε και προσπαθεί να με καταλάβει και να με επαναφέρει στα λογικά μου όταν με πιάνει η φοβία. Αλλά μόνο η δουλειά που έκανα και κάνω με τον εαυτό μου είναι ο δρόμος προς την (οριστική ελπίζω) θεραπεία της φοβίας.
Για όσους διάβασαν μέχρι εδώ, τους ευχαριστώ, και εύχομαι να βρείτε και εσείς λύση στην φοβία που για πολλούς φαίνεται γελοία, αλλά εμάς μας ρίχνει στα πατώματα. Δεν είμαστε μόνοι μας!! Και είμαστε πιο δυνατοί από όσο νομίζουμε!!!!