Originally Posted by
Eva22
Καλημέρα, καταρχάς κανένας δεν μπορεί να σου επιβάλλει να κάνεις τίποτα παρά τη θέληση σου και ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, κατ' επιλογή που λένε, οτιδήποτε άλλο είναι αντισυνταγματικό και παραβιάζει τ' ανθρώπινα δικαιώματα. Η τελική απόφαση είναι πάντα δική σου. Ξέρω βέβαια ότι από τη μια ο κοινωνικός περίγυρος από την άλλη τα ΜΜΕ, που μας πιπιλίζουν το κεφάλι μέρα-νύχτα ασκούν μεγάλη ψυχολογική πίεση προς την κατεύθυνση του εμβολιασμού, πόσο μάλλον για ανθρώπους συναισθηματικά αδύναμους όπως εμείς που υποφέρουμε από αγχώδη διαταραχή και διάφορες φοβίες.
Το τι θ' αποφασίσεις είναι καθαρά δική σου υπόθεση, γιατί μπαίνει μέσα στο δικό σου το σώμα και πρέπει εσύ να διαπραγματευτείς με αυτό. Το ποια απόφαση θα πάρεις βασίζεται σε δύο δεδομένα. Το ένα είναι η ύπαρξη ενός πολύ επιθετικού ιού που δίνει συνεχώς μεταλλάξεις και έχει σκοτώσει πάρα πολύ κόσμο σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας ιός που ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε και βρίσκεται ακόμη σε έξαρση, βέβαια και πάρα πολύς κόσμος, πολύς περισσότερος απ' ό,τι πέθανε, κατάφερε να τον αντιμετωπίσει είτε με ήπια έως καθόλου συμπτώματα και ν' αποκτήσει φυσική ανοσία, που είναι πολύ καλύτερη από το οποιοδήποτε εμβόλιο, είτε με την εισαγωγή του σε ΜΕΘ και βαριά συμπτωματολογία αλλά να επιβιώσει παρόλα αυτά. Το θέμα είναι ότι σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει δεν ξέρει σε ποια από τις αυτές τις καταστάσεις θα βρεθεί. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο ιός δίνει μεγαλύτερη θνησιμότητα σε άτομα με υποκείμενο νόσημα και άντρες, κυρίως, από 70 ετών και πάνω.
Το άλλο δεδομένο είναι πως έχεις ένα εμβόλιο για να το αντιμετωπίσεις, δώρο που σου κάνει η επιστήμη, όχι όμως απολύτως ακίνδυνο γιατί είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Τα ποσοστά σοβαρών παρενεργειών στον γενικό πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί είναι της τάξεως του 0,001-0,004%. Αυτό που έχει δώσει τα περισσότερα περιστατικά μέχρι και θανάτους είναι της AstraZeneca σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις όμως, αφορούσε γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία μέχρι 55 χρονών δηλαδή, που έκαναν θρομβώσεις. Το μονοδοσικό Johnson & Johnson έχει δώσει 1-2 περιστατικά, της Pfizer έχει δώσει τελευταία κάποια περιστατικά μυοκαρδίτιδας και ένα περιστατικό με αλλεργικό σοκ, αυτό για το οποίο δεν έχει ακουστεί μέχρι στιγμής κάποιο περιστατικό είναι της Moderna. Έχεις λοιπόν πρώτα απ' όλα την επιλογή εμβολίου. Οι περισσότεροι δεν έχουν πάθει τίποτα, κάποιοι είχαν μόνο ήπια συμπτώματα και κάποιοι καθόλου. Οι δικοί μου, με υποκείμενο νόσημα διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο, η μητέρα μου και με καρδιολογικό, το έχουν κάνει και μάλιστα έχουν ολοκληρώσει και με τη 2η δόση χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Το έχει κάνει και ο αδελφός μου, που είναι 49 χρονών επίσης χωρίς πρόβλημα. Παρόλα αυτά δεν σου εγγυάται κανένας ότι εσύ δεν μπορεί να είσαι εσύ μέσα σε αυτό το 0,001-0,004% των περιπτώσεων που θα κάνει σοβαρή επιπλοκή. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το εμβόλιο έχει δώσει σοβαρές παρενέργειες κυρίως σε νέους και υγιής και ειδικά σε γυναίκες της μέσης ηλικίας.
Αυτή είναι η πληροφορία που έχουμε τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για το εμβόλιο. Έχοντας την πληροφορία αυτή μπορούμε να τοποθετήσουμε τον εαυτό μας σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες και αναλόγως να πράξουμε.
Οι επιλογές για να προστατευτούμε είναι πολύ συγκεκριμένες. Ένας που δεν θέλει να εμβολιαστεί θα πρέπει να τηρήσει πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Μάσκα, γάντια, προσωπίδα, αντισηπτικά, κοινωνικές αποστάσεις, αυστηρή υγιεινή στο σπίτι του, αυστηρό καθαρισμό σε ό,τι έρχεται από έξω π.χ. συσκευασίες προϊόντων, ν' αποφεύγει τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους κλειστούς χώρους και να κάνει τακτικά self test, να προσέχει τη φυσική του κατάσταση και τη διατροφή του, να παίρνει τις απαιτούμενες βιταμίνες δηλαδή C και D3 και να περιμένει να περάσει όλο αυτό, το οποίο όμως δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει. Είμαστε ήδη στο 2ο χρόνο κι αυτό που ακούγεται είναι ότι θα μας πάρει και το 2023 για να πούμε ότι είναι σε έναν έλεγχο ενώ οι προβλέψεις λένε ότι θα έχουμε ξεμπερδέψει τελείως το 2025. Αν κάποιος λοιπόν έχει τη δυνατότητα και του το επιτρέπουν οι συνθήκες να μείνει για τόσο μεγάλο διάστημα στην απομόνωση λαμβάνοντας τόσο αυστηρά μέτρα προστασίας, μπορεί να μην εμβολιαστεί. Εκτός κι αν στο μεσοδιάστημα βγει το φάρμακο, που και πάλι ο εμβολιασμός θα είναι απαραίτητος.
Αυτός που θα κάνει το εμβόλιο από την άλλη παίρνει εξίσου το ρίσκο μιας σοβαρής παρενέργειας, όπως παίρνει κι άλλος όμως το ρίσκο του να νοσήσει σοβαρά, να διασωληνωθεί και να καταλήξει, αλλά η αγωνία του και το άγχος θα είναι μόνο για ένα διάστημα 20 ημερών από την πρώτη δόση και 15 ημερών από τη δεύτερη όπου θα έχει αποκτήσει πλήρη ανοσία ενώ αυτός που δεν θα εμβολιαστεί θα είναι διαρκώς μέσα στο άγχος να μην κολλήσει για τα επόμενα χρόνια.
Αυτός που δεν θα εμβολιαστεί είπαμε με ποιο τρόπο μπορεί να προστατευτεί, ας δούμε τώρα πως μπορεί να προστατευτεί από μια αρνητική έκβαση αυτός που θέλει να εμβολιαστεί. Μέχρι στιγμής τι ξέρουμε ότι δίνει ως βαριά παρενέργεια το εμβόλιο; Θρομβώσεις, μυοκαρδίτιδες και αλλεργικό. Ποιοι γιατροί μας αφορούν λοιπόν; Ο παθολόγος, ο καρδιολόγος και ο αλλεργιολόγος. Βρίσκεις λοιπόν κάποιους γιατρούς αυτών των ειδικοτήτων της εμπιστοσύνης σου και κάνεις έναν ιατρικό έλεγχο. Υπάρχει τεστ μάλιστα που σου δείχνει αν έχεις αλλεργία σε κάποια συστατικά του εμβολίου και λέγεται PEG αλλά γίνεται μόνο ιδιωτικά και κοστίζει 100 ευρώ. Από εκεί και πέρα ένας πλήρης καρδιολογικός έλεγχος, που θα περιλαμβάνει Triplex καρδιάς, καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών, φλεβών και αρτηριών κάτω άκρων μαζί με πλήρεις αιματολογικές εξετάσεις σε καλύπτει. Μαζεύεις λοιπόν όλες τις εξετάσεις και ενημερώνεις στο εμβολιαστικό κέντρο και πας και το κάνεις. Αυτή είναι η πρώτη φάση και στη συνέχεια έχεις μια ανοιχτή επικοινωνία με έναν παθολόγο δικό σου, αν θα αντιληφθείς κάτι περίεργο. Πάνω στο μήνα που θα έχεις ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, έχεις τελειώσει και με το άγχος και με το φόβο της νόσησης από κορωνοϊο.
Δεν χρειάζεται να βάλεις το μαχαίρι στο λαιμό σου και να το κάνεις βεβιασμένα... εμβολιασμοί γίνονται και θα γίνονται... απλώς φρόντισε να ξεμπερδέψεις μέσα στο καλοκαίρι, η ζέστη μειώνει ως έναν βαθμό τη μεταδοτικότητα του, πριν έρθει το 4ο κύμα το Φθινόπωρο, που θα τρέχουν όλοι πανικόβλητοι να εμβολιαστούν, αν ακολουθείς όλα τα μέτρα προστασίας δύσκολα θα κολλήσεις κορωνοϊό σε αυτή τη φάση, πάρε το χρόνο σου, οργάνωσε τον ιατρικό σου έλεγχο και πήγαινε με ασφάλεια να το κάνεις.
Τώρα αν παρόλα αυτά και πάλι σου συμβεί κάτι με το εμβόλιο... τι να πω; Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα μας.
Εγώ που σου τα γράφω αυτά, η ίδια αισθάνομαι πάρα πολύ μεγάλο φόβο, πλησιάζουν οι μέρες για να εμβολιαστώ και το άγχος μου έχει βαρέσει κόκκινο. Παρόλο που έχω κάνει τον ιατρικό έλεγχο, παρόλο που λαμβάνω πάρα πολύ αυστηρά μέτρα να μην συναντηθώ με τον ιό και νοσήσω... όμως δεν υπάρχει άλλη επιλογή εκτός κι αν θέλω να ζήσω απομονωμένη από τον κόσμο για τα επόμενα χρόνια... η φάση είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα...
Θα φτιάξω το ιατρικό μου ιστορικό, θα ενημερώσω στο εμβολιαστικό κέντρο, θα κάνω ένα self test μια μέρα πριν για να ξέρω ότι δεν έχω κορωνοϊο, θα πάρω τον κορεσμό του οξυγόνου και θερμοκρασία, γιατί σ' αυτή την περίπτωση δεν κάνει να κάνεις το εμβόλιο, θα πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα για να το κάνεις, θα κάνω την προσευχή μου...
Προς το παρόν προσπαθώ να κάνω απόσπαση προσοχής από την όλη ιστορία, έχω κλείσει τηλεοράσεις, social media για να μην έχω καθόλου πληροφόρηση για το θέμα, προσέχω τη διατροφή μου, παίρνω βιταμίνη C, κάνω διαλογισμό...
Δεν μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο, γιατί και να μην το κάνω θα παρατείνω το άγχος μου.
Σκέψου τα και πράξε ανάλογα.
Ελπίζω να σε βοήθησα τουλάχιστον να ξεμπλέξεις το κουβάρι της σκέψης σου που για όλους μας υφίσταται σε αυτή τη φάση.