Θυμός, εκνευρισμός και επιθετική παρόρμηση
Εδώ και τρία χρόνια έχω πάρα πολλά νεύρα και θυμό.
Μετρώ ήδη πάνω από πέντε περιστατικά στα οποία κατά τη διάρκεια συζήτησης ξέφυγα φωνάζοντας και λέγοντας διάφορα.
Υπάρχουν στιγμές που νιώθω μεγάλο θυμό για οικείους όπως η σύντροφος μου ή για συναδέλφους ή για συγγενείς σε σημείο που φοβάμαι ότι μπορεί να τους κάνω κακό. Την επομένη είναι σαν να μην αναγνωρίζω τον εαυτό μου. Σαν να ήμουν κάποιος άλλος όταν είχα όλα αυτά τα συναισθήματα. Μια άλλη διαφορά με το παρελθόν είναι ότι αυτά τα "νεύρα" και ο "θυμός" διαρκούν πολύ περισσότερο. Ενώ στο παρελθόν μπορεί να το ξεπερνούσα σε κάποια σύντομο χρονικό διάστημα, τώρα μπορεί να διαρκέσει μια ολόκληρη μέρα ή και παραπάνω. Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να αναλώνομαι σε εσωτερικούς διαλόγους με φίλους, γνωστούς ή συναδέλφους με τους οποίους μπορεί να προηγήθηκε (ακόμη και στο μακρινό παρελθόν) κάποια συζήτηση που με έθιξε. Σαν ένα ετεροχρονισμένο, εσωτερικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Και να ήταν ξεκαθάρισμα να πάει στο διάολο αλλά συνήθως αυτοί οι εσωτερικοί διάλογοι με εγκλωβίζουν σε έναν διαρκή εκνευρισμό που κρατά πολύ.
Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι παλιότερα τέτοιου είδους ιδέες συνοδεύονταν από ένα φόβο, από ένα άγχος που πολλές φορές οδηγούσε σε κρίση πανικού. Κρίση που πιστοποιούσε ότι υπάρχει κάποια ενοχή. Τώρα δεν έχω τέτοιου είδους συναισθήματα, σα να έχει φύγει αυτό το κομμάτι. Σαν να έχω γίνει πιο αναίσθητος και αυτό με προβληματίζει από την άποψη ότι μπορεί να μου αφαιρέσει οποιεσδήποτε αναστολές και να πραγματοποιήσω κάποιες επιθετικές παρορμήσεις.
Το αναφέρω στη θεραπεία αλλά ο θεραπευτής πάντα είναι καθησυχαστικός. Όλο "δεν είναι κάτι", "μην είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου" και τέτοια αλλά τίποτα βαθύτερο που να ερμηνεύει αυτή τη συμπεριφορά. Θεωρεί ότι υπάρχει κάποιου είδους εκτόνωση που πιστοποιείται από την μείωση των αρρωστοφοβικών ιδεών που είχα στο παρελθόν.
Επίσης δεν μου φαίνονται σαν ιδεοληψίες. Ποια η άποψη σας; Έχει κανείς παρόμοιους προβληματισμούς;