Quote:
Originally posted by Dimitra23
Πολλές φορες τις νυχτες με κραταει ξυπνια η σκεψη πως εγω φταιω για ολα...Οταν η μητερα μου αρχισε να πινει πολυ(τουλαχιστον φανερα) ημουν γυρω στα 15.Αριστη μαθητρια και γεματη αυτοπεποιθηση και σιγουρια για το λαμπρο μελλον που με περιμενε,την αντιμετωπισα με περιφρονηση.Με ενοχλουσε που οι φιλοι μου την εβλεπαν σε αυτη την κατασταση μεσα στο σπιτι μας η οταν ερχοταν στο σχολειο.Δεν εχανα ευκαιρια να της λεω ποσο με ντροπιαζει,ποσο λυπαμαι που ειναι μητερα μου ή οτι βρωμαει οινοπνευμα και αλλα τετοια.Δε μπορουσα να φανταστω ουτε μια στιγμη τι περνουσε εκεινη,το μονο που με ενδιεφερε ηταν ο εαυτος μου.Μετα τις πανελλαδικες ηρθε η ωρα να φυγω,ετοιμη να κατακτησω το ονειρο μου...Εκεινη δεν ηταν καθολου καλα.Ειχε ηδη αρχισει να μπαινοβγαινει στον ψυχιατρικο τομεα του νοσοκομειου οπου βεβαια ηταν πολυ ευκολο να βρει ξανα αλκοολ χρηματιζοντας τις νοσοκομες.Οταν συνειδητοποιησε πως φευγω,με ικετεψε να μην το κανω.Μου ειπε πως φοβοταν οτι πεθαινει...Θυμαμαι οτι γελασα,και η απαντηση μου ηταν κατι τετοιο:γιατι να μεινω?για να με καταστρεψεις? εγω εχω να κανω πολλα,κτλκτλ....Αφου επλεξα το εγκωμιο μου,εφυγα.Μερικους μηνες μετα μπηκε στο νοσοκομειο,αυτη τη φορα στον παθολογικο τομεα.Την ειδα πανω στο σιδερενιο κρεβατι,λιγες ωρες πριν πεθανει.Φυσικα δε μου ειχε περασει απο το μυαλο κατι τετοιο,πιστευα πως οι ανθρωποι δεν πεθαινουν τοσο νεοι..ουτε οι γιατροι μου ειχαν πει κατι.Τα τελευταια λογια που της ειπαν,ηταν παλι σκληρα.Οτι εκεινη ειχε φερει τον εαυτο της σε αυτη τη θεση,οτι ηταν αδυναμη,οτι δε της εφταιγε κανενας για ολα οσα της ειχαν συμβει,οτι ο αλκοολισμος της με ειχε ταλαιπωρησει και βλαψει επι πολλα χρονια.Κι εφυγα,σιγουρη πως το επομενο απογευμα θα την ξαναεβλεπα.Δεν προλαβα ομως.Και τωρα που μεγαλωσα,τωρα που μπορω να καταλαβω την απελπισια της,δεν ειναι πια εδω.Και δε μπορω να ξεχασω τη σκληροτητα μου,την αδιαφορια μου,τα κουφια μου λογια μπροστα σε εναν διαλυμενο ανθρωπο που με ειχε αναγκη.Καθε βραδυ στο κρεβατι μου σκεφτομαι την τελευταια μας ωρα μαζι.Και δε μπορω να αλλαξω τιποτα απο οσα ειπα η εκανα.Και τοτε σηκωνομαι με τρομερη ταχυπαλμια και καπνιζω εως το ξημερωμα πολλες φορες.Σταματα ποτε κανεις να νιωθει ενοχος για οσα εκανε η δεν εκανε?Στα ποσα κουτια χαπια και στις ποσες διαβεβαιωσεις ψυχιατρων οτι δε φταις παυεις να βασανιζεσαι?Κι αν θες να εξιλεωθεις,με ποιο τροπο το κανεις, αφου εκεινη δεν υπαρχει πια?
Δήμητρα,