Originally Posted by
Sonia
Έχω μία σταθερή άποψη για τις αγχώδεις διαταραχές: Πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξεις το "ψυχολογικό" κομμάτι, το κομμάτι που έχει να κάνει με τον τρόπο σκέψης σου, πιθανόν αλλαγή προτεραιοτήτων, εντοπισμός λάθος σκέψεων και τρόπου ζωής κτλ και ταυτόχρονα με πρακτικά πράγματα όπως έκθεση στους φόβους σου, καλύτερη διατροφή και ωράρια ύπνου, ξεκίνημα κάποιων δραστηριοτήτων κτλ.
Το έχω γράψει πολλές φορές και θα το ξαναγράψω: Είναι εντελώς διαφορετικό μία ασθένεια να έχει π.χ. ένα 80% οργανικά αίτια κι ένα 20% ψυχολογικά κι εντελώς διαφορετικό να έχει 80% ψυχολογικά αίτια και 20% οργανικά/βιολογικά.
Οι αγχώδεις διαταραχές έχουν κατά βάση ψυχολογικά αίτια. Με το ψυχολογικά εννοώ ότι μπορεί να είναι θέμα μετατραυματικού στρες από κάτι, να είναι θέμα χαρακτήρα σε συνδυασμό με διάφορες καταστάσεις που σου έτυχαν, θέμα τρόπου ζωής π.χ. ελάχιστος ύπνος, κακή διατροφή, υπερβολές με τσιγάρα, καφέδες, αλκοόλ, υπερκόπωση και πολλά άλλα, ωστόσο δεν είναι τόσο θέμα DNA, ορμονικής διαταραχής του οργανισμού ή ξέρω κι εγώ τι άλλο.
Πρόσεξε, δεν είμαι κατά των φαρμάκων, είτε λέγονται ζανάξ είτε οτιδήποτε άλλο. Αλλά σε περιπτώσεις σαν τη δική σου, δεν κάνουν και πολλά από μόνα τους. Μπορεί να σου προσφέρουν μία βοήθεια να πάρεις μία ανάσα για να καταπολεμήσεις το πρόβλημα στη ρίζα του, αλλά κατά τα αλλα ακόμα κι αν σε πιάσουν, απλώς θα καλύψουν το πρόβλημα. Το να τρέχεις σε καρδιολόγους είναι υπεκφυγή να αντιμετωπίσεις το πραγματικό πρόβήμα. Η ψυχοθεραπεία είναι μεγάλη βοήθει. Όμως. Καταλαβαίνεις τι σου συμβαίνει, που οφείλεται, τι πρέπει να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις, έχεις δισταγμούς και αμφιβολίες, το συζητάς, το ξανασυζητάς... Μετά τι; Κάνε μία δική σου προσπάθεια να επιστρέψεις σε μία κανονικότητα. Το να κλείνεσαι σπίτι δεν σε βοηθάει πουθενά. Να βγαίνεις, να συναντάς κόσμο, να κάνεις πράγματα όσο κι αν φοβάσαι ή δεν αισθάνεσαι καλά. Να προσπαθήσεις να συνεχίσεις τη ζωή σου ΠΑΡΑ τη διαταραχή και θα μειωθούν σιγά σιγά τα συμπτώματα. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγματα από το να κρύβεσαι και να αφήνεις τους φόβους να μεγεθύνονται. Σίγουρα θα σε συμβουλεύσει και ο ειδικός για αυτά τα πράγματα, ωστόσο μην αφήνεις τον εαυτό σου να πέφτει τόσο με το που επανέρχεται μία κρίση. Κρίση ήταν και θα περνούσε όπως και πέρασε. Πάμε παρακάτω. Προσπάθησε να είσαι δραστήριος έστω και με το ζόρι, έστω κι αν δεν έχεις διάθεση. Αυτό που γράφεις πιο πάνω με την άρση βαρών το θεωρώ ψιλοάκυρο. Έτσι σκεφτόντουσαν και άλλοι και κάνουν κύκλους πίσω από το πρόβλημα εδώ και χρόνια. Καλη η ανάλυση κι η θεωρία, αλλά πρέπει να δεις και την πράξη. 100% έτοιμος μπορεί να μην αισθανθείς ποτέ. Τι θα κάνεις; Θα βάλεις την ζωή σου στον πάγο;
Κι αν καταλάβουν οι άλλοι ότι παθαίνεις κρίση ή είσαι κάπως, και τι έγινε δηλαδή; Κι αν αισθάνεσαι μία αδιαθεσία για κάποιον άλλο λόγο, θα ακυρώνεις συνεχώς πράγματα και δραστηριότητες;
Την δική μου περίπτωση την έχω ξαναγράψει. Εμένα οι γιατροί μαλακίζονταν και κανείς δεν μου εξηγούσε ότι είναι κρίσεις πανικού και άγχος. Με στέλναν η μία ειδικότητα στην άλλη και μου προτείνανε ένα σωρό άκυρες εξετάσεις, μέχρι που βαρέθηκα τη ζωή μου και είπα ότι είναι να 'ρθει θε να 'ρθει, αλλιώς θα προσπεράσει. Άμα μου λέγανε απο την αρχή τι είχα, θα είχα πάει σε ψυχολόγο τρέχοντας και θα είχα κόψει πάρα πολύ δρόμο. Πράγματα απλά, από ανάσες μέχρι άλλες απλές συμβουλές π.χ. διάσπαση προσοχής κτλ εγώ δεν τα ήξερα.
Δεν πρέπει όμως να ψειρίζεις από κάποοοι σημείο και μετά, πρέπει να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να μην το μεγεθύνεις όλο αυτο. Να σου πω το πιο τρομακτίκο ανάμεσα σε άλλα κουλά, για κάποιο διάστημα που μου φάνηκε αιώνες (δευτερόλεπτα, λεπτά, μια αιωνιότητα, δεν ξέρω) έχασα την όρασή μου λογω πανικού. Τα ψυχοσωματικά δεν σταματάνε να σε εκπλήσσουν δυσάρεστα, αλλά δεν σε σκοτώνουν, περνάνε. Αυτό να θυμάσαι!
Έχετε τρομερό ατού όσοι γράφετε εδώ μέσα. Και ενημέρωση υπάρχει περισσότερη σε τέτοια θέματα, και ο κόσμος τα συζητάει πιο ανοιχτά, και το ίντερνετ έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια και οι ίδιοι οι γιατροί ξέρουν πλέον πιο πολλά από ψυχολογικά/ψυχιατρικά θέματα και σε παραπέμπουν εκεί που πρέπει. Εκμεταλλευτείτε αυτό το πλεονέκτημα και μην χάνετε χρόνο σε επείγοντα και βλακείες!