Originally Posted by
Dora1982
Καλημέρα σας,
δεν ξέρω πως να ξεκινήσω, είναι τόσα πολλά.
Γνωρίζω την οικογένεια του άντρα μου σχεδόν 25 χρόνια και τόσα χρόνια εξακολουθώ να βρίσκομαι σε σοκ κάθε φορά που τους αντικρύζω. Φαινομενικά είναι μια ευπρεπέστατη οικογένεια, με 2 ενήλικα μορφωμένα παιδιά, παντρεμένα και τα δύο. Με καλή δουλειά αν και σε σύνταξη τώρα, φίλους και γνωριμίες. Περνώντας όμως την πόρτα του σπιτιού τους διαπιστώνεις πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.
Έχουν μια κόρη και έναν γιο, ο οποίος είναι και ο άντρας μου. Στο πρώτο λεπτό της γνωριμίας μου με τους δικούς του διαπίστωσα την διάκριση των γονιών απέναντι στα 2 παιδιά τους, την συνεχόμενη σύγκριση αλλά και έπαρση. Ανέβαιναν στα ουράνια μιλώντας για τις σπουδές και τα κατορθώματα της κόρης, ενώ για τον γιο απλή αναφορά, αν και έχει αποφοιτήσει από εξαιρετική σχολή και έχει καταφέρει πάρα πολλά μόνος του. Έζησα φοβερές αδικίες προς τον άντρα μου και τώρα πια και στα παιδιά μου, τα οποία μπαίνουν σε τριτοτέταρτη μοίρα μπροστά στα αγγελούδια της κόρης, η οποία παντρεύτηκε, έκανε 2 παιδιά και παίζει να είναι η μοναδική που δεν άλλαξε τίποτα στην καθημερινότητα της. Η ζωή της είναι μόνο η δουλειά. Όλα τα άλλα τα έχει αναλάβει η μαμά της, η οποία έχει και τον κύριο λόγο στην οικογένεια της. Ο γαμπρός δεν μιλάει καθόλου καθώς είναι ακριβώς ίδιος με την κόρη και βολεύεται μέχρι σκασμού από όλο αυτό. Η πεθερά από το πρωί θα βρεθεί στο σπίτι της κόρης και θα αναλάβει τα πάντα. Φαγητό, δουλειές, αποφάσεις, μεγάλωμα παιδιών, θα τα πάει και θα τα φέρει από το σχολείο και θα βρίσκεται εκεί μέχρι το βράδυ αργά. Κανείς από τους δύο γονείς δεν έχει λόγο στο μεγάλωμα των παιδιών, ούτε καν για τα φαγητά που αρέσουν στα παιδιά τους. Σε αντίθεση με εμάς, που ζούμε την οικογένεια μας έχοντας καταφέρει μια ισορροπία με κόπο, απίστευτο προσωπικό χρόνο και πολλές θυσίες, χωρίς όμως να παραπονεθούμε ποτέ για όσα "χάσαμε" από αυτή την επιλογή μας και κυρίως χωρίς να επιτρέπουμε εξωτερικούς παράγοντες να παρεμβαίνουν ούτε κατά το ελάχιστο στο σπίτι, στη ζωή και στις επιλογές μας.
Όταν όμως το φέρει η τύχη και συναντηθούμε όλοι μαζί, αδυνατώ να συγκρατήσω την ψυχραιμία μου βλέποντας όλα όσα γίνονται. Αδυνατώ να βλέπω τους γονείς να κάθονται και τα παιδιά να τα αναλαμβάνουν οι παππούδες, το τάισμα, το ντύσιμο, το μπάνιο τους (είναι και μικρά). Προσπαθώ να μην δίνω σημασία και να μένω στη δική μου πραγματικότητα, όμως δεν μπορώ. Νευριάζω, οργίζομαι. Προφανώς για αυτούς δεν είμαι παρά μια μύγα, που για πολλά χρόνια ήμουν αόρατη. Όμως ένα σοκαριστικό γεγονός με έκανε να αλλάξω τόσο πολύ που με φοβήθηκε το μάτι τους. Η κουνιάδα όμως παραμένει το ίδιο τοξικό κ ανάγωγο άτομο, η οποία επηρεάζει με μια ματιά της μόνο τόσο τη μάνα της όσο και τον πατέρα της και πολλές φορές και τον άντρα μου, αφού από ότι κατάλαβα εκείνη κινεί τα νήματα, κοινώς τις αποφάσεις τις παίρνει η μάνα και η κόρη αποκλειστικά. Ο άντρας μου έχει απομακρυνθεί αρκετά από αυτούς γιατί πια δεν την παλεύει αλλά δεν μιλάει κιόλας. και μαντέψτε ποιος βγαίνει ο κακός της υπόθεσης; Εγώ. Όχι ότι με νοιάζει κιολας η γνώμη τους. Ο πεθερός είναι διακοσμητικό στοιχείο, καμία απόφαση, καμία φωνή.
Δυστυχώς κανένας τους δεν έχει σκεφτεί το κακό που προκαλείται από όλη αυτή την κατάσταση. Κανένας δεν μπορεί να σκεφτεί πόσο κακό γίνεται στο ζευγάρι, στα παιδιά, στους ρόλους που έχει ο καθένας τους. Και φοβάμαι πως αν πάθει κάτι κάποιος από τα πεθερικά μου, το ζευγάρι αυτό ή θα πρέπει να ξαναγνωριστεί ή θα χωρίσει. Γιατί θα λείπει ο συνδετικός τους κρίκος, το τρίτο πρόσωπο που έβαλαν και οι δύο στη ζωή τους.
Τα έγραψα όλα αυτά αφενός για να τα βγάλω από μέσα μου αφετέρου για να σας ρωτήσω, ποιος είναι εκείνος ο τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων ανάγωγων και τοξικών ανθρώπων που ακόμη και αν έχει κάνει κάποιος χρόνια ψυχοθεραπεία αδυνατεί να συγκρατήσει την οργή, την αγανάκτηση αλλά και την λύπη που νιώθει όταν σκεφτεί ποιο μπορεί να είναι το μέλλον των παιδιών που ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες;
Σας ευχαριστώ!